16 Kas FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 69
Hafta başında Pfizer ve BioNTech SE’nin korona virüsle ilgili geliştirdiği aşının %90 koruma sağladığı haberleri olumlu bir hava yaratsa da aşının üretilip uygulamasının ve etkilerinin görülmesinin zaman alacağı kaygısı, korona virüsle ilgili vaka sayılarındaki artış ve ikinci dalga endişeleri, gelen makro ekonomik verilerin beklentilerin altında kalması, ABD’de mali destek paketine ilişkin belirsizliğin devam etmesi piyasalarda iyimserliğin sınırlı olmasına yol açtı.
ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Powell aşı ile birlikte orta ve uzun vadede ekonomi ile ilgili iyimser beklentiler içinde olduklarını yine de kısa vadede zorlu bir sürecin yaklaşmakta olduğunu, yapmış oldukları desteklerin yanında mali desteklerin de devreye girmesi gerektiğini bir kez daha dile getirdi. Diğer yandan ABD’de işsizlik maaşı başvuruları 709 bin ile mart ayından bu yana en düşük seviyesine gerilerken, Ekim ayında tüketici fiyat enflasyonu beklentilerin altında kalarak yıllık bazda %1,2 seviyesine indi.
Euro bölgesi üçüncü çeyrekte beklentilere paralel, bir önceki döneme göre %12,6 büyüme kaydederken, önceki yılın aynı dönemine göre ise %4,4 daraldı ve sanayi üretimi Eylül ayında tahminlerin altında kalarak %0,4 geriledi. İngiltere ekonomisi de üçüncü çeyrekte, bir önceki döneme göre %15,5 büyüdü, yıllık bazda ise %9,6 daraldı.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Merkez Bankacılık 2020 Forumu’nda yaptığı konuşmada, verilen desteklerin sektörlere adil bir şekilde dağıtılması gerektiğini, birçok sahada belirsizlik gördüklerini, salgın bitene kadar finansman maliyetlerini elverişli düzeyde tutacaklarını, aşı ile ilgili gelişmelerde coşkuya kapılmamak gerektiğini, aşının olumlu sonuçlarının alınmasının zaman alacağını ve aşının uygulanacağı kişi sayısı konusunda beklenilen sayılarda sorunlar yaşanabileceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomi yönetiminde yaşanan değişiklikler sonrası yaptığı açıklamalarda, ekonomide yeni bir stratejinin oluşturulduğunu, önceliklerinin fiyat istikrarı, finansal istikrar ve makro ekonomik istikrar kapsamında enflasyonu tek haneye indirmek olduğunu, yeni dönem parametrelerinin açıklanması ile birlikte piyasaların olumlu yönde hareketlendiğini, yeni yılın başlarında hukuki reformlara da ağırlık verileceğini ifade ederken, yerli ve uluslararası yatırımcıları ülkemizde yatırım yapmaya çağırdı.
Geçtiğimiz pazar günü istifasını açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yerine Lütfi Elvan atandı. Siyaset hayatına Ak Parti’de başlayan Lütfi Elvan, önceki dönemlerde Kalkınma Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı ve Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı görevlerini yürüttü. Elvan yaptığı açıklamada önceliğin enflasyonla mücadeleye verileceğini ve piyasa dostu bir dönüşüm programına odaklanacaklarını açıkladı.
Kaynak: hmb.gov.tr
TCMB Başkanlığı’na getirilen Naci Ağbal’da yaptığı basın açıklamasında, 19 Kasım 2020 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısına kadar mevcut durum ve beklentiler gözden geçirilip, gelişmeler de yakından takip edilerek; oluşacak veri ve değerlendirmeler ışığında gerekli politika kararları alınacaktır ifadesine yer verdi.
Kaynak: tcbm.gov.tr
TCMB Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) ile ilgili olarak hazırlık çalışmalarını tamamladığını duyurdu. FAST kapsamında farklı bankalardaki hesaplar arasındaki para transferleri, saniyeler içerisinde, 7 gün 24 saat içinde yapılabilecek.
Kaynak: tcmb.gov.tr
TCMB Kasım ayı beklenti anketi istatistikleri açıklandı. Ankete göre;
- Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde % 11,76 iken, bu anket döneminde % 12,47,
- BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde % 12,83 iken, bu anket döneminde % 14,84,
- Cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 7,90 TL iken, bu anket döneminde 7,89 TL,
- 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 8,31 TL iken, bu anket döneminde 8,41 TL,
- GSYH 2020 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde % -0,8 iken bu anket döneminde % -0,6
- GSYH 2021 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket döneminde % 4,1 iken, bu anket döneminde % 4,0 olarak belirlenmiştir.
TÜİK tarafından Eylül ayı Sanayi üretim endeksi açıklandı. Endekse göre sanayi üretimi yıllık olarak %8,1 oranında arttı. Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2020 yılı Eylül ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %0,4, imalat sanayi sektörü endeksi %8,5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %8,6 arttı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank sosyal medya hesabından yıllık endekste, ara malı ve sermaye malı üretimindeki çift haneli artış büyüme dinamiği açısından çok olumlu ve yıllık performansımızla, Avrupa’da üretimini en fazla artıran ülke olduk şeklinde bir açıklamada bulundu.
Kaynak: tuik.gov.tr
Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi 400 baz puanın altını görürken, Türk Lirası geçtiğimiz hafta Dolara karşı %10,20, Euroya karşı ise %10,67 değer kazandı. Borsa İstanbul’da hisse senetlerinin değeri ortalama %8,3 artarken, BIST 100 endeksi tarihi yüksek seviyeye ulaşarak 1.291 seviyesinden haftayı tamamladı.
Derneğimizin gelecek hafta Salı günü düzenlenecek video konferansına İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan konuşmacı olarak katılacak, moderatörlüğünü Derneğimiz Yönetim Kurulu Üyesi ve Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.E.Savaş Başcı’nın yapacağı konferansın konusu “ABD Seçimleri Sonrası Uluslararası Piyasalarda Gelişmeler” olacaktır.
Kaynak: youtube.com
Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı