FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 196

Ülkemizde bayramda hüzün ve sevinç bir arada buruk bir şekilde yaşandı. Geçmiş Ramazan Bayramınızı kutlar, felaketlerin yaşanmayacağı mutlu, huzurlu günler ve bayramlar dileriz.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CNN Türk canlı yayınında depremde hayatını kaybedenlerin sayısını açıkladı. Soylu, hayatını kaybeden göçmen sayısının 7 bin 302 olduğunu belirterek, “Şu ana kadar hayatını kaybeden, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ölüm tescili yapılan kişi sayısının şu an 50 bin 783 olduğunu belirtti.
Kaynak: trthaber.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zonguldak Filyos Türkiye Petrolleri Limanı’ndaki “Karadeniz Doğal Gazı Devreye Alma Töreni”nde yaptığı konuşmada katılımcıları selamlayarak, vatandaşların Ramazan Bayramı’nı tebrik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TUNA-1 kuyusundaki bu sondajın ön verileri bize sahada 320 milyar metreküplük rezerv olduğunu göstermişti. Ardından ilave sondajlarla bu rakam 405 milyar metreküpe yükseldi” ifadelerini kullandı. Fatih sondaj gemisine Kanuni sondaj gemisinin de katılmasıyla genişleyen çalışmalar sonunda rezerv miktarının 540 milyar metreküpe çıktığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Yavuz gemimizin de sondaj filomuza katılmasının ardından uluslararası bir değerlendirme şirketine yaptırdığımız üç boyutlu modellemeyle Sakarya sahamızdaki gaz miktarı 652 milyar metreküp olarak tescillendi. “Aylık mutfak ve sıcak su tüketimini karşılayacak bedava doğal gazınız hayırlı olsun” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdi de Karadeniz gazının sevincini, mutluluğunu, coşkusunu 85 milyon doya doya yaşayabilelim diye ikinci müjdemizi açıklıyorum. Bir ay boyunca Türkiye’nin tamamındaki konutların doğal gaz tüketiminden ücret almayacağız. Yani mutfağın ve sıcak suyun yanı sıra ısınma dâhil doğal gaz tüketiminin tamamını bir ay süreyle ücretsiz yapıyoruz. Bu müjdemizin de milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Allah’ın izniyle halen sürmekte olan ve yeni başlatacağımız çalışmalarla milletimizin karşısına daha pek çok müjdeyle çıkacağız.” dedi.
Kaynak: tccb.gov.tr

Dünyanın en büyük ve en gelişmiş alt yapı imkanlarına sahip olan İstanbul Finans Merkezi, mimari tasarımları ve üst düzey donatılarıyla İstanbul ve Türkiye’nin yüz akı olacak. Son teknolojiyle donatılmış ofisleri, sahip olduğu imkanlar ve bünyesinde yer alacak dev finans kuruluşları ile adını dünyanın önde gelen finans merkezleri arasına yazdıracak olan İstanbul Finans Merkezi’nde ilk kurdele, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle kesildi. Projede bankalar etabının açılmasıyla birlikte yurt içinden ve yurt dışından yine önemli banka ve finans kuruluşlarının da İstanbul Finans Merkezi’nde yer alması bekleniyor. Dev finans projesinin bankalar etabında Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halk Bankası’nın ilgili birimleri faaliyete geçecek.
Kaynak: trthaber.com

ABD Merkez Bankası (FED) yayınladığı Beige kitabında ekonomide durgunluğun ve büyümeye ilişkin belirsizliklerin, baş sebebinin yavaşlayan kredi imkanlarının ve likidite endişelerinin yol açtığı dile getirildi. Ayrıca kitapta fiyatlardaki artışın yavaşlama eğilimine girdiği belirtildi.  Diğer yandan 15 Nisan’la biten haftada ABD işsizlik maaşı başvuruları beklentileri aşarak 245 bin kişi olarak gerçekleşti. Konut kredisi başvuruları da %8,8 azaldı. ABD açıklanan bilançoların karışık mesaj vermesi büyümeye ilişkin belirsizlikler, hisse senetlerinin yatay bir seyir izlemesine yol açarken, petrol fiyatlarında da bir miktar gerileme yaşandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayınladı. Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde % 37,72 iken, bu anket döneminde % 37,77 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde % 31,63 iken, bu anket döneminde % 31,02 olmuştur. Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde % 8,50 iken, bu anket döneminde % 8,73 olmuştur. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de % 8,50 olarak gerçekleşmiştir. Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 22,91 TL iken, bu anket döneminde 23,15 TL olmuştur. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 23,52 TL iken, bu anket döneminde 24,08 TL olarak gerçekleşmiştir. Katılımcıların GSYH 2023 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde % 3,5 olarak gerçekleşmiştir. GSYH 2024 yılı büyüme beklentisi ise yine bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde % 4,4 olarak gerçekleşmiştir.
Kaynak: tccb.gov.tr

Ankette USD/TL beklentilerindeki artış dikkat çekti. Euro bölgesinde Mart ayı enflasyonu aylık bazda %0,9 gerçekleşirken, yıllık bazda %6,9’a geriledi. Enflasyondaki düşüşü sağlayan en önemli etkenin enerji maliyetlerindeki düşüş olduğu belirtildi. Önceki ay yıllık enflasyon %8,5’a çıkmıştı. İngiltere’de ise enflasyon aylık bazda %0,8 yıllık bazda da bir miktar gerilese de çift haneli seyrine devam ederek %10,1 olarak gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin tüketici güven endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliğiyle yürütülen “Tüketici Eğilim Anketi” sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, nisanda bir önceki aya kıyasla % 9,2 arttı. Martta 80,1 olan endeks, nisanda 87,5 olarak kayıtlara geçti. Mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi geçen ay 66 iken nisanda % 4,6 artışla 69,1’e çıktı. Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi martta 79,6 iken bu ay % 12,8 artış göstererek 89,8 oldu. Martta 83 olan gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi endeksi % 14,7 değer kazanıp bu ay 95,2 olarak kayıtlara geçti. Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi ise martta 92 iken nisanda % 4,5 artışla 96,1 olarak hesaplandı. TCMB Piyasa Katılımcıları.
Kaynak: trthaber.com

TÜİK, mart ayına ilişkin YD-ÜFE verilerini açıkladı. Buna göre, martta YD-ÜFE’de aylık % 1,65, geçen yılın aynı ayına kıyasla % 40,35, geçen yılın aralık ayına göre % 6,16 ve on iki aylık ortalamalara kıyasla % 79,2 artış gerçekleşti. Sanayinin iki sektörünün yıllık değişimlerine bakıldığında, madencilik ve taş ocakçılığında % 33,63, imalatta % 40,48 artış oldu. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri dikkate alındığında, ara malında % 39,26, dayanıklı tüketim malında % 42,80, dayanıksız tüketim malında % 39,44, enerjide % 23,04, sermaye malında % 44,24 yükseliş görüldü. Sanayinin iki sektörünün aylık değişimleri ise madencilik ve taş ocakçılığında % 1,35, imalatta % 1,66 artış şeklinde hesaplandı.
Kaynak: aa.com.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir