18 Eyl FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 215
Borsa haftaya düşüşle başladı…
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,12 düşüşle 7.952,42 puandan başladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 9,56 puan azalışla ve yüzde 0,12 değer kaybederek 7.952,42 puana geriledi. Bankacılık endeksi yüzde 0,40 azalırken, holding endeksi yüzde 0,02 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 0,87 ile orman kağıt basım, en çok kaybettiren ise yüzde 0,95 ile sigorta oldu. Cuma günü satış ağırlıklı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,93 değer kaybıyla 7.961,98 puandan tamamladı. Analistler, küresel pay piyasalarının, ABD, İngiltere ve Japonya merkez bankalarının para politikalarını açıklanacağı haftaya pozitif başladığını belirterek, yurt içinde gözlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararında olduğunu kaydetti. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) çarşamba günkü toplantıda yüzde 99 ihtimalle politika faizinin sabit kalacağını hatırlatan analistler, dikkatlerin, politika metni ve toplantı sonrası Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarındaki sinyallere çevrildiğini bildirdi.Alibaba Grup Başkanı Michael Evans, Türkiye’nin, dünyanın lider e-ihracat ülkesi olma potansiyeline sahip olduğunu belirterek, gelecek dönemde burada 2 milyar dolarlık yatırım planlarını olduğunu kaydetti. Öte yandan, TCMB, TL’ye geçişlerin hızlandığını gösteren veriler doğrultusunda TL mevduatı destekleyecek ilave adımlar attı. Kur korumalı hesapların TL mevduat sayıldığı komisyon uygulaması sona erdi, TL’ye geçiş ve yenileme oranları belirleyici olacak.Ayrıca, Resmi Gazete’de yayımlanan TCMB tebliğleri ile gerçek kişi dönüşüm hesaplarının tarih koşulunda teknik değişikliğe gidilerek tarih, 30 Haziran 2023’ten 31 Ağustos 2023’e alındı. Buna göre, yurt içi yerleşik gerçek kişiler, 31 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla bankalarda mevcut olan altın, dolar, avro ve İngiliz sterlini cinsinden mevduat ve katılım fonu hesaplarını TL’ye çevirebilecek. Analistler, bugün yurt dışında veri gündeminin sakin olduğunu, yurt içinde ise uluslararası yatırım pozisyonu ve konut fiyat endeksi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.000 ve 8.100 seviyesinin direnç, 7.900 ve 7.800 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.
Kaynak: aa.com.tr
Türkiye’nin uluslararası yatırım pozisyonu verileri yayımlandı…
Türkiye’nin yurt dışı varlıkları ile yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan net uluslararası yatırım pozisyonu, temmuzda eksi 290,2 milyar dolar oldu. Türkiye’nin temmuz sonu itibarıyla yurt dışı varlıkları 298,7 milyar dolar, yurt dışı yükümlülükleri ise 588,9 milyar dolar olarak gerçekleşti.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz 2023 dönemine ilişkin Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) verilerini açıkladı. Buna göre, temmuzda 2022 sonuna kıyasla Türkiye’nin yurt dışı varlıkları yüzde 3,1 azalışla 298,7 milyar dolar, yükümlülükleri de yüzde 5,7 gerileyerek 588,9 milyar dolar oldu. Böylece, Türkiye’nin yurt dışı varlıkları ile yükümlülüklerinin farkı şeklinde tanımlanan net UYP, temmuzda eksi 290,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Net UYP, 2022 sonunda eksi 316,1 milyar dolar düzeyinde bulunuyordu. Rezerv varlıklar kalemi temmuzda 2022 sonuna göre yüzde 13,3 azalışla 111,6 milyar dolar, diğer yatırımlar kalemi yüzde 3,3 artışla 124,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde diğer yatırımlar alt kalemlerinden bankaların yabancı para ve Türk lirası cinsinden efektif ve mevduatları yüzde 11,7 artarak 50,2 milyar dolar oldu.Doğrudan yatırımlar (sermaye ve diğer sermaye), piyasa değeri ile döviz kurlarındaki değişimlerin de etkisiyle şubatta 2022 sonuna göre yüzde 24,3 azalışla 154,6 milyar dolara geriledi. Portföy yatırımları 89,9 milyar dolar oldu. Portföy yatırımları, temmuzda 2022 sonuna göre yüzde 3,6 azalarak 89,9 milyar dolara indi. Aynı dönemde yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi stoku yüzde 2,3 azalışla 28,1 milyar dolar, yurt dışı yerleşiklerin mülkiyetindeki DİBS stoku yüzde 32 düşüşle 800 milyon dolar ve Hazine’nin tahvil stoku (yurt içi yerleşiklerce alınan tahvil stoku düşüldükten sonra) yüzde 1,5 artışla 42,6 milyar dolar oldu. Diğer yatırımlar, ilgili dönemde yüzde 5,4 artarak 344,3 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde, yurt dışı yerleşiklerin yurt içi yerleşik bankalardaki yabancı para mevduatı yüzde 2,6 artarak 42,7 milyar dolara, TL mevduatı ise yüzde 4,4 yükselerek 14,7 milyar dolara çıktı.Bankaların toplam kredi stoku yüzde 2,9 artarak 57,9 milyar dolara çıkarken, diğer sektörlerin toplam kredi stoku yüzde 0,2 yükselerek 100,6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti..
Kaynak: aa.com.tr
KKM’de komisyon uygulaması sona erdi…Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), tarafından bankalara gönderilen uygulama talimatına göre, kur korumalı hesapların TL mevduat sayıldığı komisyon uygulaması sona erdi. Bankacılık sisteminde TL payını artırma ve TL’yi tasarruf aracı haline getirme amacını kararlılıkla sürdüren TCMB, mevcut düzenlemede yaptığı revizyonlarla bu amacını pekiştirirken, bazı teşvik ve uygulama kolaylıkları da getirdi.Merkez Bankası, yerel para TL’yi güçlendirmeye yönelik olarak hem standart TL mevduatı destekleyen hem de kur korumalı hesaplardan standart TL mevduata geçişi özendiren yeni adımlar attı. TCMB’nin bankalara gönderdiği uygulama talimatına göre, (gerçek kişiler için) TL payı artış hedefi yükseltildi. TCMB, ağustos ayında menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında kur korumalı hesapların TL mevduata dahil olduğu TL payı rasyosunu yürürlükten kaldırmış, yerine kur korumalı hesapları TL mevduat olarak dikkate almayan ve standart yerel para olan TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı hedefleyen yeni bir TL payı rasyosu getirmişti. TL’ye geçişlerin hızlandığını gösteren veriler doğrultusunda gerçek kişiler için aylık yüzde 2 olarak belirlenen TL payı artış hedefi, yüzde 2,5’e yükseltildi. Ayrıca, TL’ye geçiş ve yenileme ile TL payı hesaplamalarında revizyona gidildi. TL’ye geçiş ve yenileme oranında eksik kalan kısmın gerçek kişi dönüşüm hesaplarıyla tamamlanması mümkün hale getirildi.
Kaynak: bloomberht.com
Küresel piyasalarda merkez haftası…
Küresel piyasalarda dikkatler Çarşamba günü açıklanacak kritik Fed kararına çevrildi. Fed ile birlikte Japonya ve İngiltere merkez bankalarının kararları da yakından izlenecek.Bu hafta küresel piyasalar Fed, İngiltere Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası’nın faiz kararlarına odaklandı.Haftanın ilk işlem gününde Asya’da hisse senedi endeksleri genel olarak düşüşte. Japonya’da piyasalar resmi tatil nedeniyle işleme kapalı. Hong Kong Hang Seng ekside. Çin CSI 300 bir ara yılın en düşük seviyesini test ettikten sonra toparladı. Düşüşler teknoloji hisseleri öncülüğünde gerçekleşiyor. Cuma günü ABD’de Nvidia Corp. ve Meta Platforms Inc. hisseleri yüzde 3,5’in üzerinde kayıp yaşamış, Wall Street endeksleri günü yüzde 1’in üzerinde gerileyerek tamamlamıştı. ABD vadeli endeksleri ise hafif artıda. Geçen haftayı yüzde 0,4 düşüşle tamamlayan Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah yatay. Petrol fiyatları, OPEC+’nın arz kesintilerinin piyasayı sıkılaştırmasıyla yükselişte. Brent’in varil başına 95 dolara doğru ilerlerken, aralıksız yükselişini üçüncü güne taşıyor. Petrol fiyatlarında gözler Suudi Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman’ın bugün krallığın ham petrol politikası ve görünümü hakkında yapacağı konuşmaya çevrilecek..
Kaynak: bloomberht.com
Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili