10 Ağu FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 55
Ekonomik faaliyetlerdeki toparlanmanın Temmuz ayında da sürerek hız kazanmasına karşın Kovid-19’a ilişkin ikinci dalga endişeleri ve ABD Çin arasındaki gerginlik piyasalarda baskı yaratmaya devam ediyor.
IMF Küresel Dengesizlikler ve Kovid-19 Krizi başlığı ile yayınladığı Dış Sektör Raporu’nda virüsün ikinci dalga etkisinin başlaması ile birlikte küresel ticarette düşüşün artacağının görülmesi nedeniyle ekonomilerdeki belirsizliğin halen devam ettiği belirtildi. Raporda ayrıca finansman ihtiyacının ve nispeten düşük rezervlerin Türkiye’yi şoklara karşı savunmasız bıraktığı da ifade edildi.
Kaynak: imf.org
ABD tarım dışı istihdam verisi Temmuz ayında 1,76 milyon kişi artarken işsizlik oranı Haziran ayında %11,1 oranından %10,2’ye geriledi.
Başta IMF, Goldman Sachs Financial Times, Uluslararası Finans Enstitüsü (The Institute of International Finance IIF) vb. uluslararası kuruluş ve basında Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirilmelerin ve açıklamaların ardından Türk Lirasında sert değer kayıpları meydana geldi. Haftaya 6,97 seviyelerinde başlayan Dolar/Türk Lirası 7 TL’sı eşiğini aşarak cuma günü 7,29 seviyelerinden kapanış yaptı. Diğer yandan Londra swap piyasalarında TL likidite sıkışıklığı yaşanarak, TL varlıklarından çıkış yapmasının nedeniyle BİST 100 endeksi 1.060 seviyelerine gerilerken, Türkiye 5 yıllık Kredi Temerrüt Takası (Credit Default Swap) CDS primi 127,8 puan artışla haftayı 595,42 seviyesinde tamamladı.
Türk Lirasındaki değer kaybının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir açıklama yaparak Türkiye’nin düne göre daha güçlü olduğunu TCMB’nin döviz rezervinin 105 milyar Dolar seviyelerinde bulunduğunu ve dövizdeki bu hareketliliğin yerli yerine oturacağını ifade etti.
TCMB tarafından döviz piyasasında yaşanan gelişmelere karşılık 6 Ağustos 2020 tarihinde bir basın duyurusu ile “Uygulamaya alınan mali ve parasal politikalar küresel salgın hastalığın Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerinin sınırlandırılmasında ve üretken kapasitenin korunmasında başarılı olmuştur. Son dönemde açıklanan veriler iktisadi toparlanmanın güç kazandığına işaret etmektedir. Bu bağlamda Ağustos başı itibarıyla iktisadi faaliyetteki normalleşme süreciyle birlikte, hedefli ilave likidite imkânları kademeli olarak azaltılacaktır.Öte yandan, piyasalarda oluşan fiyat gelişmeleri yakından izlenmektedir.
Merkez Bankası, fiyat istikrarı ve finansal istikrar temel amaçları çerçevesinde, elindeki bütün araçları piyasalardaki aşırı oynaklığın azaltılması doğrultusunda kullanacaktır.” Şeklinde açıklama yaparken 7 Ağustos 2020 tarihinde ise likidite yönetimi çerçevesinde 10 Ağustos 2020 tarihinden geçerli olmak üzere piyasa yapıcı bankalara Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkân limitleri yarıya düşürüldüğünü basın duyurusu ile bildirdi.
TCMB tarafından açıklanan Temmuz ayı Reel Efektif Kur Endeksi bir önceki aya göre %1, yılbaşına göre kümülatif olarak %10 değer kaybederek 68,5 olarak gerçekleşti.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak hafta içinde açıklanan Satın Alma Yöneticileri Endeksi’ne (PMI) ilişkin twitter hesabında, “Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Temmuz ayında 56,9 seviyesinde gerçekleşti. Bu tarihi bir dönüm noktası: Şubat 2011’den bu yana en yüksek seviye. Böylece yılın ikinci yarısına ilişkin pozitif beklentilerimiz güçleniyor.” şeklinde açıklamada bulundu.
Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı