22 May FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 200
Merkez Bankası kredi, kredi kartı ve KMH düzenlemesini iptal etti
Merkez Bankası, kredi büyümesi, kredi kartından nakit avans çekimi ve kredi kartı ile kuyum alışverişine sınırlama getiren düzenlemesini iptal etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, hafta başında yapmış olduğu kredi kartlarından nakit avans çekimi ve kredi kartı ile kuyum alımı uygulamasının menkul kıymet tesisi kapsamına aldığı düzenlemeyi geri aldı. Önceki düzenlemede yüzde 3’ün üzerinde büyüme halinde tüm kredi türleri için getirilen menkul kıymet tesisi yükümlülüğünde “esnaf kredileri, (kuyum harcamaları ve nakit çekimleri hariç), ihracat kredileri, yatırım kredileri, tarımsal kredileri, kurumsal kredi kartları, mali kuruluşlara kullandırılan krediler, tüketicilere kullandırılan kredili mevduat hesabı ve konut kredileri için MK yükümlülüğü, yeni düzenleme ile kaldırıldı. İlk düzenleme sonrasında bankalar kredili mevduat hesaplarındaki limitleri aşağı çekmiş, kredilerde ise hızlı şekilde frene basmıştı. Bu gelişmenin ardından, Merkez Bankası, aldığı karar ile bankalar için bu yükümlülükleri kaldırmış oldu. Merkez Bankasının Enflasyonla Mücadele konusunda yaptığı uygulama bu konuda seçimden sonra bazı düzenlemelerin tekrar gündeme gelmesini sağlayacaktır.
Kaynak: Bloomberght.com
Borsa haftaya yükselişle başladı
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,69 artışla 4.532,60 puandan başladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 30,87 puan ve yüzde 0,69 değer kazanarak 4.532,60 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 1,16 ve holding endeksi yüzde 0,58 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,33 ile madencilik, en çok kaybettiren yüzde 0,03 ile sigorta ve spor oldu. Geçen haftanın son işlem gününde yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, yüzde 3,43 değer kaybederek günü 4.501,73 puandan kapattı. Analistler, küresel pay piyasalarında, ABD’deki borç limiti krizine ilişkin endişelerle temkinli bir seyir izlendiğini ifade etti. Geçen hafta cuma günü müzakerelerin yeniden açmaza girmesiyle risk algısı güçlense de hafta sonu ABD Başkanı Joe Biden ile ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy’nin bugün için tekrar görüşmek üzere anlaştığı yönündeki haber akışı risk algısını törpülüyor. Öte yandan, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın cuma günkü açıklamalarında Fed’in faiz artışlarını durdurabileceği sinyali vermesi, pay piyasalarındaki satış baskısını sınırladı. Analistler, bugün yurt içinde tüketici güven endeksi, yurt dışında ise Avro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi verileri ile birlikte ABD’nin borç krizine ilişkin haber akışının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 4.500 ve 4.400 seviyelerinin destek, 4.600 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.
Kaynak: aa.com.tr
Kurulan-kapanan şirket istatistikleri açıklandı. Türkiye’de kurulan şirket sayısı, nisanda bir önceki aya göre yüzde 19 azalarak 9 bin 174’e, kapanan şirket sayısı da yüzde 1,9 gerileyerek 1423’e düştü. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), nisan ayına ilişkin kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Buna göre, nisanda kurulan şirket sayısı marta kıyasla yüzde 19 azalarak 11 bin 319’dan 9 bin 174’e geriledi. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı da yüzde 1,9 düşüşle 1423 oldu. Martta 1451 şirket kapanmıştı. Geçen yılın aynı ayına göre ise nisanda kurulan şirket sayısı yüzde 14,7, kapanan şirket sayısı yüzde 34,2 azalış gösterdi.
Kaynak: aa.com.tr
Tüketici güven endeksi mayısta yüzde 4 arttı. Tüketici güven endeksi mayısta aylık bazda yüzde 4 artarak 91,1 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin tüketici güven endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliğiyle yürütülen “Tüketici Eğilim Anketi” sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, mayısta geçen aya kıyasla yüzde 4 arttı. Nisanda 87,5 olan endeks, mayısta 91,1 olarak kayıtlara geçti. Mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi geçen ay 69,1 iken mayısta yüzde 2,2 artışla 70,6’ya çıktı. Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi nisanda 89,8 iken bu ay yüzde 4,7 artış göstererek 94 oldu. Nisanda 95,2 olan gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 5,7 artarak bu ay 100,5 olarak kayıtlara geçti. Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi ise nisanda 96,1 iken mayısta yüzde 3,1 artışla 99,1 olarak hesaplandı.
Kaynak: aa.com.tr
Ücretli çalışan sayısı martta yıllık bazda yüzde 6,5 arttı. Martta ücretli çalışan sayısı sanayi sektöründe yıllık bazda yüzde 3,4, inşaat sektöründe yüzde 16,6 ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 6,6 artış kaydetti. Ücretli çalışan sayısı, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,5 artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu, mart ayına ilişkin ücretli çalışan istatistiklerini yayımladı. Buna göre, sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı Mart 2022’de 13 milyon 862 bin 333 kişi iken bu yıl martta yüzde 6,5 artışla 14 milyon 757 bin 342 kişiye yükseldi. Söz konusu ayda ücretli çalışan sayısı sanayi sektöründe yıllık bazda yüzde 3,4, inşaat sektöründe yüzde 16,6 ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 6,6 artış kaydetti. Ücretli çalışan sayısı aylık bazda 0,5 arttı. Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ücretli çalışan sayısı martta bir önceki aya göre yüzde 0,5 arttı. Bu dönemde ücretli çalışan sayısı sanayi sektöründe yüzde 0,2, inşaat sektöründe yüzde 1,2 ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 0,6 artış gösterdi.
Kaynak: aa.com.tr
Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili