FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 17

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 17

ABD ve Çin ticaret görüşmelerinin ılımlı yöne dönmesi piyasaların da olumlu yönde seyredeceğine ilişkin beklentileri arttırdı. Bu beklentiler ışığında dolar gelişen ülke paraları karşısında zayıflarken, paritenin de 1.11’li seviyelere doğru yöneldiği gözlemlenmekte. Ayrıca ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki  gerileme de dünyadaki resesyon endişelerinin azalmasına yol açtı.

Bundesbank yayınladığı raporda; Alman ekonomisinin yavaşlama içine girdiğini ancak resesyona girmesinin beklenmediğini, sanayiye ve iç piyasaya ilişkin olumlu öncü verilerin geldiğini ve ekonominin %0,5 oranında büyüyeceğini belirtti. Avrupa piyasaları da ticaret savaşları konusundaki gelişmelerden olumlu yönde etkileniyor.

Yurt içinde cari denge fazla vermeye devam ederken, bütçe açığı yılın ilk on ayında 100 milyar TL’nin üzerine çıktı.

TCMB tarafından Kasım 2019 sonu beklenti anketi açıklandı. Anket sonuçlarına göre yıl sonu TÜFE beklentisi %12,18’e gerilemiştir. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi ise %10,46 olarak gerçekleşmiştir. Ankete göre yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi döneminde 5,91 TL’ye gerilemiştir. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise 6,32 TL olarak belirlenmiştir.

Kaynak: TCMB

GSYH 2019 yılı büyüme beklentisi yıl sonu için %0,3, 2020 yılı için ise %3,1 olarak sonuçlanmıştır. Gecelik faiz oranı beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 15,88’den %13,56’ya gerilemiştir. Beklentilere ilişkin TCMB tarafından açıklanan tablo aşağıda sunulmuştur.

Kaynak: TCMB

Geçtiğimiz hafta, Ağustos sonu itibariyle işsizlik oranı %14’e, tarım dışı işsizlik oranı da %16,7 düzeyinde, genç̧ nüfus işsizlik oranının ise %27,3 seviyesinde ve işsiz sayısı da geçen yılın aynı dönemine göre 980 bin kişi artarak 4,65 milyon kişiye çıktığı açıklandı.

Belirli sözleşmeler için Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) uygulanacak işlemlerin akşam seansının başlama tarihi 17 Ocak 2020 olarak belirlendi.

Hafta başı ekonomik veriler anlamında sakin bir görünüm söz konusu, ancak haftanın son günü PMI (Purchasing Manager Index), satın alma yöneticileri endeksi verilerinin dikkatle takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Yayın Komitesi

Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)

Dr.Batuğhan Karaer

Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan

Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir