FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 68

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 68

Pandemiye ilişkin küresel vaka sayısı 50 milyonu geçen günlük vaka sayısında da 100 bini geçen ilk ülke ABD oldu. Avrupa’da da ikinci dalga hareketi ile ilgili uyarılar yapılırken, Fransa’da da günlük vaka sayısı 58 bini geçerek yeni bir rekor kırıldı. Avrupa’da karantina uygulamasına geçen ülke sayısı her geçen gün artarken, bu durum yeniden bir resesyon yaşanması riskini arttırıyor. Asya’da birçok ülkede de günlük vaka sayılarında da rekorlar kırılıyor.

ABD Başkanlık seçimlerini, İrlandalı Katolik bir aileden gelen ve Demokrat Parti adayı Joseph Robinette Biden Jr.’ın kazandığı açıklandı. ABD’nin 46. Başkanı olan Biden, yaptığı zafer konuşmasında tüm Amerikalıların başkanı olacağını ve bütünleştirici bir politika izleyeceğini açıkladı. Trump ise yenilgiyi kabul etmeyerek hukuki yollara başvuracağını dile getirdi.

ABD Merkez Bankası gerçekleştirdiği toplantı sonrasında beklentilere paralel faizlerde değişikliğe gitmezken, toplantı sonrasında Başkan Powell, son aylarda işsizlikte bir azalma eğilimi yaşandığını ama halen milyonlarca kişinin işsiz olduğunu, koronavirüs vakalarının artması nedeni ile geleceğe dönük belirsizliğin devam ettiğini, talep zayıf ve petrol fiyatlarının düşük seyretmesi nedeni ile enflasyonun düşük seyrettiğini ve mali politika desteklerine bu dönemde daha çok ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Diğer yandan 31 Ekim’de biten haftada işsizlik maaşı başvuruları beklentileri aşarak 751 bin kişi ve işsizlik oranı da %6,9 seviyesinde gerçekleşti.

Avrupa borsaları İngiltere hariç değer kaybı yaşarken, koronavirüs artışları nedeniyle Almanya’da sanayi üretiminin (%2,7 artması beklenirken), %1,6 gerilediği açıklandı.
Çin pandemiye rağmen toparlanma yolunda ilerlemeye devam ediyor. Çin’in Ekim ayında ihracatı %11,4 artarken, ithalatı ise sadece %4,7 arttı. Dış talebin devam etmesi ticaret dengesini pozitif yönde etkiliyor.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında çatışmalar devam ederken, Azerbaycan Şuşa kentini işgalden kurtararak, Dağlık Karabağ’a ilerleyişini devam ettiriyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak sosyal medya hesabından görevinden sağlık sorunları nedeni ile ayrıldığını belirten bir açıklama yaptı. Açıklama sonrası resmi bir duyuru yapılmazken, gelişmeler hafta içinde piyasalar tarafından yakından takip edilecek.
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığını yürüten Naci Ağbal, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile TCMB Başkanlığı’na atandı. Görevden alınan önceki Başkan Murat Uysal, 6 Temmuz 2019 tarihinden bugüne kadar görevi sürdürüyordu.

TÜİK tarafından Ekim ayı Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) açıklandı. TÜFE’de 2020 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %2,13, bir önceki yılın Aralık ayına göre %10,64, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,89 ve on iki aylık ortalamalara göre %11,74 artış gerçekleşti.
Kaynak: tuik.gov.tr

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yayınladığı twitter mesajında “Ekim ayında ihracatımız %5,6 artarak 17,3 milyar dolar oldu. Böylece, ülke tarihimizdeki en yüksek aylık ihracat rakamına ulaştık. Altın hariç, ihracatın ithalatı karşılama oranı %95,3. İhracatın her geçen gün güç kazandığı ve cari dengenin sağlandığı yeni bir döneme giriyoruz.” açıklamasında bulundu.

Dış ticarette önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, Türk lirasının, ağırlıklı ortalama değerini gösteren Reel efektif kuru endeksi, (ilk hesaplamaya başlandığı 1994 yılından bugüne) tarihi düşük seviyeye inerek Ekim ayında 60,66 seviyesinde gerçekleşti.

Türk Lirası yabancı paralar karşısında yeni zirvelere görerek değer kaybetmeye devam etti. Türk Lirası karşısında, Dolar 8,5, Avro 10, sterlin 11 seviyelerini aştı. Gram altın 534 TL seviyesine yükseldi.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir