FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 54

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 54

Covid-19 ile ilgili ikinci dalga endişeleri ve ABD-Çin gerilimi ile haftaya girilirken, ABD Merkez Bankası FED tarafından yapılan açıklamalar piyasaların havasını değiştirdi.

FED’in geçtiğimiz haftada yapmış olduğu toplantı sonrası politika faizinde değişikliğe gitmemesi, parasal desteklere devam edeceğini açıklaması ve güvercin tutumunun devam etmesi, küresel piyasalarda olumlu bir hava yaratırken dolar endeksi de 93,46 seviyesine kadar geriledi. Kararların açıklanması sonrası basın toplantısı düzenleyen FED Başkanı Jerome Powell son dönemde artan vaka sayılılarının ve virüsü kontrol almaya dönük atılan yeni adımların ekonomik aktivitelerin yavaşlamasına sebebiyet verebileceğini ve bazı olumsuz işaretlerin görülmeye başlandığını açıkladı.

ABD ekonomisi Kovid-19’un etkisi ile %32,9 oranında rekor seviye ile küçülürken, AB ekonomisi de yine aynı dönemde %11,9 oranında daraldı. Bu oran, AB içinde ölçülmeye başlandığı günden bu yana tarihinin en sert düşüşü olarak kayıtlara geçti. 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Kurban Bayramı öncesi twitter hesabından birçok faaliyet ve hizmet alanında 2020 yıl sonuna kadar uygulanacak vergi indirimleri hakkında duyuruda bulundu. Albayrak twitter hesabında “Bayram öncesinde başta esnafımız olmak üzere tüm vatandaşlarımıza müjdemiz var. İş yeri kira stopajını %20’den %10’a, Yolcu taşımacılığı, düğün, nikah organizasyonu, konut bakım onarımı, tamir, kuru temizleme, terzilik gibi esnaf hizmetlerinde KDV’yi %18’den %8’e indirdik.” açıklamasında bulundu. Söz konusu indirimlere ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kaynak: twitter.com

Temmuz ayı ekonomi güven endeksi TÜİK tarafından açıklandı. Ekonomik güven endeksi Haziran ayında 73,5 iken, Temmuz ayında %11,8 oranında artarak 82,2 değerine yükseldi. Ekonomik güven endeksindeki artış, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.

Kaynak: tuik.gov.tr

Yine Haziran ayı dış ticaret istatistikleri de TÜİK tarafından yayınlandı. Haziran ayında genel ticaret sistemine göre ihracat %15,7, ithalat %8,3 arttı. İhracat 2020 yılı Haziran ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %15,7 artarak 13 milyar 462 milyon dolar, ithalat %8,3 artarak 16 milyar 308 milyon dolar olarak gerçekleşti. Haziran ayında dış ticaret açığı %17,0 azalarak 3 milyar 430 milyon dolardan, 2 milyar 846 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2019 Haziran ayında %77,2 iken, 2020 Haziran ayında %82,6’ya yükseldi. Ocak-haziran döneminde ise dış ticaret açığı bir önceki yıl aynı döneme göre % 73,2 artarak  23 milyar 874 milyon dolara yükseldi.

Kaynak: tuik.gov.tr

TCMB 2020 yılı III.çeyrek enflasyon raporunu yayınladı. Raporda, 2020 yıl sonu enflasyon tahmini 1,5 puanlık güncellemeyle yüzde 7,4’ten yüzde 8,9’a, 2021 yılı için ise %5,4’ten %6,2’ye yükseltildiği görüldü.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Türk Lirası diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre olumsuz yönde ayrılırken, Dolar ve Euro karşısında değer kaybetti. Dolar Türk Lirası paritesi haftaya 6,85 seviyelerinden başlarken kapanışını 6,97 seviyelerinden tamamladı. Altının ons fiyatı da hafta içinde artış kaydederek 1.976 Dolar seviyelerine kadar yükseldi. Altının dolar bazında ons fiyatı temmuz ayında %11 değer kazanırken yılbaşından bu yana artış %30 seviyesine geldi.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir