FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 80

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 80

Korona virüs vaka sayılarının artışının önüne geçilemezken, yayılımın artmasının mutasyon geçirmiş virüs kaynaklı olması ihtimali üzerinde duruluyor. Bulaşma ihtimalinin yüksek olduğu mutant virüsün, ölümcül etkisi konusunda da henüz bir netlik yok. Başta Avrupa olmak üzere birçok ülke sınırlarını kapatırken seyahat ile ilgili kısıtlamalar daha da arttırıldı. Salgın nedeniyle alınan kısıtlama önlemlerine ve aşı uygulamasına karşı protestolarda ABD’de ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde her geçen gün artarak devam ediyor.  Diğer yandan piyasalar aşı uygulamaları ve sonuçlarını yakından takip ediyor. Türkiye aşı uygulaması konusunda birçok ülkenin önünde yer alıyor. Avrupa aşı tedariki ve uygulaması konusunda henüz istenen noktaya gelebilmiş değil.

Korku endeksi olarak da bilinen Volatility Index (VIX), haftalık bazda %50’nin üzerinde artarak 30 seviyesini geçti ve haftayı 33.09 seviyesinden kapattı. Korku endeksini arttıran nedenlere bağlı olarak ABD ve Avrupa borsalarında sert düşüşler meydana geldi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda 2021 yılına ilişkin dünyada büyüme tahminini  %5,2’den %5,5’e, ABD için %3,1’den %5,1’e yükseltirken, Avrupa için %5,2’den %4,2’ye düşürdü.  Türkiye için büyüme tahminini %6 olarak açıkladı. Ayrıca raporda küresel mali desteğin 14 trilyon Doları bulduğu ve bunun devam ettirilmesi gerektiği ifade edildi.

Kaynak: imf.org

ABD’de Janet Yellen, ilk kadın Hazine Bakanı olarak görevine başlarken, Merkez Bankası (FED) beklentilere paralel olarak politika faizini değiştirmeyerek %0-%0,25 arasında bıraktı. Banka varlık alımları ile ilgili açıklamalarında sözlü yönlendirmesinde de bir değişikliğe gitmezken, istihdam ve ekonomik toparlanmada önemli bir noktaya gelene kadar aylık 120 milyar dolarlık varlık alımlarına da devam edileceği açıklandı. ABD ekonomisi 2020 yılının son çeyreğinde %4 büyüme kaydederken, yılın tamamında %3,5 oranında küçüldü.

İtalya’da koalisyonun bozulmasının ardından başlayan siyasi kriz, yeni hükümetin parlamentodan güvenoyu almasına rağmen, Başbakan Giuseppe Conte ve hükümeti istifa etti. Hükümetin yeniden kurulması ve siyasi krizin çözülmesi konusunda İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın görüşme çalışmaları yakından takip ediliyor. Diğer yandan Fransa’da 2020 yılına ilişkin gerçekleşen-%8,3 küçülme oranı ile  2. Dünya Savaşından bu yana en büyük daralmayı yaşadı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Emily Horne, Sullivan ile Avrupa Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’in Kabine Şefi Bjoern Seibert arasında yapılan telefon görüşmesine ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı. ABD-Avrupa Birliği (AB) arasında, korona virüs ile mücadelede ortak iş birliği, ekonomik ve ticari ilişkilerin yeniden canlandırılmasına ilişkin açıklamaların yanında, Çin ve Türkiye dahil karşılıklı endişe duyulan konularda da ortak çalışma kararı alındığı açıklaması dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Sayın Naci Ağbal, yılın ilk enflasyon raporu ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Ağbal; bankanın ekim ayı raporundaki tahminlerini koruduğunu, Para politikasındaki sıkı ve ihtiyatlı duruşun, uzun bir süre, kararlılıkla sürdürüleceğini, 2021 yılında enflasyonun %9,4, 2022 yılında %7 ve 2023 yılında %5’e geleceğini tahmin ettiklerini ifade etti. Yapılan açıklama ve bildirimler piyasalar tarafından olumlu karşılanırken, Dolar Türk Lirası 7,30 seviyesinin altını görürken Euro Türk Lirası da 8,83 seviyesine kadar geriledi. Haftayı 10 yıllık gösterge tahvilin faizi %12,93 ve 2 yıllık gösterge tahvilin faizi de  %14,69 seviyelerinden tamamladı.

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi (Komite) Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Lütfi Elvan’ın başkanlığında toplantı yaptı. Toplantıda Türkiye’de işlenmiş ve işlenmemiş gıda fiyat gelişmelerinin yanı sıra salgın sürecinin 2020 yılı gıda fiyatlarına etkisi, küresel tarımsal emtia fiyatlarındaki gelişmelere ilişkin hususlar ve 2021 yılı beklentileri değerlendirilmiştir. Tarımsal ürünler ve gıda piyasalarındaki gelişmeler konusunda zamanlı kararlar almaya fayda sağlayacak bir Erken Uyarı Sistemi’nin oluşturulmasına ilişkin teknik altyapı çalışmaları Komiteye sunulmuş ve kurumlar arası iş birliğinin çerçevesi belirlenmiştir.

Kaynak: hmb.gov.tr

Bor ihracatı için Türkiye’den Çin’e planlanan ihracat treni geçtiğimiz hafta 42 konteyner bor ile birlikte Ankara-Sivas-Kars, Gürcistan-Azerbaycan-Hazar Denizi güzergahı üzerinden Çin’e gitmek üzere yola çıktı. 8.693 km yol kat edecek trenin 12 gün sonra Çin’e ulaşması bekleniyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından,

  • Ocak 2021 Ekonomi güven endeksinin önceki aya oranla %1,6 oranında artarak 96,2’ye yükseldiği,
  • https://tuikweb.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=37508.
  • Aralık 2020 Dış Ticaret İstatistikleri genel ticaret sistemine göre ihracat %16,0, ithalat %11,6 arttı. Ayrıca Ocak-Aralık döneminde ihracat %6,3 azaldı, ithalat %4,3 arttığı,
  • Turizm geliri Ekim, Kasım ve Aralık aylarından oluşan IV. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %50,4 azalarak 3 milyar 913 milyon 758 bin Dolar ve Turizm gelirinin 2020 yılında bir önceki yıla göre %65,1 azalarak 12 milyar 59 milyon 320 bin Dolar olduğu açıklandı.

TCMB tarafından, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN), telefon numarası ve e-posta adresi ile kolay ve hızlı bir şekilde ödeme başlatılmasını sağlayan Kolay Adresleme Sisteminde kayıtlı kullanıcı sayısı 5,3 milyona ulaştığı ve  29 Ocak 2021 itibariyle Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) Sisteminde işlem üst limiti 1.000 TL’ye yükseltildiği açıklanmıştır.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Yine TCMB 2021 yılı Ocak ayında Reel Kesim Güven Endeksi’nin (RKGE), bir önceki aya göre %0,2 artarak 107,0 seviyesinde gerçekleştiğini açıklamıştır.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir