FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 199

Seçim sonuçları ve piyasalar. Tüm Türkiye’nin nefesini tutarak beklediği cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri dün yapıldı. Seçim beklendiği gibi büyük bir çekişmeye sahne oldu. Sandıkların yüzde 98’ının açıldığı saat 08.30’da hala cumhurbaşkanlığı seçimlerini kimin kazanacağı netleşmedi. Borsa yatırımcısı da bu yıl seçime yönelik beklentilerin etkisiyle oldukça hareketli bir 5.5 ay geçirdi. Borsa İstanbul, yılbaşından bu yana dört kez 5.200- 300 puan seviyesinin üzerini test etti ama hiç birinde bu seviyenin üzerinde tutunamadı. Piyasalar seçimlerin ikinci tura kalma ihtimalini pek istemiyordu. Nedeni ise belirsizlik ortamının bir sonraki seçimin yapılacağı 28 Mayıs tarihine kadar sürecek olması. Son seçimi geçmiş seçimlerden ayıran en büyük özellik, ilk turda yeterli çoğunluğun sağlanamaması durumunda 2 hafta sonra en çok oyu alan iki aday için yeniden seçime gidilmesi.

Geçen hafta BIST 100 endeksi, yüzde 9 değer kazandı. Yurt içinde geçen hafta BIST 100 endeksi, yüzde 9 değer kazancıyla 4.795,61 puandan kapanırken, gelecek hafta için gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayınlanan Piyasa Katılımcıları Anketi verilerine çevrildi. Geçen hafta Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi’nin 96 milyon lira, E-Data Teknoloji Pazarlamanın 90 milyon lira ve Mavi Giyim Sanayi ve Ticaretin 99 milyon 314 bin lira tutarındaki bedelsiz sermaye artırımına onay verdi. Küresel endeks sağlayıcılarından MSCI, Türkiye standart endeksine Tofaş Türk Otomobil Fabrikası’nın eklendiğini duyururken, değişiklikler küresel endekslerde 31 Mayıs’tan itibaren geçerli olacak. Öte yandan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), deprem bölgesindeki Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) teminatlarının, hasar gören iş yerlerinin tekrar faaliyete geçebilmesi için mümkün olduğu ölçüde iş yerlerinin onarımında kullanılmasına imkan sağlanmasında fayda görüldüğünü bildirdi. Geçen hafta yurt içinde açıklanan verilere göre, ödemeler dengesi martta 4 milyar 484 milyon dolar açık verirken, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında 1 milyar 372 milyon dolar fazla oluştu. Dolar/TL, haftayı bir önceki haftalık kapanışın yüzde 0,4 üzerinde 19,5783’ten tamamladı. Analistler, BIST 100 endeksinde teknik açıdan 4.700 ve 4.600 seviyelerinin destek, 4.900 ve 5.000 puanın ise direnç olarak öne çıkabileceğini söyledi. Bu hafta yurt içinde pazartesi günü bütçe dengesi, perşembe günü Piyasa Katılımcıları Anketi’nin yanı sıra haftalık para ve banka istatistikleri verileri takip edilecek.
Kaynak: aa.com.tr

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), bankanın önderliğinde G7 ülkelerinin altyapı finansman kuruluşlarının bir araya gelerek Ukrayna Yatırım Platformu’nun kurulması konusunda uzlaşmaya varıldığını bildirdi. Bankadan yapılan açıklamada, Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlenen toplantı sonucunda, G7 üyesi ülkelerinin altyapı finansman kuruluşlarının katılımı ile Ukrayna Yatırım Platformu oluşturulması yönünde karar alındığı duyuruldu. EBRD açıklamasında platforma bankanın liderlik edeceği belirtilirken, ortaklıkta Japonya’dan JBIC ve JICA, İtalya’dan CDP, Kanada’dan FinDev Canada, Fransa’dan Proparco, ABD’den DFC, İngiltere’den BII, Almanya’dan DEG adlı finansman kuruluşlarının yer alacağı hatırlatıldı. Bankanın açıklamasında, Ukrayna’nın yeniden inşa gereksinimin herhangi tek bir finansman kuruluşunun kapasitesinin üzerinde olduğu, bu yüzden ülkede yatırımların koordinasyonunun sağlanması amacıyla G7 üyelerinin finansman kuruluşlarının bir araya geldiğine vurgu yapıldı. Açıklamada, “Ukrayna Yatırım Platformu, ağırlıklı olarak özel sektöre odaklanarak, Ukrayna’nın yeniden yapılanmasına yardımcı olmak için katılımcı kuruluşlar arasında iş birliğini güçlendirmeyi ve bilgi alışverişini ve ortak finansmanı teşvik etmeyi hedefleyecektir.” ifadesine yer verildi.
Kaynak: aa.com.tr

Cari açığın azaltılmasında enerji projeleri başı çekecek. Son dönemde yeraltı zenginliklerinin ekonomiye kazandırılması ve yerli enerji üretim kapasitesinin artırılmasına yönelik atılan adımlar sayesinde cari açığın azaltılmasında enerji sektörünün büyük katkısı olacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Türkiye’nin orta vadede cari açığın azaltılmasına katkı sağlayacak 289 milyar dolarlık kaynağı bulunuyor. 2023-2030 yıllarını kapsayan dönemde cari fazla kapasitesini artırmaya dönük yatırım ve desteklerin yüzde 35,2’sinin teknoloji yatırımlarından, yüzde 21,4’ünün ise turizm gelirindeki artıştan karşılanması bekleniyor. Cari açığın azaltılmasında en büyük payı ise yüzde 41,6 ile enerji sektörüne ilişkin projeler oluşturuyor. Söz konusu enerji projeleri hakkında AA muhabirine değerlendirmede bulunan 360 Enerji Genel Müdürü Dr. Cihad Terzioğlu, enerji ithalat faturasını etkileyen unsurların başında küresel pazardaki petrol ve doğal gaz fiyatları olduğunu söyledi. Terzioğlu, ülkenin cari açığına etki edecek enerji politikalarının temelinde keşifler olduğuna dikkati çekerek, “Doğal gaz ve petrol keşifleri birbiri ardına devam ediyor. Her yeni keşif ve rezerv duyurusu bir yenisinin de müjdecisi olabiliyor. Dolayısıyla enerji projelerinin cari açığa etkisi on yılda beklenenden daha da yüksek olabilir.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: aa.com.tr

Küresel piyasalar Avrupa enflasyonuna odaklandı. Avrupa borsalarında, BoE’nin 25 baz puan faiz artırdığı haftada negatif bir seyir izlenirken, gelecek hafta için bölgede enflasyon verilerinin yanı sıra ECB Başkanı Christine Lagarde ve BoE Başkanı Andrew Bailey’ın yapacağı açıklamalar yatırımcıların odağına yerleşti. Geçen hafta, BoE beklentiler dahilinde politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 4,5’e yükseltti. Böylece peş peşe 12 kez faiz artırımında bulunan BoE’nin kararıyla ülkede faiz oranı, Ekim 2008’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. BoE Başkanı Andrew Bailey, toplantı sonrası yaptığı açıklamalarda ülkede artık resesyon beklemediklerini ve ılımlı bir büyüme görüleceğini belirterek, şartların gerektirmesi halinde faiz artışlarının sürebileceğini söyledi. Analistler, para piyasalarında, ECB’nin faiz artırımlarını tahmin edilenden daha önce sona erdirebileceğinin fiyatlandığını ancak ECB üyelerinin sözle yönlendirmelerindeki net tonun belirsizlikleri artırdığını söyledi. ECB yetkilileri de “şahin” açıklamalarına devam ederken, ECB Üyesi Isabel Schnabel, bankanın enflasyonu kontrol altına alması için daha fazlasını yapması gerektiğini söyledi. ECB Üyesi Martins Kazaks da bankanın faiz artışlarını temmuzda sonlandıracağı öngörüsünün yanlış olabileceğini ifade etti. Analistler, Avro Bölgesi’nde TÜFE’nin nisanda aylık yüzde 0,7 ve yıllık yüzde 7,0 artmasının beklendiğini anımsatarak, verilerin açıklanmasının ardından piyasalarda oynaklığın artabileceğini söyledi. Bankanın gelecek ayki toplantıda yüzde 85 ihtimalle 25 baz puan faiz artırmasının beklendiğini aktaran analistler, yılın devamında ise daha önce 50 baz puan olan faiz artış beklentilerinin 25 baz puana gerilediğini belirtti. Öte yandan, bölgede yüksek seyreden enflasyona karşın yavaşlamayı sürdüren ekonomik aktivite fiyatlamaları zorlaştırmaya devam ediyor. Geçen hafta Almanya’da açıklanan verilere göre, sanayi üretimi aylık yüzde 3,4 azalarak beklentilerin altında kalırken, TÜFE aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 7,2 artarak tahminlere paralel gerçekleşti. İngiliz ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 0,1 büyürken, martta aylık bazda yüzde 0,3 daralma gösterdi. Ülkede sanayi üretimi martta aylık 0,7 artışla beklentileri aşarken, aynı dönemde dış ticaret açığı 16,4 milyar sterlin oldu. Avro/dolar paritesi, haftayı önceki kapanışının yüzde 1,5 altında 1,0850 seviyesinden tamamladı. Söz konusu gelişmelerle geçen hafta Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,2 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,3 ve Almanya’da DAX endeksi de yüzde 0,3 değer kaybederken, İtalya’da MIB 30 endeksi yatay bir seyir izleyerek önceki kapanışının hemen altından kapanış yaptı. Bugün Avro Bölgesi’nde sanayi üretimi, salı günü İngiltere’de işsizlik, Almanya’da ZEW endeksi, Avro Bölgesi’nde büyüme ve dış ticaret dengesi, çarşamba günü Avro Bölgesi’nde enflasyon ve BoE Başkanı Bailey’in açıklamaları, cuma günü de Almanya’da ÜFE verilerinin yanı sıra ECB Başkanı Lagarde’ın sözle yönlendirmeleri takip edilecek.
Kaynak: aa.com.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir