FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 214

Enflasyon yılın zirvesinde…
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre enflasyon Ağustos’ta aylık yüzde 9,09, yıllık yüzde 58,94 olarak tahminleri aştı. Tüketici enflasyonu böylece bu yılın en yüksek seviyesine çıkarken harcama gruplarının geneline yayılan fiyat artışları görüldü. Ağustos ayı enflasyonu tahminlerin üzerinde gerçekleşti. TÜİK verilerine göre enflasyon Ağustos’ta bir önceki aya göre yüzde 9,09, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,94 olarak gerçekleşti. Bloomberg HT anketine katılan ekonomistler aylık enflasyonun yüzde 7, yıllık enflasyonun 55,9 olması bekleniyordu. Çekirdek enflasyon yüzde 56,09’dan yüzde 64,85’e yükseldi, beklenti yüzde 61,7’ydi. Ana harcama gruplarına bakıldığında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 89,31 ile lokanta ve otellerde görüldü. Bu grubu yüzde 77,55 ile sağlık, yüzde 72,86 ile gıda ve alkolsüz içecekler izledi. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 24,97 ile konut oldu. Ana harcama grupları itibarıyla Ağustos ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 3,11 ile eğitim oldu. Bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 16,61 ile ulaştırma oldu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yıllık yüzde 49,41, aylık yüzde 5,89 arttı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası geçen ayki Para Politikası Kurulu toplantısında sürpriz bir adımla politika faizini beklentilerin üzerinde, 750 baz puan artırmıştı. Banka, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki tahmin aralığının üst sınırı olan yüzde 62’ye yakın seyretmesinin beklendiğini vurgulamıştı.
Kaynak: bloomberght.com

Borsa günün ilk yarısında rekor seviyeyi gördü…
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında 8.210,55 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. BIST 100 endeksi, 8.210,55 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü ve saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 142,25 puan ve yüzde 1,77 değer kazancıyla 8.198,37 puan oldu. Toplam işlem hacmi 76,1 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 4,48 ve holding endeksi yüzde 1,46 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran bankacılık, en çok kaybettiren ise yüzde 1,86 ile spor oldu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ağustosta aylık bazda yüzde 9,09, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 5,89 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 58,94, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 49,41 oldu. Küresel pay piyasalarında, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yılın geri kalanında faiz artırımına gitmeyeceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesi ve Çin’in ekonomiyi destekleyici adımlarıyla pozitif bir seyir izleniyor. Analistler, son dönemde ABD’de açıklanan verilerin, ülkede faiz oranlarının zirveye yaklaştığına dair ipuçları verdiğini belirterek, Fed’in, eylül toplantısında politika faizini sabit tutma ihtimaline kesin gözüyle bakıldığını söyledi. Çin tarafında da ekonomideki toparlanmanın kırılgan olmaya devam ettiğini aktaran analistler, bu durumun politika yapıcılar üzerinde daha fazla teşvik sunmaya ilişkin baskıyı sürdürmesini beklediklerini ifade etti. Analistler, öğleden sonra yurt dışında Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamalarının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.300 seviyesinin direnç, 8.100 ve 8.000 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti. Öte yandan, Fitch Ratings’in de cuma günü Türkiye için değerlendirme raporu yayınlaması bekleniyor.
Kaynak: aa.com.tr

Almanya’nın ihracatı küresel ekonomideki durgunlukla geriliyor…
Almanya’nın ihracatı, küresel ekonomideki durgunluğun etkisiyle temmuzda aylık yüzde 0,9 azaldı. Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Almanya’nın temmuz ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre, ülkede mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat, temmuzda bir önceki aya kıyasla yüzde 1,5 düşüş beklentisine karşın yüzde 0,9 azalarak 130,4 milyar avro oldu. Temmuzda ithalat ise yüzde 1,4 artarak 114,5 milyar avroya yükseldi. Böylece Almanya’nın mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış dış ticaret fazlası 15,9 milyar avro oldu. Temmuz 2022’de söz konusu fazla da 4,2 milyar avro olarak kayıtlara geçmişti. Temmuz 2022’ye göre ihracat yüzde 1 ve ithalat da yüzde 10,2 geriledi. Almanya’da temmuz ayı ihracatının 71,9 milyar avrosu Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıldı. Ülke ithalatının 61,7 milyar avroluk bölümü de AB’den geldi. Haziran ayına göre AB ülkelerine yapılan ihracat yüzde 0,5 ve bu ülkelerden yapılan ithalat yüzde 2,9 arttı. Destatis verilerine göre, Almanya’nın, en önemli ticaret ortağı Çin’e ihracatı haziran ayına kıyasla yüzde 1,2 artarak 8,3 milyar avro oldu. Söz konusu dönemde Almanya’nın diğer önemli ticaret ortağı ABD’ye ihracatı yüzde 5,2 artarak 13,5 milyar avroya yükseldi. Almanya’nın Rusya’ya ihracatı temmuzda yüzde 2,2 artarak 700 milyon avroya yükseldi. Rusya’dan ithalat ise yüzde 15,7 gerileyerek 200 milyon avroya düştü...
Kaynak: aa.com.tr

Küresel piyasalarda Çin rallisi…
Küresel piyasalarda ABD piyasaları tatil nedeni ile kapalıyken, Çin gayrimenkul hisselerinde yaşanan ralli Asya Pasifik’te pozitif atmosfer yaratıyor. Fed’in faiz artışlarının sonuna gelinebileceği düşüncesi ve Çin gayrimenkul hisselerinde yaşanan ralli Asya Pasifik’te pozitif atmosfer yaratıyor. Çin hisselerinin performansına Japon Topix yüzde 0,7, Güney Kore Kospi yüzde 0,4 yükselişle eşlik ediyor. Geçtiğimiz haftayı haziran ayından beri en iyi haftalık performansla kapatan S&P 500 endeksinde vadeliler yatay seyrediyor. ABD piyasaları bugün İşçi Bayramı sebebiyle kapalı olacak. Bloomberg Dolar Endeksi sabah saatlerinde yüzde 0,1 geriliyor. OPEC+’nın arz kesintileriyle birlikte geçtiğimiz haftayı kasım ayından bu yana en yüksek seviyede kapatan ABD ham petrolü varil başına 85,6 dolardan alıcı buluyor. Brent ise 88,5 dolarda yatay.
Kaynak: bloomberght.com

Altında ‘faiz artışlarında sona gelindi’ fiyatlaması…
Altın, piyasalarda Fed’in sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaşıldığı spekülasyonlarıyla yükselişini sürdürdü. Altın, Fed’in sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaştığı yönünde artan spekülasyonlarla ortasında hafif yükseldi. Spot altın ons başına 1.945 dolar seviyelerinden işlem görüyor. Ons altın ve bankalararası Dolar/TL kuru üzerinden hesaplanan gram altın ise 1.675 TL seviyelerinden alıcı buluyor. Çeyrek altın 2.750 lira, Cumhuriyet altını da 11.100 liradan satılıyor. ABD’de Cuma günü gelen tarım dışı istihdam raporu, işgücü piyasasının kontrollü bir soğuma sürecinden geçtiğine işaret ederken bu durum güçlü işe alımlar ücretlerde yavaşlayan büyüme ve daha fazla kişinin işgücüne geri dönmesiyle vurgulandı. Swap yatırımcıları bu yıl başka bir artış ihtimalini yüzde 50’den az olarak fiyatlıyor.
Kaynak: bloomberght.com

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir