FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 79

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 79

Piyasalar artan korona virüs vakalarındaki endişeler ve aşı uygulamalarındaki gelişmelerden gelecek olumlu haberler arasında yoluna devam etmeye çalışıyor. Ortaya çıktığından bu yana dünyada korona virüs nedeniyle ölenlerin sayısı 2 milyonu aşarken, aşı uygulamalarının etkinliği artana kadar haftalık ölümlerin de 100 bini geçmesi bekleniyor. ABD Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, piyasadaki mevcut aşıların yeni virüs türlerine karşı etkili olamayabileceğine ilişkin bazı öncü veriler aldıklarını açıkladı.

ABD yeni başkanı göreve başladı. Biden göreve gelir gelmez Trump yönetiminin aksine yönde ve aralarında, Paris iklim anlaşması, Dünya Sağlık Örgütün’e (DSÖ) üyelik gibi kararların da yer aldığı 17 kararnameyi imzaladı.  Diğer yandan Başkan Joe Biden’ın korona virüs sürecinin en zor ve en ölümcül döneminden geçildiğini açıklaması, gelen karışık ekonomik veriler ve cumhuriyetçilerin itirazları nedeniyle mali teşvik paketinin uygulanması konusundaki endişeler piyasaları olumsuz yönde etkiledi.

Yeni ABD yönetiminde Hazine Bakanlığı’na önceki dönem ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı olan Janet Yellen’ın geçmesi bekleniyor. Yellen, Senato Finans Komitesi görev onay konuşmasında, düşük faiz döneminde artan borç yükü nedeniyle endişe duyduğunu, pandemi ile mücadelede mali teşviklerin de hayata geçirilmesi gerektiğini, Çin’in haksız ticari kazancı ve damping uygulamaları ile mücadele edilmesinin ve Doların değerinin piyasa tarafından değerlendirilmesinin uygun olacağını dile getirdi.

Çin 2020 yılında %2,3 ile son 40 yılın en düşük büyümesini gerçekleştirdi. Ancak bu orana rağmen büyüyen tek büyük ekonomi olması ve beklentilerin üzerinde gelmesi nedeniyle piyasalarda olumlu karşılandı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa ekonomisinin son çeyrekte daraldığına dikkat çekerek, yılın ilk çeyreğinde salgın riskinin yüksek olduğunu, ve gelecek aylarda enflasyonda artışın olabileceğini dile getirdi. Diğer yandan İtalya’da hükümet krizi şimdilik aşılırken 32 milyar Euroluk destek paketi de onaylandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Para Politikası toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının %17 seviyesinde sabit tutulmasına karar verildi.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca 2021 yılı dış finansman programı çerçevesinde, Dolar cinsinden 2026 ve 2031 vadeli çift dilim Dolar bazında tahvil ihracı gerçekleşmiştir. Ocak 2026 vadeli tahvilin kupon oranı %4,75, getiri oranı %4,90 olarak; Haziran 2031 vadeli tahvilin kupon oranı %5,875, getiri oranı ise %5,95 olarak gerçekleşmiştir. Tahvil dilimlerine toplamda 300’den fazla yatırımcı, 15 milyar ABD Dolarının üzerinde talep gösterirken, bu tahvil ihracıyla 2021 yılında uluslararası sermaye piyasalarından toplam 3,5 milyar Dolar tutarında finansman sağlanmıştır.

Kaynak: hmb.gov.tr

OECD İstanbul merkezi açıldı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) dünya genelindeki 5. bölgesel merkezi olarak Türkiye’yi ve İstanbul’u tercih etmesinin oldukça doğru ve yerinde bir seçim olduğunu belirterek, “OECD İstanbul Merkezi’nin kuruluşuyla birlikte Türkiye ve OECD arasındaki ilişkilerde yeni bir dönem başlatıyor olacağız.” dedi.

Kaynak: ticaret.gov.tr

Korona virüsün hızla yayılan yeni türlerinin çıkması nedeniyle Avrupa Birliği (AB) seyahatleri ilişkin yeni kısıtlamalar ve önlemler uygulayacağını açıkladı. Sınırların kapatılmasına sıcak bakılmazken, AB dışından gelecek yolculardan PCR testi isteneceği, risk haritalarının güncelleneceği ve gerektiğinde ek kısıtlamaların gündeme gelebileceği belirtildi.

TCMB Ocak 2021 Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE)’ni açıkladı. 2021 yılı Ocak ayında FHGE, bir önceki aya göre 16,4 puan azalarak 138,2 seviyesinde gerçekleşmiştir. İş durumu ve hizmetlere olan talebe ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda iş durumunda iyileşme ve hizmetlere olan talepte artış olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya kıyasla zayıfladığı gözlenmektedir.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak 2021 Tüketici Güven Endeksini yayınladı. Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Ocak ayında bir önceki aya göre %4,0 oranında arttı; Aralık ayında 80,1 olan endeks, Ocak ayında 83,3 oldu.

Kaynak: tuik.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir