FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 58

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 58

Dünyada korona virüs vakalarındaki artışa ve belirsizliğe rağmen FED başkanı Powell’ın  yapmış olduğu açıklamalar ve ABD Çin arasında yapılan birinci faz anlaşma ile ilgili görüşmelerin başlayacağına dair gelişmeler sonrası piyasalar olumluya döndü. Powell’ın, enflasyon konusunda daha esnek bir yaklaşım içinde olarak ortalama enflasyon hedeflemesine geçileceğini ve faizin uzun bir süre düşük kalacağını belirtmesi Doların değer kaybetmesine yol açtı. Ayrıca Powell enflasyonun ortalama hedefini %2 olarak açıklarken, geniş ve kapsayıcı bir istihdam hedeflerinin de olacağını ifade etti.

ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları bir milyonun üzerinde seyrederken, daha önce %32,9 olarak açıklanan 2. Çeyrek ekonomik büyüme oranı %31,7 olarak revize edildi. Diğer yandan  dayanıklı mal siparişleri beklentilerin de üzerinde %11,2 oranında artış gösterdi.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe sağlık sorunları nedeniyle görevinden istifa etti. 7 yıl 8 ay süre ile Japonya’nın en uzun süre görevde kalan başbakanı unvanına sahip olan Abe, istifa açıklamasında sağlık nedeniyle alacağı kararların yanlış sonuçlanmasını istemediğini de ifade etti. Başbakanlık görevini geçici olarak Başbakan yardımcısı Taro Ason’un üstlenmesi bekleniyor.

Yunanistan, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yürüttüğü sondaj çalışmaları nedeniyle Avrupa Birliği’ne yaptırım çağrısı yaparken, Almanya Başbakanı Angela Merkel de Yunanistan’ın haklı olduğu yerde destekleme görevleri olduğunu, anlaşmazlığın iki NATO üyesi arasında gerçekleştiğini, gerilimin artmaması için gereken çabanın gösterildiğini ve Başkan Erdoğan ile çok sık görüştüklerini dile getirdi.

TÜİK Ağustos 2020 Ekonomik Güven endeksini açıkladı Ekonomik güven endeksi Temmuz ayında 82,2 iken, Ağustos ayında %4,4 oranında artarak 85,9 değerine yükseldi. Ekonomik güven endeksindeki artış, reel kesim (imalat sanayi), hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.

Kaynak: tuik.gov.tr

TCMB tarafından 3 hafta önce bankadan nakit döviz çekimi konusunda komisyon alınması uygulaması, müşterilerin itirazları sonrası geri alındı.

TCMB Temmuz 2020 Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmelerini açıkladı. Açıklamada, Resmi Rezerv Varlıkları, bir önceki aya göre %4,5 artarak 90,3 milyar Dolar düzeyinde gerçekleşmiştir. Bu dönemde alt kalemler itibarıyla, döviz varlıkları bir önceki aya göre %1,4 azalarak 45,1 milyar Dolar olarak kaydedilmiş, altın cinsinden rezerv varlıkları ise yüzde 11,5 artarak 43,6 milyar Dolar olarak gerçekleştiği belirtilmiştir.

Kaynak: tcmb.gov.tr

TCMB Para Politikası Kurulu’nun 20 Ağustos 2020 tarihinde yapmış olduğu toplan tının özeti yayınlandı.

Özette;

  • Temmuz ayında tüketici fiyatları yüzde 0,58 oranında artmış, yıllık enflasyon 0,86 puan gerileyerek yüzde 11,76 olmuştur. Yıllık enflasyondaki düşüş bir önceki yılın aynı ayındaki vergi ayarlamalarının oluşturduğu baz etkilerinden kaynaklanırken, döviz kuru ve ithalat fiyatları gibi maliyet unsurlarının yanı sıra kredilerdeki güçlü ivme neticesinde enflasyon eğilimindeki artış devam etmiştir
  • İktisadi faaliyette kademeli normalleşme adımlarıyla birlikte Mayıs ayında başlayan toparlanma güç kazanmaktadır. Sanayi üretim endeksi Haziran ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış olarak bir önceki aya göre yüzde 17,6 oranında artmıştır. Ciro endeksleri toparlanmanın sektörel yayılımının artmaya başladığına işaret etmiş, hizmet sektöründe sanayi sektörüne kıyasla daha gecikmeli gerçekleşen iyileşmeye dair olumlu sinyaller artmıştır
  • Küresel ekonomide, ülkelerin attığı normalleşme adımlarıyla üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma sinyalleri gözlenmekle beraber, salgının yayılımını devam ettirmesi ve ikinci bir dalga yaşanma olasılığına bağlı olarak toparlanmaya ilişkin belirsizlikler yüksek seyretmektedir.
  • Salgına bağlı birim maliyet artışlarına ilave olarak döviz kuru ve kredilerde yaşanan gelişmeler talep yönlü dezenflasyonist etkileri sınırlamakta ve çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimlerinde yükseliş gözlenmektedir. Ağustos ayına ilişkin öncü veriler, enflasyon eğilimindeki artışın devam ettiğine işaret etmektedir.
  • Önümüzdeki dönemde, salgına bağlı etkiler nedeniyle toparlanması daha uzun sürebilecek sektörlerin desteklenmesi için geçici ve hedefe yönelik maliye ve benzeri politika uygulamalarının kritik önemde olduğu değerlendirilmektedir, ifadeleri önemli hususlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kaynak: tcmb.gov.tr

TCMB tarafından Ağustos 2020 İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) açıklanadı. 2020 yılı Ağustos ayında İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1761 işyerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilerek değerlendirilen RKGE, bir önceki aya göre 5,5 puan artarak 106,2 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Yine Ağustos 2020 İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 2,6 puan artarak yüzde 73,3 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir