FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 53

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 53

ABD borsalarındaki teknoloji şirketleri hisselerinin düşüşü, ABD ile Çin arasındaki gerilimin tırmanması ve işsizlik maaşı başvurularının beklentilerin üzerinde gelmesi de piyasaları olumsuz yönde etkiledi.

ABD’nin Çin’in Houston’daki konsolosluğunu kapatmasını istemesine karşılık misilleme olarak,  Çin’in de ABD’den Chengdu kentindeki konsolosluğunu kapatmasını istemesi iki ülke arasındaki gerilimi daha da arttırdı.

18 Temmuz haftasında ABD işsizlik maaşı başvuruları 1,3 milyon kişi beklenirken 1,42 milyon kişi olarak gerçekleşti. İşsizlik maaşı başvuruları Mart ayından bu yana ilk defa yükseliş kaydetti.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri kurtarma programı ve bütçe konusunda anlaştı. Anlaşma çerçevesinde AB komisyonu sermaye piyasalarından borçlanma yetkisi alarak bütçe garantisinde kurtarma programına 750 milyar Euro katkı sağlayacak. Ayrıca AB 1,074 triyon Euro tutarında 2021-2027 yılları arası bütçesi için  de anlaşma sağladı. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa’yı geleceğe taşıyacak önemli anlaşmalardan birisi olarak nitelendirdi. Yardım paketinin 390 milyar Eurosu hibe, 360 milyar Eurosu ise kredi olarak verilecek.

TCMB Para Politikası Kurulu 23 Temmuz tarihinde yaptığı toplantıda, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının % 8,25 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir. TCMB tarafından yapılan basın duyurusunda “İktisadi faaliyette kademeli normalleşme adımlarıyla birlikte Mayıs ayında başlayan toparlanma güç kazanmaktadır. Salgın hastalığa bağlı gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması amacıyla yakın dönemde uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirler, ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve iktisadi faaliyetteki toparlanma sürecine katkı yapmaktadır. Turizm gelirlerinde salgın hastalığa bağlı olarak gözlenen düşüşe rağmen seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesiyle kısmi bir iyileşme beklenmektedir. Mal ihracatındaki toparlanma ve emtia fiyatlarının düşük seviyeleri önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir.” İfadesine yer verilmiştir. 

Kaynak: tcmb.gov.tr

Halkbank, New York Güney Bölge Mahkemesi nezdinde, bazı müştekiler tarafından “sözde yaptırım ihlallerinden dolayı İran’dan alacaklarını tahsil edemedikleri gerekçesiyle” banka aleyhine dava açıldığını duyurdu. Duyurunun ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak twitter hesabından bu gelişme ile ilgili “Hukuksuz yaptırımlardan, tiyatro yargılamalardan sonra böyle gülünç davaları da gördük. Bunların hangi amaçla, hangi gündemlerin üzerine yapıldığını, ne anlama geldiğini biz de biliyoruz, milletimiz de artık çok iyi biliyor. Bundan sonra da ülkemize, milletimize yakışır bu duruşu sürdüreceğiz. Türkiye’nin, ideallerinden ve doğru bildiği yoldan ayrılmayacağını göremeyenler de hüsrana uğramaya devam edecektir.” şeklinde açıklamada bulundu.

Başta ABD olmak üzere AB ve Japonya’nın genişleyici para politikaları ve ekonomik destek paketleri ile Kovid-19’a ilişkin belirsizliklerin de  etkisi ile altın fiyatları yükselişine  devam ederek ons bazında 9 yılın en yüksek seviyelerini görerek 1,900 Doların üzerine çıktı. Yine Euro / Dolar paritesi de AB ülkelerinin destek paketi ve bütçe üzerinde anlaşmaları neticesinde 22 aylık zirvesine ulaşarak 1,1650 seviyelerini geçerken Euro Türk Lirası ise haftayı 7,98 seviyesinden tamamladı.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir