FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 201

Seçimin ardından…
28 Mayıs 2023 Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. Turunu resmi olmayan sonuçlara göre yaklaşık 27,73 Milyon oyla %52,16’lık bir oranla Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tekrar kazandı. Seçim sonrası yaptığı konuşmanın önemli bir kısmını ekonomiye ayıran Sayın Erdoğan ekonomi yönetimini yeni dönemde güven ve istikrar kavramlarının üzerine kuracaklarını söylerken, “uluslararası itibara sahip bir finans yönetimi” olacağını vurguladı. Enflasyonun yol açtığı sorunlarla refah kayıplarını telafi etmenin en acil konu başlıkları olduğunu söyleyen Sayın Erdoğan geçmişte “faizi ve enflasyonu indirdikleri dönemleri” anımsatarak “Yaparsak yine biz yaparız” ifadelerini kullandı.

Piyasalar bundan sonraki süreçte kısa vadede Bakanlar Kurulunu beklerken özellikle Ekonomi Üst Yönetimi fiyatlanacaktır. Orta vadede ise enflasyon, faiz ve büyüme kanallarında uygulanacak politikalar piyasaların yönünü belirlerken uzun vadede ise küresel riskler belirleyici olacaktır.

Yurt içi piyasalarda seçim sonrası ilk fiyatlamalar…
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk işlem gününde ilk fiyatlamalarda kurda yukarı yönlü bir tepki görülürken, Borsa yükselişle açıldı. BIST 100 endeksi güne yüzde 2,52 artışla 4 bin 696 puandan başladı. Açılışta bankacılık endeksi yüzde 1,4 artış gösterdi. Sınai endeksinde ise seansın ilk bölümünde artış yüzde 2,5 oldu. Açılışta Anadolu Efes ve Anadolu Grubu hisseleri dışında tüm hisseler artış kaydetti. Sektörel olarak en dikkat çeken çıkışlardan birini de gayrimenkul yatırım ortaklıkları yaptı. Gayrimenkul yatırım ortaklığı sektörü endeksi yüzde 3,4 artışla 25 Nisan’dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bankalararası piyasada Dolar/TL kuru güne 20 seviyesinin üzerinde başladı. Kur daha sonra 20,06 seviyesini gördü.
Kaynak: bloomberght.com

Küresel piyasalarda risk iştahı yükseliyor…
ABD’de Başkan Joe Biden ve Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı Kevin McCarthy borç tavanını askıya almak üzere anlaştı. ABD borç tavanı anlaşması sonrası hisse senetleri artan risk iştahıyla yükseliyor. ABD borç tavanı görüşmelerinde anlaşmaya varılması ile ABD hisse vadelileri ve Asya hisse senetleri risk iştahının artması sonrası yükseldi. S&P 500 vadeli kontratları Asya işlemlerinde yaklaşık yüzde 0,3 artıda seyretti. Neredeyse tüm önemli endekslerin artıda olduğu Asya Pasifik Borsalarına Japon Topix yüzde 1’i aşan yükselişle öncülük ederken Hong Kong Hang Seng de yükseliş kaydetti. Geçtiğimiz hafta gelişmiş ülke para birimlerine karşı iki ayın zirvesine ulaşan dolarda ise hafif hareketler gözleniyor. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 düşüşle 1.245 puan seviyesinde. Asya’daki işlemlerde 10 yıllık ABD tahvil getirisi yüzde 3,80 ile yatay seyrediyor. Petrol haftaya yükselişle girdi. Spot altın riskli varlıklara artan taleple geriliyor. Piyasalar ABD’de Anma Günü sebebiyle kapalı olacak. İngiltere ve bazı Avrupa ülkelerinde de tatil sebebiyle işlem olmayacak. Kaynak: bloomberght.com

Ekonomik güven endeksi mayısta aylık bazda yüzde 1,4 arttı…
Endeks, Eylül 2021’den bu yana en yüksek değerine ulaşarak, 20 ay sonra yeniden 103,7 seviyesine geldi. Ekonomik güven endeksi, mayısta aylık bazda yüzde 1,4 artarak 103,7 değerini aldı. Türkiye İstatistik Kurumu, mayıs ayına ilişkin ekonomik güven endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, endeks nisanda 102,2 iken mayısta yüzde 1,4 yükseldi. Böylelikle endeks Eylül 2021’den bu yana en yüksek değerine ulaşarak, 20 ay sonra yeniden 103,7 seviyesine geldi. Tüketici güven endeksi, mayısta aylık bazda yüzde 4 yükselişle 91,1’e çıktı. Aynı dönemde reel kesim güven endeksi, 105,1 ile aynı seviyede kaldı. Hizmet sektörü güven endeksi yüzde 0,6 gerileyerek 117,4 değerini aldı. Perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 0,4 artışla 116,7, inşaat sektörü güven endeksi ise yüzde 4,3 yükselişle 92,2 oldu.
Kaynak: aa.com.tr

Emtia piyasasındaki satış baskısının önüne geçilemiyor…
ABD’deki borç limiti krizi, ABD Merkez Bankası’na (Fed) ilişkin belirsizlikler ve resesyon endişeleriyle emtia piyasasında devam eden satış baskısının önüne geçilemiyor. Emtia piyasasındaki düşüş eğilimi sürüyor. ABD’deki borç limiti krizi, Fed’in para politikasına ilişkin belirsizlikler ve resesyon endişeleriyle emtia piyasasındaki satış baskısı devam ediyor. Geçen hafta ABD Başkanı Joe Biden ile Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy’nin borç limiti krizine ilişkin görüşmeleri piyasaların odak noktasında yer alırken, varlık fiyatlarında yön arayışı hakim oldu. Biden ile McCarthy’nin temerrüde düşmenin bir opsiyon olmadığı konusunda anlaştıklarını duyurması, piyasalarda satış baskısını yumuşatmasına karşın ABD’nin borçlarında temerrüde düşmesi halinde ödeme takviminde yaklaşık 1 aylık gecikmenin yaşanabileceğine yönelik riskler öne çıktı. Analistler, bu durumun ülkede ekonomik aktiviteyi olumsuz etkileyebileceği endişesiyle varlık fiyatlarını baskıladığını belirtti. Cuma günü, McCarthy, borç limiti görüşmelerinde ilerleme kaydedildiğini, çalışmalara devam edileceğini aktarırken, ABD’de açıklanan makroekonomik veriler, Fed’in para politikasına ilişkin belirsizlikleri artırdı. Açıklanan verilere göre, ABD ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,3 ile beklentilerin üzerinde büyürken, aynı dönemde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış da yüzde 4,2 olarak kaydedildi. Ülkede kişisel tüketim harcamaları, nisanda aylık bazda yüzde 0,8 ile beklenenden fazla arttı. Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de yıllık bazda yüzde 4,7 yükseldi. Söz konusu verilerin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in gelecek ay yüzde 64 ihtimalle 25 baz puanlık faiz artırımına gideceği öngörülüyor. Analistler, ABD’de enflasyonun istenilen hızda yavaşlamadığına ve ekonomik aktivitenin güçlü kaldığına dikkati çekerek, gelecek hafta açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin piyasalarda oynaklığı daha da artırabileceğini söyledi. Ülkede halihazırda devam eden borç limiti krizinin risk algısını beslemeye devam ettiğini aktaran analistler, buna karşın ekonomik aktivitenin yavaşlamaması nedeniyle Fed’in politika alanının daraldığını belirtti.
Kaynak: aa.com.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir