FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 42

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 42

Korona virüsünden dolayı ölüm sayılarının azalması, ABD’nin virüsün Çin’in laboratuvardan çıktığı söylemlerinden vazgeçmesi, ABD Çin arasındaki ticaret anlaşmasına dönük karşılıklı yapılan olumlu görüşmeler, aşı ve ilaç ile ilgili olumlu açıklamalar ve virüs tedbirlerine ilişkin esnekliklerin birçok ülkede başlatılıyor olması piyasaların pozitife dönmesini sağladı.

Haftaya yükselişle başlayan dolar endeksi risk iştahının artması ile birlikte gerilerken altın, petrol ve diğer emtialarda artışlar meydana geldi.

Merakla beklenen Nisan ayı ABD tarım dışı istihdam verisi %14,7 ile son 70 yılın en kötü verisi olarak açıklandı. 20,5 milyon kişi azalan istihdam beklentilerden daha olumlu geldiği için piyasalarda olumsuz bir etki yaratmadı.

AB Komisyonu 2020 yılında Euro bölgesinin %7,7 Türkiye ekonomisinin de %5,4 oranında daralacağını ve 2021 yılında ise Euro bölgesinin %6,3 Türkiye ekonomisinin de %4,4 oranında büyüyeceğini tahmin ettiğini açıkladı.

IMF sözcüsü Gerry Rice, 50 ülkeye korona virüs salgını nedeniyle 18 milyar dolar tutarında acil mali destek yapılacağını duyurdu.

BDDK yurt dışında faaliyet gösteren BNP Paribas SA, Citibank NA ve UBS AG’nin Türk Lirası yükümlülüklerini yerine getirmedikleri için bir bacağı Türk Lirası olan döviz işlemlerinin yapılmamasına ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemlerin yenilenmemesine karar vermiştir.

Kaynak: bddk.org.tr

Ayrıca BDDK Bankaların, yurtdışındaki konsolidasyona tabi kredi kuruluşu ve finansal kuruluş  niteliğini  haiz  ortaklıkları ile yurtdışındaki şubeleri de dahil olmak üzere, yurt dışında yerleşik finansal kuruluşlara yapacakları TL plasmanlar, TL depo, TL repo ve TL kredilerin toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının %0,5’i ile sınırlandırılmasına, söz konusu oranın günlük olarak solo bazda hesaplanmasına, mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılmamasına ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemlerin yenilenmemesine karar vermiştir.

Kaynak: bddk.org.tr

Yurt içi satın alma yöneticileri endeksi PMI (Purchasing Manager Index) Nisan ayında 2009 yılından bu yana en düşük seviyenin de altına gerileyerek 33,4 seviyesinde gerçekleşti.

TÜFE’de 2020 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %0,85, bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,16, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,94 ve on iki aylık ortalamalara göre %12,66 artış gerçekleşti.

Ticaret Bakanlığı Nisan ayı veri bülteni yayınlanmıştır. Bültende ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre % 41,38 oranında, ithalat ise % 28,31 oranında, dış ticaret hacminin %34,3 oranında azaldığı ve dış ticaret açığının 4 milyar dolar gerçekleştiği belirtilmektedir.

Ağustos 2018’den bu yana görülen en yüksek seviyenin de üstüne çıkarak 7,27 seviyesini gören Dolar Türk Lirası kuru haftayı 7,08 ve önceki hafta 571 olan ülkemiz 5 yıllık kredi risk primi CDS (Credit Default Swap) primi ise 72 baz puan artarak haftayı 643 seviyesinden tamamladı.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir