FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 56

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 56

ABD’deki mali destek paketinin sürecindeki aksamalar ve jeopolitik gelişmeler piyasalarda baskı oluştururken güvenli varlıklarda da fiyat hareketleri karışık seyretti.

Haftanın en önemli jeopolitik gelişmelerinin başında Fransa ve Yunanistan’la yaşanan Doğu Akdeniz gerilimi geliyor. Fransa, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de Oruç Reis gemisi ile doğalgaz arama faaliyetlerine tepki göstererek bölgedeki askeri varlıklarını geçici olarak artıracağını söylemesi ve bunun üzerine Türkiye’nin gerekli cevabı vermesi gerilimi arttırdı. Yaşanan bu gerilim sonrası Türk Lirası yabancı paralar karşısında değer kaybederken, Borsa İstanbul’da da gerileme yaşandı. 

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Kovid-19 ile ilgili aşının bulunduğunu açıklaması ile birlikte piyasalarda oluşan olumlu hava, Dünya Sağlık Örgütünün açıklamaları ve Rusya Sağlık Bakanlığı Etik Komisyonu’nu üyelerinden Profesör Alexander Chucalin’in istifa etmesi ile birlikte yerini temkinli bir bekleyişe çevirdi.

ABD’de tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) Temmuz ayında bir önceki aya göre beklentilerin üzerinde %0,6 artarken, yıllık enflasyon Haziran’daki %0,6’dan %1,0’e yükselirken çekirdek TÜFE enflasyonu %1,6’ya yükseldi. Euro Bölgesi’nde Haziran ayı sanayi üretimi bir önceki aya göre beklentilerin altında kalarak %9,1 artış kaydetti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Sanayi üretim endeksi ile ilgili olarak yayınladığı twitter hesabında “Sanayi Üretimi Endeksindeki %17,6’lık artışla Türkiye, haziran ayında Avrupa sıralamasında ilk sırada yer aldı. Öncü ekonomik göstergelerdeki güçlü toparlanma, büyüme rakamlarıyla ilgili karamsar beklenti içerisinde olanları inşallah bir kez daha hayal kırıklığına uğratacak.” Şeklinde açıklamada bulundu.

Kaynak: tuik.gov.tr

TÜİK ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2020 yılı Haziran ayında, 13,5 milyar Dolara, ithalat 16,3 milyar Dolara yükseldi. Dış ticaret açığı haziran ayında yıllık bazda %17 azalarak 3,4 milyar Dolardan, 2,8 milyar Dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı % 77,2’den, % 82,6’ya yükseldi. 12 aylık cari açık ise Ocak 2019’dan bu yana 11,1 milyar Dolar ile en yüksek seviyede gerçekleşti.

TCMB’nin, 4 Ağustos 2020 tarihinde yayınladığı ‘Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği Uygulama Esasları’ çerçevesinde yabancı para nakit çekimlerinde ücret tahsil edebileceği yönünde alınan tavsiye niteliğindeki kararı geçtiğimiz hafta birçok banka tarafından uygulanmaya başlandı.

Kaynak: tcmb.gov.tr

TCMB tarafından Ağustos ayı beklenti anketi istatistikleri yayınlandı. Ankete göre;

  • -Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde % 10,22 iken, bu anket döneminde %10,82 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde % 9,33 iken, bu anket döneminde % 9,70 olmuştur.
  • -BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde % 7,98 iken, bu anket döneminde % 9,79 olarak gerçekleşmiştir
  • -Cari yıl sonu döviz kuru Dolar Türk Lirası beklentisi bir önceki anket döneminde 7,02 iken, bu anket döneminde 7,34 olmuştur. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 7,26 iken, bu anket döneminde 7,68 olarak gerçekleşmiştir.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir