22 Haz FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 48
Haziran ayının ilk günlerinden itibaren normalleşme adımlarının atıldığı bu günlerde Korona virüsü ile ilgili Çin’de yeni vakaların ortaya çıkması, başta ABD, Avusturalya ve bazı Avrupa ülkelerinde vaka sayılarının yeniden artışa geçmesi tüm dünyada olumsuz hava yarattığı gibi finans piyasalarında da endişelere sebebiyet verdi. Ancak bol likidite ortamı risk iştahını halen desteklemeye devam ediyor.
ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Powell geçtiğimiz Çarşamba günü temsilciler meclisindeki yaptığı sunumda, mali destek vurgusunu öne çıkarırken, mali desteğin çok çabuk çekilmemesini, piyasaların iyi çalıştığını, FED’in Borsa yatırım fonlarından (ETF: Exchange Traded Funds) tahvil alımlarına geçeceklerini ifade etti. ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları beklentinin bir miktar üzerinde gelerek 1 milyon 508 kişi olarak gerçekleşti.
İngiltere’de kamu borcu (kamu bankaları hariç) 1963 yılından bu yana ilk defa milli gelirin üzerine çıkarak %100,9 olarak gerçekleşti. İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak bu durumun telafisi için kademeli ve güvenli bir şekilde ekonomiyi açacak adımların atılacağını açıkladı. İngiltere Merkez Bankası (BoE) 645 milyar sterlin olan varlık alım programını 745 milyar sterlin seviyesine yükseltti.
Avrupa Birliği’nin teşvik planının hayata geçmesi ile ilgili endişelerin artması ve Kovid-19’un ikinci dalga ihtimali ortaya çıkması ile birlikte Euro Dolar paritesi 1,12 seviyesinin üzerinde tutunamayarak haftayı 1,1177 seviyesinden kapattı.
Arjantin Hükümeti kreditörlerle 65 milyar Dolar dış borcun yapılandırılması görüşmelerinde yapılan teklif sonrası görüşme masasından ayrıldı. Arjantin Ekonomi Bakanı sunulan teklifin Arjantin için sürdürülemez olduğunu ifade etti.
ABD’deki petrol kuyularının sayısının azalması ve OPEC üyelerinden Irak ve Nijerya’nın da petrol üretimi kesintisini kabul etmeleri petrol fiyatlarının artmasına neden oldu. Önceki hafta 38,17 Dolar seviyesinde olan Brent petrol 41,96 Dolardan, 35,5 Dolar seviyesinde olan Batı Teksas tipi ham petrol ise 39,45 Dolardan haftayı tamamladılar.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 17 Temmuz 2020’de sona erecek işçi çıkarma yasağını 3 ay daha uzatmayı düşündüklerini ve kısa çalışmadan normalleşmeye geçecek işverenlere de prim desteği verileceğini açıkladı.
TCMB tarafından özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu ile ilgili bilgiler açıklandı. Buna göre; Nisan sonu itibarıyla, özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu gelişmeleri incelendiğinde, 2019 yıl sonuna göre uzun vadeli kredi borcunun 7,4 milyar Dolar azalarak 173,6 milyar Dolar, kısa vadeli kredi borcunun (ticari krediler hariç) ise 895 milyon Dolar azalarak 8,1 milyar Dolar düzeyinde gerçekleştiği bildirildi.
Kaynak: tcmb.gov.tr
TCMB’nca tarafından Çin Yuanı fonlaması kullandırımlarının gerçekleştirilmesine ilişkin basın duyurusu yapıldı. Duyuruda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası arasında 2019 yılında yenilenen swap (para takası) anlaşması çerçevesinde Çin Yuanı (CNY) fonlamasının ilk kullandırımları 18 Haziran 2020 tarihinde yapıldığı belirtilmiştir.
Kaynak: tcmb.gov.tr
Haziran 2020 yıl sonu beklenti anketi istatistikleri TCMB tarafından yayınlandı. Ankete göre; cari yıl sonu, tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 9,38 iken, bu anket döneminde yüzde 9,54 ve döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 7,02 TL iken, bu anket döneminde 6,99 TL olmuştur.
Kaynak: tcmb.gov.tr
Türkiye Varlık Fonu (TVF) Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ’nin yüzde 26,2 oranında hisselerini satın alarak şirketin en büyük hissedarı oldu.
Kaynak: tvf.com.tr
Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı