FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 59

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 59

Dünya genelinde Temmuz ayında toparlanma eğilimi gösteren ekonomik aktivite, Ağustos ayında sınırlı bir ilerleme kaydederken, yılın üçüncü çeyreğinde kademeli olarak iyileşeceği yönünde beklentiler oluştururken korona virüs vaka sayısı 26 milyonu aştı. ABD Başkanı Trump korona virüs aşısının Ekim ayında dağıtılacağını duyurdu.

Virüs krizi sonrasında teknoloji hisseleri öncülüğünde yükseliş kaydeden dünya borsalarında, geçtiğimiz hafta sert düşüşler meydana geldi. Borsalardaki kayıplara karşın petrol son bir ayın dip noktasına yaklaşırken dünya genelinde altın, dolar, tahvil vb. yatırım araçlarında önemli bir hareketlilik meydana gelmedi. Dünya borsalarındaki düşüşün aksine Borsa İstanbul haftanın son gününü yükseliş ile kapattı.

ABD tarım dışı istihdam verisi beklentinin hafif üzerinde artarak 1 milyon 371 bin kişi arttı. İşsizlik oranı ise %2’ye yakın düşüş kaydederek %9,8 olan beklentinin de altına gerileyerek %8,4 oranında gerçekleşti. Gerçekleşen bu veri istihdamda önemli bir iyileşmeyi gösterse de pandemi öncesi seviyelerine henüz yaklaşmış değil. Ayrıca havayolu ve otomotiv sektöründe işten çıkarmalar da devam ediyor. ABD Merkez Bankası (FED) başkanı Powell da işsizlik oranının beklenenden iyi geldiğini ancak ekonomideki toparlanmanın uzun zaman alacağını ve FED’in yakın zamanda tedbirleri elden bırakmayacağını aynı zamanda faiz oranlarını da uzun bir süre düşük tutacağını belirtti.

Ağustos ayında dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına oranla %169,7 artarak 6 milyar 312 milyona yükseldi.  Yine geçen yılın aynı ayına göre ihracat %5,74 azalarak 12,5 milyar dolar, ithalat ise %20,64 artarak 18,8 milyar dolar gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı %66,4 olarak gerçekleşti. Ocak-Ağustos döneminde ise dış ticaret açığı 32,9 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Türk Lirasının diğer para birimleri karşısındaki durumunu takipte kullanılan önemli göstergelerden biri olan TÜFE bazlı Reel Efektif Döviz Kuru endeksi Ağustos 2020 itibari ile 63,71 olarak açıklandı. Temmuz ayında 68,31 olan endeks 4,6 puan azalış kaydetti.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Ağustos ayında tüketici fiyatları % 0,86 oranında artmış ve yıllık enflasyon yatay seyrederek % 11,77, hizmet fiyatları % 1,14 oranında artarak ve grup yıllık enflasyonu yatay seyrederek % 11,83 olmuştur.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilim ve TCMB’nin rezervlerindeki erime sonucu önceki hafta 7,32 seviyelerinde olan Dolar Türk lirası haftayı 7,43 seviyesinden kapattı. Borsa İstanbul’da da geçtiğimiz hafta satıcılı bir seyir hakim oldu. Cumhurbaşkanı kararı ile istihdamı korumak amacıyla fesih kısıtı ve nakdi ücret desteği iki aylık süre ile uzatıldı

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir