FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 77

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 77

Dünya genelinde kısıtlamalar, aşı çalışmaları ve uygulamaları tüm hızlıyla devam ederken ABD Batı Virginia’daki sağlık çalışanlarının %55’inin aşı yaptırmayı kabul etmemesi ve Florida eyaletinde Pfizer aşısı yaptıran bir doktorun 2 hafta sonra ölmesi endişe yarattı.

Ölen doktorun ölüm sebebi araştırılıyor. İngiltere’de ölüm ve vaka sayılarının artması nedeniyle büyük tehlike durumu ilan edildi. Çin’de de son 5 ayın en yüksek vaka sayısına ulaşılması nedeniyle bazı kısıtlama uygulamaları hayata geçirildi. Dünya’da aşı uygulamasının yavaş ilerlemesi kaygı ile karşılanırken, İngiltere’de ortaya çıkan mutasyona uğramış koronavirüse karşı Pfizer aşısının etkili olduğunu açıkladı.

ABD Başkanı Trump’ın düzenlediği miting sonrası, Trump yanlıları tarafından Kongre binası basılarak eylem yapıldı. Olaylarda 5 kişi hayatını kaybederken, kongre binasında önemli hasarlar meydana geldi. Meydana gelen olayların ardından Trump, Ulusal Muhafızlara müdahale etmeleri yönünde talimat verdi. Kongre binasına yapılan saldırı darbe girişimi olarak değerlendirildi. Olayların ardından ABD kongresi yeniden toplanarak Biden’in Başkanlık seçimini resmi olarak tescilledi.

ABD’de tarım dışı istihdam aralık ayında beklentilerin altında gerçekleşerek 140 bin kişi azaldı. İşsizlik oranı %6,7 seviyesinde kaldı. İstihdamda da olumsuz gelen veri sonrası ABD piyasalarında geri çekilme yaşanırken, Georgia eyaletindeki seçimleri demokratların kazanması ile mavi dalga senaryosunun ağırlık kazanması ve yeni Başkan Biden’in destek paketi tutarının yüksek olacağı beklentileri ile  kısa sürede olumlu yöne döndü. Mavi dalga ABD’de Başkan Biden ve demokratların ekonomi politikalarını destekleme ve uygulama yaklaşımı olarak tanımlanıyor. Mavi dalga etkisiyle de dolar endeksi son 2,5 yılın en düşük seviyesini gördü.

Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI: Purchasing Manager Index) endeksi Çin’de gerilerken, Euro bölgesinde aralık ayında son 2,5 yılın en büyük değer artışını kaydederek 55,2 seviyesine yükseldi.

Geçtiğimiz hafta OPEC+ toplantısı sonrası Suudi Arabistan’ın gönüllü olarak mart ayının sonuna kadar günlük 1 milyon varillik kısıtlamaya gideceği haberleri sonrası, WTI petrol 52,72 ve Brent petrol ise 55,99 Dolar seviyesinden haftayı tamamlaması ile petrol son 11 ayın en yüksek seviyesine çıkmış oldu.

Suudi Arabistan ile Katar arasında 3,5 yıl önce başlayan kriz hava, deniz ve karayolu sınırlarının karşılıklı olarak açılması ile son buldu. Suudi Arabistan’da düzenlenen Körfez İş Birliği Konseyi’nin (KİK) 41. zirvesinde de imzalanan bildiri ile de krizde uzlaşma resmiyet kazanmış oldu.

2021 yılına son 3 ayın zirvesi ile giren altın, ABD’de Demokrat Parti’nin Senato’da çoğunluğu sağlaması ile ekonomiye desteğin artacağı beklentisi ve yükselen Hazine tahvil getirileri sonrası haftayı 1.849 Dolar/Ons seviyesinden tamamladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, hafta başında twitter hesabında açıklamalarda bulunarak; “Enflasyonla mücadelede bütüncül bir yaklaşımla kararlı bir duruş sergileyeceğiz. Para politikasına, yapısal boyutta atılan adımlarla destek vereceğiz.  2021 yılı, makroekonomik istikrara odaklanan bir reform yılı olacaktır. Para politikasının enflasyona odaklı şekillendiği bu dönemde pandemi koşullarının getirebileceği ilave destek ihtiyacı, seçici ve hedefli kamu maliyesi politikaları üzerinden sağlanacaktır. Mali disiplini kaliteli ve istikrarlı bir yapıya kavuşturacak tedbirleri de alacağız.” açıklamasında bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 7/24 anlık Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) Sistemini 8 Ocak 2021 tarihinden itibaren kullanıma açıldığını duyurdu. FAST Sistemi, yaygın kullanımının yakından izlenmesi amacıyla, ilk aşamada 50 TL limitli olarak başlatılmıştır. Bu limit, kullanımın yaygınlığına göre kademeli şekilde artırılarak 1000 TL’ye kadar yükseltilecektir.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Ülkemizin ticaretinde önemli yere sahip ülkelerin para birimleri ile Türk Lirası arasındaki ağırlıklı ortalama değeri ifade eden nominal efektif döviz kuru tarihi düşük seviyelerden aylardan sonra aralık ayında yükselerek endeks 62,34 olarak gerçekleşti.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2020 Yılı Dış Ticaret Değerlendirme Toplantısı düzenledi. Toplantıda Pekcan, 2020 yılı Aralık ayı ve yılın tamamına ilişkin verileri paylaşarak, 2020 yılını ihracatta tarihi bir rekor ile kapattıklarını duyurdu. Pekcan, 2020 yılında gerçekleştirilen 169,5 milyar dolarlık ihracatla Orta Vadeli Program’da 2020 yılı için hedeflenen 165,9 milyar dolar ihracat hedefinin aşıldığını ifade etti.

Kaynak: ticaret.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir