FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 37

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 37

Sınırsız parasal genişleme kararı alan FED’in bilançosu 5,8 trilyon dolar seviyesine çıkarken, küresel piyasalarda risk iştahının azalarak satış baskısının arttığı bir haftayı geride bıraktık. Petrol fiyatlarındaki dalgalanma haftanın en dikkat çeken gelişmelerinden birisi olarak karşımıza çıktı. Suudi Arabistan Rusya gerginliğinde ABD Başkanı Trump’ın devreye girmesi ile haftanın son iki gününde petrol fiyatlarında %15’lere varan artışlar meydana geldi. Piyasalar, OPEC’in yapacağı toplantıda Trump’ın istediği on milyon varile yakın üretim kısıntısının gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini merak ediyor.

Petroldeki artışın yanında altın fiyatlarında da yukarı yönlü bir hareketlenme gerçekleşerek altının onsu haftayı 1.618 dolar seviyesinden kapattı.

Korona virüsündeki gelişmeler ve belirsizlik ekonomik verileri olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Beklentilerin bozulması ve ekonomik durgunluk kendisini işsizlik rakamlarında göstermeye başladı. ABD’de bir önceki hafta 3 milyon 283 bin olan işsizlik başvuruları geçtiğimiz hafta 6,65 milyonu aştı. İki haftada işsizlik başvurusu yapan kişi sayısı 10 milyona geldi. Virüsle ilgili sorunun ne zaman çözümleneceği bilinmediğinden ekonomik aktivitelerdeki hareketlenmenin de başlama tahminleri devamlı öteleniyor. Uluslararası birçok kurum tarafından büyüme tahminleri aşağıya doğru revize ediliyor.

TCMB, korona virüsün ekonomik ve finansal etkilerine karşı alınan ilave tedbirleri hakkında bir basın duyurusu yayınladı. Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) piyasası likiditesinin desteklenmesi yoluyla parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine, bankaların Türk lirası ve yabancı para likidite yönetimlerinde esnekliğin artırılmasına, reel sektöre kredi akısının kesintisiz devamının sağlanmasına ve salgın nedeniyle etkilenen mal ve hizmet ihracatçısı firmaların KOBİ odaklı yaklaşımla geniş̧ kapsamda desteklenmesine yönelik tedbirler açıklanmıştır.

 Kaynak: tcmb.gov.tr

TÜİK tarafından Mart ayı yurt içi üretici fiyat endeksi açıklandı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %8,50, aylık %0,87 arttı. Yİ-ÜFE (2003=100) 2020 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %0,87, bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,22, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,50 ve on iki aylık ortalamalara göre %12,61 artış gösterdi.

 Kaynak: tuik.gov.tr

Londra’daki TL swap işlemlerinde faizin %65’ler seviyesine çıkması sonucu CDS’ler de yukarı yönlü hareketine devam ederek haftayı 593,67 puan seviyesinden kapattı. Küresel piyasalardaki satış baskısı, korona virüsündeki olumsuz seyir gelişmekte olan ülke para birimleri ile birlikte Türk Lirasının da dolar karşısında değer kaybetmesine sebebiyet verdi. Bunun sonucunda Dolar Türk Lirası haftayı 6,73 seviyesinden kapattı.

Gelecek hafta korona virüsündeki gelişmelerin yanında, ABD’de de açıklanacak enflasyon rakamları ve yapılması beklenen OPEC toplantısı ile yurt içinde haftanın son günü açıklanacak işsizlik rakamları takip edilecek.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir