27 Şub FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 188
On bir büyük ilimizde yaşayan 13,5 milyon vatandaşımızı etkileyen, yakın tarihin yaşanan en büyük iki depremin üzerinden 3 hafta geçti. Depremlerin ardından iki hafta sonra yaşanan Hatay depremi endişeleri daha da arttırdı. Depremde ölenlerin sayısı 44.218 olurken yararlanan kişi sayısı 108 bin olarak gerçekleşti. Depremler sonucu 12.141 Bina ve 66 bin bağımsız bölüm yıkıldı. Bilim insanları tarafından bir yıla yakın süreceği belirtilen bir çok artçı depremde bölgede meydana gelmeye devam ediyor.
Geçtiğimiz hafta bir yılını dolduran Rusya’nın Ukrayna’ya işgali ve devam eden savaşta barışa dönük önemli bir gelişme olmazken. Rusya Devlet Başkanı Putin yaptığı konuşmada, ABD ile yapılan silahsızlanma anlaşmasının askıya alındığını ve NATO’nun nükleer kapasitesinin dikkate alınması gerektiğini dile getirerek nükleer savaş konusunu da gündeme getirmiş oldu. Diğer yandan Avrupa Birliği Ukrayna’ya silah, araç ve gereç yardımı için çalışırken, Rusya’ya 10. yaptırım paketini de onayladı.
Petrol fiyatlarındaki kısıtlı yükselişte, Rusya’nın gelecek dönemde petrol arzını azaltabileceğine yönelik haberler etkili oldu. Uluslararası basında yer alan haberlere göre, Rusya, martta batı limanlarından petrol ihracatını şubata göre % 25’e kadar azaltmayı planlıyor. Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, 13 Şubat’ta yaptığı açıklamada, martta petrol üretimini günlük 500 bin varil azaltacaklarını açıklamıştı. ABD Merkez Bankasının (FED) faiz artışlarına beklenenden daha uzun süre devam edebileceği ve bunun da petrol talebini olumsuz etkileyebileceği endişeleri fiyatlardaki yükselişi kısıtlıyor.
Kaynak: trthaber.com
Küresel pay piyasaları, geçen hafta açıklanan makroekonomik verilerin enflasyon endişelerini desteklemesiyle negatif bir seyir izlerken, gelecek hafta dünya genelinde devam edecek olan yoğun veri gündemi yatırımcıların odağında olmayı sürdürüyor. ABD’de açıklanan verilerde enflasyon riskinin güçlenmeye devam etmesi piyasalarda risk iştahını düşürdü. ABD’de açıklanan verilere göre, kişisel tüketim harcamaları ocakta % 1,8 artışla piyasa beklentilerinin üzerinde yükseldi. FED enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de aynı dönemde aylık bazda % 0,6 ve yıllık bazda % 4,7 artarak beklentileri aştı. Söz konusu verinin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda FED’in 75 baz puanlık daha faiz artışına gideceğine kesin gözüyle bakılırken, söz konusu artırımların mart, mayıs ve haziran ayındaki toplantılarda 25’er baz puan şeklinde yapılacağı öngörülüyor. Güçlenen enflasyon endişeleriyle ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi 3,98’le Kasım 2022’den bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, resesyon fiyatlamaları güç kaybetmeye devam ediyor.
Kaynak: aa.com.tr
Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis), açıkladığı nihai verilere göre, Almanya’da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) 2022 yılının son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre % 0,4 geriledi. Destatis, 30 Ocak’ta ekonominin dördüncü çeyrekte % 0,2 küçüleceğini öngörmüştü. Ülkede GSYH, 2021’nin aynı çeyreğine göre ise % 0,9 genişledi. Alman ekonomisi geçen yılın ilk çeyreğinde % 0,8, ikinci çeyreğinde % 0,1 ve üçüncü çeyrekte % 0,5 büyümüştü. Böylece Almanya ekonomisi geçen yıl Ukrayna-Rusya savaşı, arz sorunları ve enerji krizi ile hızını kesmesine karşın % 1,9 büyüdü.
Kaynak: trthaber.com
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplandı. Kurul, politika faizinin % 9’dan % 8,5 düzeyine indirilmesine karar verdi. TCMB’den yapılan duyuruda, yakın dönemde iktisadi faaliyete ilişkin açıklanan verilerin tahmin edilenden daha olumlu seviyelerde gerçekleşmesine rağmen, jeopolitik risklerin ve faiz artışlarının da etkisiyle gelişmiş ülke ekonomilerinde resesyon endişelerinin sürdüğü kaydedildi. Türkiye’nin geliştirdiği stratejik nitelikte çözüm araçları sayesinde temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkilerinin azaltıldığının belirtildiği duyuruda, buna rağmen uluslararası ölçekte üretici ve tüketici enflasyonunu yüksek seviyelerini sürdürdüğü aktarıldı.
Kaynak: trthaber.com
Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik”te yapılan değişikliklere ilişkin karar, BDDK’nin resmi internet sitesinde yayımlandı. Değişiklik doğrultusunda, tüketicilere, konut edinmeleri amacıyla kullandırılacak kredilerde ve taşıt kredileri hariç konut teminatlı kredilerde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı tablosu güncellendi. Buna göre, değeri 5 milyon lira ve altında olan sıfır konutlar için, bu bedelin % 80-90’ı kadar kredi kullanılabilecek. Söz konusu oran, değeri 5 milyon lira ile 10 milyon lira arasındaki sıfır konutlar için ise % 70 ila 80 arasında olacak. Değeri 10 milyon lira ile 20 milyon lira arasında değişen sıfır konutlar için tüketiciler bu bedelin azami % 60-70’i kadar kredi alabilecek. Değeri 20 milyon liranın üzerindeki sıfır konutların ise % 50’si ila 60’ı arasında kredi kullanabilecek. Karar ile, ikinci el konut alımında ve konut teminatlı kredilerde kullandırılabilecek azami kredi tutarları da yukarı yönlü revize edildi. Buna göre, değeri 1 milyon lira ve altında olan ikinci el konutlar için, bu bedelin % 90’ı kadar kredi kullanılabilecek. Söz konusu oran, değeri 1 milyon lira ile 2 milyon lira arasındaki ikinci el konutlar için ise % 60 ila 70 arasında olacak. Değeri 2 milyon lira ile 5 milyon lira arasında değişen ikinci el konutlar için tüketiciler bu bedelin azami % 50-60’ı kadar kredi alabilecek. Değeri 5 milyon lira ile 10 milyon lira arasındaki ikinci el konutlarda 2,5 milyon lira ila 3 milyon lira tutarında kredi kullanılabilirken, 10 milyon lira üzerindeki ikinci el konutlar için kredi kullanılamayacak. Öte yandan Yeni Konut Finansmanı Programı kapsamında kullandırılacak krediler karar kapsamında yapılan belirlemelere tabi olmayacak.
Kaynak: aa.com.tr
Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili