FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 84

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 84

Koronavirüs vaka sayılarından daha çok aşı uygulamaları ve sonuçları gündemlerde yer buluyor. ABD’de ölüm oranlarının düşmesi umutları arttırırken, ABD Hazine Bakanı Yellen aşılamanın ekonomiye yapılacak en büyük teşvik olduğunu ve küresel çapta bir aşılama programının uygulanması gerektiğini ifade etti. Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinin ardından Almanya Başbakanı Merkel aşı sertifikası konusunda mutabakata varıldığını ve dijital aşı sertifikasının yaz döneminde başlamasını beklediklerini dile getirdi.

Dünya piyasalarında gözler tahvil faizlerine çevrilmiş durumda. Son dönemlerde alınan makro verilerin olumlu yönde gelmesi, küresel çapta karantina önlemelerinin azaltılmasına bağlı olarak ekonomide büyümenin hızlanacağı ve buna bağlı olarak enflasyonda hızlı yükseliş olacağı endişeleri ile ABD 10 yıllık tahvillerindeki hızlı yükseliş piyasaların olumsuz yöne dönmesine neden oldu. ABD 5 yıllık faizlerin 10 yıllıklara göre daha fazla artış göstermesi ve ABD 7 yıl vadeli tahvil ihracına 2009 yılından bu yana en düşük talebin gelmesi piyasalardaki havanın bozulmasını tetikleyen gelişmeler oldu.

ABD 10 yıllık tahvil faizleri pandemi öncesi dönemden başka bir ifade ile Şubat 2020’den bu yana en yüksek seviyesine çıkarak 1,61 seviyelerini test ederken, ABD Konut kredi (mortgage) faizleri %3 seviyelerine kadar yükseldi. Diğer yandan 1,9 trilyon Dolarlık teşvik paketi ABD Temsilciler meclisince onaylandı. Paketin Senatodan geçmesi halinde mart ayının ortalarına doğru Başkan Biden’ın onayına sunulması bekleniyor.

Piyasaların olumsuz yönde seyri gelişen ülke kurlarının, altın ve petrol fiyatlarının da gerilemesine neden oldu. Altın 1.734 Dolar/ons, Brent petrol 64,4 ve Batı Teksas Tipi petrol (WTI) ise 61,1 Dolar seviyelerinden haftayı tamamladı.

Dünya genelindeki olumsuz hava nedeniyle yurt içi piyasalar da olumsuz yönde etkilendi. Dolar/TL haftayı 7,42 ve Euro/TL ise 8,96 seviyelerinden tamamladı. 5 yıllık CDS (Credit Default Swap) primleri hafta içinde 300 puanın üzerini gördükten sonra haftayı 290 puana yakın seviyelerden kapattı. Diğer yandan yurt içinde kısıtlama uygulamalarının kaldırılması konusunda beklentiler artarken gözler 1 Mart’ta yapılacak Bakanlar Kurulu’na çevrildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, sosyal medya hesabından, makroekonomik İstikrar Politikalarını ve Yapısal Politikaları içeren “Ekonomik Reform” çalışmalarımızda sona gelindiğini, reform politikalarımızın detaylarını Sayın Cumhurbaşkanımızın mart ayının ikinci haftasında kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladı.

Kaynak: twitter.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğinin artırılması için zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe gitti. 2021 yılı Para ve Kur Politikası metninde zorunlu karşılık oranlarının fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda sade bir çerçevede parasal duruşu ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyici bir araç olarak kullanılacağı belirtilmiştir.

Bu çerçevede;

-Türk lirası zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde ve yükümlülük türlerinde 200 baz puan artırılmasına,

-Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilebilmesi imkânı azami oranının yüzde 30’dan yüzde 20’ye düşürülmesine,

-Türk lirası zorunlu karşılıkların standart altın cinsinden tesis edilebilmesi imkânı azami oranının yüzde 20’den yüzde 15’e düşürülmesine karar verilmiştir.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat 2021 Ekonomik Güven Endeksi’ni açıkladı. Ekonomik güven endeksi Ocak ayında 96,2 iken, Şubat ayında %0,5 oranında azalarak 95,8 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, reel kesim (imalat sanayi), hizmet ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı. Reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre Şubat ayında %0,3 oranında azalarak 108,7 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %1,4 oranında azalarak 100,4 değerini, inşaat sektörü güven endeksi %1,3 oranında azalarak 83,1 değerini aldı. Tüketici güven endeksi %1,5 oranında artarak 84,5 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %0,4 oranında artarak 108,9 değerini aldı.

Kaynak: tuik.gov.tr

TÜİK tarafından Ocak 2021 Dış Ticaret İstatistikleri yayınlandı. Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2021 yılı Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %2,3 artarak 15 milyar 45 milyon dolar, ithalat %5,9 azalarak 18 milyar 79 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %32,8 azalarak 4 milyar 513 milyon dolardan, 3 milyar 34 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2020 Ocak ayında %76,5 iken, 2021 Ocak  ayında %83,2’ye yükseldi.

Kaynak: tuik.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir