FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 45

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 45

Küresel piyasalar, virüsün etkilerinden daha çok ABD-Çin arasında yaşanan gerilime odaklandı. Başkan Trump’ın konu ile ilgili açıklama yapacağı haberleri başta bir gerginlik yaratsa da konuşmada sadece Hong Kong’a yönelik özel statünün kaldırılması, Dünya Sağlık Örgütü ile ilişkinin bitirileceği ve bazı Çinli yöneticilere yaptırım uygulanacağı açıklamalarının yer alması tansiyonu düşürdü.

ABD’de polis şiddeti sonucu siyahi George Floyd’un ölümü nedeniyle Minnesota eyaletinde başlayan protestolar, ülkenin birçok yerine yayılmış durumda. Protestolar bazı bölgelerde yağmaya dönüşürken gelişmeler dünya tarafından yakından takip ediliyor.

ABD yılın ilk çeyreğinde %5 küçülürken haftalık işsizlik başvuruları da 2,1 milyon kişi gerçekleşti. Virüs sürecinin başladığı günden bugüne işsizlik maaşına başvuranların sayısı 41 milyona yaklaştı.

Gelişen ülke para birimleri dolar karşısında değer kazanırken euro dolar paritesi de son iki ayın zirve seviyesine gelerek 1,1145’e kadar yükselerek haftayı 1,1104 seviyesinden kapattı.

Geçtiğimiz hafta TRT’nin canlı yayın konuğu olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak; Türkiye’nin virüs krizinden diğer ülkelere göre daha az etkileneceğini ve yılın pozitif büyüme ile kapanacağını belirtti.

GSYH 2020 yılı birinci çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %4,5 arttı. GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2020 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; diğer hizmet faaliyetleri %12,1, bilgi ve iletişim faaliyetleri %10,7, sanayi %6,2, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %4,6, hizmetler %3,4, tarım %3,0, gayrimenkul faaliyetleri %2,4, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %1,9 ve finans ve sigorta faaliyetleri %1,6 arttı. İnşaat sektörü ise %1,5 azaldı.

Kaynak: tuik.gov.tr

TÜİK tarafından açıklanan Dış Ticaret İstatistiklerine göre ihracat 2020 yılı Nisan ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %41,4 azalarak 8 milyar 990 milyon dolar, ithalat %25,0 azalarak 13 milyar 553 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Kaynak: tuik.gov.tr

Yine Ekonomik güven endeksi Nisan ayında 51,3 iken, Mayıs ayında %20,4 oranında artarak 61,7 değerine yükseldi. Ekonomik güven endeksindeki artış, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.

Kaynak: tuik.gov.tr

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu 29 Mayıs 2020 tarihinde aldığı karar ile yeniden Aktif Rasyosunda (AR) değişikliğe gitti.

Kaynak: bddk.org.tr

Yurt içinde normalleşme adımlarına ilişkin olarak 1 Haziran’dan itibaren yurt içi seyahat kısıtlaması kaldırılırken, park, piknik alanları, plajlar, mesire yerleri, kafe restoran, pastane vb. işletmelerin de açılmasına ilişkin bir dizi kararlar alındı.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir