FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 50

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 50

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) salgında henüz en kötüsünün görülmediğine ilişkin açıklamasına ve ABD, Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika’dan gelen Kovid-19’a ilişkin veriler, virüsün yayılımının hızlandığını işaret etmesine rağmen piyasalar gücünü korudu. Başta işsizlik verileri olmak üzere gelen ekonomik veriler, dünyada canlanmanın beklenenden daha önce olacağı yönünde işaretler vermesi de piyasaları olumlu seyirde bırakan bir başka gelişme oldu.

ABD’de tarım dışı istihdam Haziran ayında 3 milyon kişi beklenirken 4,8 milyon kişi olarak gerçekleşti. İstihdam beklentilerin üzerinde artarken ücretlerde gerileme de sürdü. İşsizlik oranı Mayıs ayında %13,3’ten Haziran ayında %11,1’e geriledi. Ayrıca tüketici güven endeksi de beklentilerin üzerinde gelirken, imalat sanayi aktivite endeskleri de beklentileri aşarak Mayıs ayındaki 43,1 seviyesinden Haziran’da 52,6 seviyesine yükseldi.

Çin’de de Haziran’da imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (Purchasing Manager Index) PMI verileri beklentilerden güçlü gelerek 50,9 olarak gerçekleşti. Bir önceki aya göre de hizmet sektörü PMI 53,6’dan 54,4’e, bileşik PMI ise 53,4’ten 54,2’ye yükseldi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde ekonomide toparlanmanın dalgalı olabileceğini ve sürdürülebilir kalkınmayı öncelikleri arasında aldıklarını ifade etti. Euro Bölgesi’nde genel ekonomik güven endeksi Haziran’da beklentilerin biraz altında kalarak, 75,7 seviyesinde gerçekleşti. Beklentilerin altında olmasına rağmen endeks, yine de Mayıs’ta 67,5 seviyesinin üzerine çıkarak ekonomide toparlanmanın devam ettiğini görüşünü destekliyor. 

TÜİK tarafından;

-Haziran ayı Tüketici Fiyat endeksi (TÜFE) açıklandı. TÜFE’de (2003=100) 2020 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %1,13, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,75, bir önceki yılın aynı ayına göre %12,62 ve on iki aylık ortalamalara göre %11,88 artış gerçekleşti.

Kaynak: tuik.gov.tr

-Mayıs ayı Dış Ticaret istatistikleri açıklandı. Mayıs ayında genel ticaret sistemine göre ihracat %40,9, ithalat %27,8 azaldı. Geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2020 yılı Mayıs ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %40,9 azalarak 9 milyar 967 milyon dolar, ithalat %27,8 azalarak 13 milyar 387 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Kaynak: tuik.gov.tr

-Haziran ayı Ekonomik Güven Endeksi açıklandı. Ekonomik güven endeksi Mayıs ayında 61,7 iken, Haziran ayında %19,1 oranında artarak 73,5 değerine yükseldi. Ekonomik güven endeksindeki artış, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.

Kaynak: tuik.gov.tr

SPK tarafından BİST-30 endeksinde yer alan pay piyasaları için açığa satış yasağı 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren kaldırıldığı açıklandı.

Kaynak: spk.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir