30 Mar FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 36
Korona virüsüne ilişkin endişeler ve belirsizlikler gündemdeki yerini koruyor. Ülkeler bazında test, vaka ve ölüm sayıları yakından takip ediliyor. Çin virüs krizi ile ilgili yaralarını sarmaya devam ederken Avrupa ve Amerika’da açıklanan sayılar piyasaları olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Trump korona virüs salgınının merkezi haline gelen New York eyaleti ile New Jersey ve Connecticut eyaletlerinin karantinaya alınabileceğini açıkladı.
Ülkemizde de korona virüsten ölenlerin sayısı 100’ü aştı ve önlemler daha da arttırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ulusa sesleniş konuşmasında virüs krizinin etkilerinin 2-3 hafta içinde azalmasını beklediklerini ifade etti.
Açıklanan makro ekonomik verilerin önemi virüsle ilgili sayıların gerisinde kalırken, ülkeler, virüs krizinin yarattığı ekonomik hasarın önüne geçebilmek için bir dizi önlem ve destekler açıklamaya devam ediyorlar.
ABD tarihindeki en büyük destek paketini başlatıyor. Korona virüs krizinden dolayı etkilenen kişi ve kurumlara 2,2 trilyon dolarlık teşvik paketi meclisten geçerek Trump tarafından onaylandı.
ABD’de önceki hafta 282 bin olan işsizlik maaşı başvuruları, geçtiğimiz hafta beklenin de üzerinde 3 milyon 283 bin kişiye çıkarak 1982 yılındaki 695 bin olan en fazla başvuruyu da geçerek tarihi rekor seviyeye ulaştı. Şubat ayında işsizlik oranı %3,5 ile son 50 yılın en düşük seviyesine gerilemişti. İşsizlik başvurusu sonrası dolar endeksi gerileyerek haftayı 98,31 seviyesinden kapattı. FED başkanı Powell resesyona girilebileceği uyarısında bulunarak salgının yayılma durumunun ekonomi ile direkt bağlantılı olduğunu açıkladı.
Avrupa Merkez Bankası ECB ülke tahvilleri alımında üst sınırları kaldırarak krizden en çok etkilenen ülkelere doğrudan destek verme imkanına kavuşmuş olacak. Ayrıca ECB daha önceden de duyurduğu 750 milyar euroluk varlık alımlarına da başladığını duyurdu.
Ülkemizde de kamu bankalarının öncülüğünde korona virüsünden kaynaklı krizin etkilerini en aza indirmek amacı ile ticari ve bireysel kişilere öteleme ve ilave kredilere ilişkin çalışmalar başlatıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak destekleri twitter hesabından “Koronavirüs salgınının ekonomiye olan etkilerini azaltmak, vatandaşlarımızın işsiz kalmasının önüne geçebilmek ve iş gücü piyasamızı ayakta tutmak için devreye almayı sürdürdüğümüz tedbirler kapsamında Kamu Bankalarımız da sorumluluklarının gereğini yerine getiriyor” açıklaması ile duyurdu. Kamu bankalarının başlattığı önlem ve desteklere özel bankalar da eşlik etmeye başladı.
TCMB tarafından kredi kartı işlemlerine uygulanacak aylık azami faiz oranı yüzde 1,25 ve gecikme faizi de 1,55 olarak belirlendi. TCMB Şubat 2020’ye ilişkin uluslararası rezervler ve döviz likiditesi ile ilgili resmi rezerv varlıklarını açıkladı. Buna göre varlıklar, bir önceki aya göre yüzde 5,1 artarak 107,7 milyar ABD doları düzeyine geldiği bildirilirken 16-20 Mart haftasında da brüt döviz ve altın rezervlerinin 93,4 milyar dolar düzeyine gerilediği açıklandı.
Kaynak: tcmb.gov.tr
TÜİK Mart 2020 Ekonomik Güven Endeksi Şubat ayında 97,5 iken, Mart ayında %5,9 oranında azalarak 91,8 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, reel kesim (imalat sanayi), hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandığı TÜİK tarafından yayınlanan bültende açıklandı.
Kaynak: tuik.gov.tr
EVDE KAL TÜRKİYEM
Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı