FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 212

ABD’de yumuşak iniş umutları arttı…
ABD’de National Association for Business Economics’in (NABE) düzenlediği bir anket Fed’in ekonomide bir yumuşak iniş sağlayabileceğine dair güvenin arttığına işaret etti. Ankete katılan ekonomistlerin yaklaşık yüzde 70’i Fed’in bir durgunluk yaratmadan enflasyonu yüzde 2 hedefine indirebileceği konusunda en azından biraz iyimser olduklarını belirtti. Bu tablo, kurumun mart ayında yayımladığı ankete göre önemli bir görüş değişikliğine işaret ediyor. Dört katılımcının yaklaşık üçü, mevcut para politikasının doğru olduğu görüşünü aktarırken, bu, mart anketine göre yaklaşık yüzde 60 artışa işaret etti. Ankete katılanların neredeyse dörtte üçü enflasyonun yıl sonuna kadar yüzde 3’ün üzerinde olacağını düşünüyor. Katılımcıların yüzde 56’sı, para politikasındaki değişikliklerin ekonomiyi etkilemesinin bir yıldan 18 aya kadar süreceğini ifade ediyor.
Kaynak: bloomberght.com

Borsa haftaya düşüşle başladı…

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,89 azalışla 7.446,35 puandan başladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 66,94 puan azalışla ve yüzde 0,89 değer kaybederek 7.446,35 puana indi. Bankacılık endeksi yüzde 4,21 ve holding endeksi yüzde 0,82 azalış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,31 ile spor, en çok kaybettiren bankacılık oldu. Cuma günü satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 3,23 değer kaybıyla günü 7.513,29 puandan tamamladı. Küresel piyasalar, dünya genelinde para politikalarına yönelik belirsizliklerle haftaya karışık bir seyirle başlarken, bu hafta 24-26 Ağustos’ta gerçekleşecek Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda politika yapıcıların verecekleri mesajlar yatırımcıların odağına yerleşti. Öte yandan, hafta sonu Resmi Gazete’de yayımlanan TCMB tebliğleri ile Türk lirası (TL) mevduatları artıracak, Kur Korumalı Mevduat’ı (KKM) azaltacak düzenlemeye gidildi. Buna göre, sadeleşme süreci kapsamında yabancı para mevduattan KKM’ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre ilave/indirimli menkul kıymet tesis uygulamasına son verildi. Analistler, söz konusu kararların orta-uzun vadede yeni ekonomi politikalarını desteklemesinin beklendiğini ve yurt dışı portföy akımlarını destekleyebileceğini, buna karşın piyasalarda da oynaklığı artırmasının olası olduğunu söyledi. Bugün yurt içinde yurt dışı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerinin takip edileceğini aktaran analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.400 ve 7.250 seviyelerinin destek, 7.500 ve 7.650 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.
Kaynak: aa.com.tr

Altında dikkatler Jackson Hole’a çevrildi…
Altın, merkez banka yetkililerinin toplanacağı Jackson Hole Ekonomik Sempozyumu öncesinde dört haftalık kaybın ardından yatay seyretti. Altın geçtiğimiz haftayı kayıpla kapatmasının ardından, bu hafta dünyadan birçok ülkede merkez bankası yetkililerinin katılacağı ve küresel faizlerin gidişatı hakkında ipuçları sunabilecek Jackson Hole sempozyumu öncesinde yatay seyretti. Spot altın ons başına 1890 dolar seviyesinden işlem görüyor. Ons altın ve bankalararası Dolar/TL kuru üzerinden hesaplanan gram altın ise 1.650 TL seviyesinden alıcı buluyor. Çeyrek altın 2.711 liradan, Cumhuriyet altını 10.944 liradan satılıyor. Değerli metal, Fed’in Temmuz ayı toplantı tutanaklarında politika yapıcıların enflasyonun düşmeyeceğine dair endişelerinin görülmesiyle birlikte ABD’de faiz artırım döngüsünün hala devam edecek alanı olduğuna dair işaretler üzerine son dört haftadır düştü. Altın Mayıs ayında gördüğü zirvesinden yüzde 8 geriledi. Comex’teki net uzun pozisyonların 15 Ağustos’a kadar olan haftada beş ayın en düşük seviyesine düşmesiyle hedge fonların da altına olan ilgisi geriledi. Commonwealth Bank of Australia Analisti Vivek Dhar geçtiği bir bilgi notunda yavaşlayan küresel büyümenin muhtemelen doları canlandıracağını ve spot altın üzerinde baskı oluşturacağını kaydetti. Dhar, spot altının dördüncü çeyrekte 1.875 dolara düşeceğini ve 2024 sonunda 1.975 dolara yükseleceğini belirtti. Öte yandan yakın dönem makro görünüm, ABD’de tahvillerin yükselmesi ve doların güçlenmesiyle altın için çok pozitif olmasa da değerli metal boğalarının doğru zamanı beklediği belirtiliyor. Son yapılan MLIV Pulse anketine göre altının önümüzdeki 12 ay için çok daha güçlü bir seyir izlemesine bekleniyor. 602 katılımcının beklentisi ons başına 2021 dolarken ortalama beklenti 2.074 dolar seviyesinde gerçekleşti.
Kaynak: bloomberght.com

Merkez Bankası’nın KKM payına sınırlama kararı ne anlama geliyor?…
Bankaların menkul kıymet tesisi uygulamasında değişiklik yapan TCMB kararında, vadesi gelen kur korumalı mevduat hesaplarını standart TL mevduata dönüştürme hedefi getirildi. Bu konudaki kriterleri tutturamayan bankaların ek menkul kıymet tesisine mecbur olacağı açıklandı. Buna göre Döviz mevduatına uygulanan zorunlu karşılık oranları artırıldı. Vadesiz, ihbarlı ve 1 aya kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 29 oldu. 3 ay, 6 ay ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı yüzde 25 oldu. 1 yıl ve daha uzun vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı ise yüzde 19 oldu. Merkez Bankası, bankaların menkul kıymet tesisi uygulamasında da değişiklik yaptı. Değişikliğe göre, vadesi gelen kur korumalı mevduat hesaplarını standart TL mevduata dönüştürme hedefi getirildi. Alınan yeni kararlarla ilgili Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Para Politikası Kurulu’nun 20 Temmuz 2023 tarihli kararında makro finansal istikrarı güçlendirecek ve piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak sadeleşme sürecinin kademeli olarak devam edeceği ifade edilmiştir. Sadeleşme süreci kapsamında yabancı para mevduattan kur korumalı mevduata dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre menkul kıymet tesis ve zorunlu karşılık uygulamasına son verilmiştir.  Yapılan düzenlemelerle Türk lirası mevduatlar artarken, kur korumalı hesaplardan Türk lirası mevduata geçiş sağlanarak kur korumalı mevduatın azaltılması gözetilmektedir. Böylece, Türk lirası vadeli mevduat desteklenerek makro finansal istikrarın güçlendirilmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, Merkez Bankasınca kur koruma desteği sağlanan hesaplardan Türk lirası hesaplara geçiş ve kur korumalı hesapların belli oranda yenilenmesinin hedeflenmesine, Kur koruması bulunmayan Türk lirası payı seviyesinde artış hedefine geçilmesine, karar verilmiştir. Sadeleşme süreci ve kur korumalı mevduatın Türk lirası mevduata geçişine ilişkin adımlar Para Politikası Kurulu’nun ilan ettiği ilkeler doğrultusunda devam edecektir.”
Kaynak: bloomberght.com

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir