FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 207

Borsa günü rekorlarla tamamladı…
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 2,53 değer kazanarak günü 6.600,46 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 6.603,98 puana taşıdı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 162,72 puan artarken, toplam işlem hacmi 122,5 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,92, holding endeksi yüzde 2,45 değer kazandı. Tüm sektör endeksleri yükselirken, en çok kazandıran yüzde 6,38 ile sigorta oldu. Küresel piyasalarda enflasyon ve resesyon endişesiyle karışık bir seyir izleniyor. Analistler, ABD’de geçen hafta açıklanan makroekonomik verilerin ülke ekonomisinde yumuşak inişin yapılabileceği ihtimalini öne çıkarmayı sürdürdüğünü, devam eden bilanço sezonunun da hisse ve sektör bazlı oynaklığı artırabileceğini belirtti. Hindistan’da düzenlenen G20 toplantılarına Türkiye’yi temsilen katılan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ile TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, bugün ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile bir görüşme gerçekleştirdi. Yarın yurt içinde konut fiyat endeksi, yurt dışında ise ABD’de sanayi üretimi, perakende satışlar ve kapasite kullanımının öne çıkacağını dile getiren analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 6.650 seviyesinin direnç, 6.300 ve 6.200 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.
Kaynak: aa.com.tr

Emtia piyasasına geçen hafta sert yükselişler damga vurdu…
Geçen hafta gümüş yüzde 8,1, platin yüzde 6,9, alüminyum yüzde 5,5, nikel yüzde 4,2, bakır yüzde 3,9, kurşun yüzde 2,6, paladyum yüzde 2,3, çinko yüzde 2,2 ve altın yüzde 1,6 artış kaydetti. Pozitif seyrin geçen hafta devam ettiği emtia piyasasına sert yükselişler damga vurdu. Emtia piyasasında talebe yönelik endişeler azalmaya devam ediyor. Geçen hafta küresel piyasalardaki gelişmeler, iklime dair faktörler ve üretime yönelik endişeler emtia piyasalarındaki yukarı yönlü seyirde önemli rol oynadı.  ABD’de açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin altında artış göstermesi sonrası ABD Merkez Bankası’nın (Fed) “şahin” politikalarını yakında sona erdireceğine dair beklentiler yükseldi. Bu durum, ABD’de uzun süredir gündemde olan resesyon endişelerinin azalmasına neden olurken, ülke ekonomisinde “yumuşak iniş” yapılabileceği ihtimalinin de öne çıkmasını sağladı. ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziranda aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 3 artışla piyasa beklentilerinin altında kaldı. Ülkede Üretici Fiyat Endeksi de (ÜFE) aynı dönemde aylık ve yıllık bazda yüzde 0,1 artışla öngörülerin altında gerçekleşti. Böylelikle ABD’de üretici enflasyonu, yıllık bazda 2020’den bu yana düşük seviyeye geriledi. Düşüş eğilimini üst üste 2. haftaya taşıyan dolar endeksi ise yüzde 2,3 azalışla haftayı 99,9 seviyesinden tamamlayarak 14 Nisan 2022’den bu yana ilk kez 100’ün altına geriledi. Öte yandan, tahvil piyasalarında geçen hafta alışlar öne çıkarken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizleri, haftayı yaklaşık 23 baz puan azalışla yüzde 3,83’ten tamamladı. Analistler, Çin hükümetinin ekonominin farklı alanlarını destekleme adımlarının devam etmesinin yatırımcıların risk iştahını beslediğini ifade etti.
Kaynak: aa.com.tr

Rusya: Tahıl Koridoru anlaşması sona erdi…
Karadeniz Tahıl Koridoru’nda kayıtlı son gemi olan TQ Samsun Odessa limanını kargosuyla terk ederken Rusya tarafından anlaşmanın sona erdiği açıklaması geldi. Kremlin şartları karşılanana dek anlaşmaya dönmeyeceğini açıkladı. Rusya Tahıl Koridoru anlaşmasının bugünden itibaren yürürlükte olmayacağını ve öne sürdükleri şartlar karşılanmadığı sürece anlaşmaya dönmeyeceklerini açıkladı. Tahıl Koridoru Anlaşması’nda anlaşmayı uzatma müzakereleri için son saatlere girilirken anlaşma kapsamındaki son gemi Pazar günü Odessa limanından ayrıldı. Anlaşma kapsamında ağırlıklı olarak taşınan ürünler olan buğday, mısır ve soya fasulyesi vadeli işlemleri Chicago Ticaret Borsası’nda art arda üçüncü seansta da yükseldi. Anlaşma, bir yıl önce imzalanmasından bu yana 32 milyon tondan fazla Ukrayna tahılının güvenli bir şekilde nakledilmesini sağlayarak dünya tahıl fiyatlarının düşmesine yardımcı olmuştu. Bununla birlikte yeni gemilerin anlaşmaya katılması engellendiği için Temmuz ayında yalnızca yaklaşık 250 bin ton taşınmasıyla ivme son aylarda azalmıştı. Gemi teftişlerinin ağırdan alınması da ihracatçılara milyonlara mal olmuş ve alternatif ticaret yollarına yönelmelerine neden olmuştu.
Kaynak: Bloomberht.com

Bütçede tarihi açık…
Merkezi yönetim bütçesi Haziran’da 219,6 milyar TL ile rekor düzeyde açık verdi. Bütçe Haziran’da tarihi açık kaydetti. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre merkezi yönetim bütçesi Haziran’da 219,6 milyar TL açık verdi. Bütçe dengesi Mayıs ayında 118,9 milyar TL fazla vermişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre Haziran’da faiz dışı denge 182,3 milyar TL açık verdi. Mayıs ayında faiz dışı fazla 221,6 milyar TL olmuştu. Bütçe harcamaları 487,9 milyar TL oldu, Mayıs ayında 549,4 milyar TL olan bütçe gelirleri ise Haziran’da 268,2 milyar TL’ye geriledi. Bütçe dengesi ilk yarıda ise 483,2 milyar TL açık verirken, faiz dışı açık bu dönemde 208 milyar TL olarak gerçekleşti.
Kaynak: Bloomberht.com

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir