FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 87

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 87

Avrupa koronavirüste üçüncü dalgayı yaşarken, kısıtlamaların uzatılmasına da tepkiler giderek büyüyor. Virüsün ilk çıktığı günden bugüne kadar dünyada 124 milyon Kovid-19 vakası yaşanırken, 2,7 milyon kişi de hayatını kaybetti. Vaka sayılarındaki artış kontrol altına alınamazken ülkeler aşı üretimi ve uygulamaları konusunda hızlı bir şekilde ilerleme kaydetmeye çalışıyor. 8 Aralık 2020’de aşı uygulamasına başlayan İngiltere’de yetişkin nüfusun yarısı aşılanırken ölüm sayıları da düşmeye başladı. ABD’de 118 milyon kişi ile nüfusun %23’üne ilk aşılar ve nüfusun %13’üne ise ikinci aşıların yapılması tamamlanırken, Avrupa’da Almanya, Fransa, Hollanda gibi ülkelerde ilk aşama aşı yapılan kişi sayısı toplam nüfusun henüz %10’nu gelebilmiş değil.

Kaynak: nytimes

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Powell, bu yıl için büyüme ve enflasyon beklentisini yükselterek, destekleyici politikalara devam edeceklerini açıkladı. Bu açıklamanın ardından olumlu bir hava oluşmasına rağmen ABD-Rusya ve ABD-Çin gerginliklerinin de etkisi ile birlikte piyasaların yönü yine olumsuz tarafa döndü. ABD 10 yıllık tahvil getirisi %1,74’e kadar yükseldi.

Japonya Merkez Bankası (BOJ), yıllık 6 Trilyon Yenlik Borsa Yatırım Fonları (ETF) ve 90 milyar Yenlik Gayrimenkul Yatırım Ortaklıları alım taahhüdünü kaldırarak, gerektiğinde söz konusu alımların yapılacağını açıkladı.

Petrol cephesinde ise kısıtlama uygulamalarının talebi olumsuz yönde etkileyeceği endişeleri ile Brent petrol haftalık %9,1 düşüş ile 63,3 Dolara, Batı Teksas Petrol ise (WTI) 60 Dolara geriledi.

Dört ay önce Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı’na getirilen Naci Ağbal Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile görevden alınarak yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu getirildi. Kavcıoğlu atanmasının ardından bir basın duyurusu yaparak; “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Kanun’la belirlenmiş görev ve yetkiler çerçevesinde enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanmaya devam edecektir.

Enflasyondaki gerileme, ülke risk primlerindeki düşüş ve finansman maliyetlerindeki kalıcı iyileşme yoluyla makroekonomik istikrarı olumlu etkilerken, yatırım, üretim, ihracat ve istihdamı arttırıcı sürdürülebilir büyüme için de gerekli koşulların oluşmasına katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda Para Politikası Kurulu toplantıları, daha önce kamuoyuna ilan edilen takvime uygun şekilde yapılacak olup uygulanacak politikalarda şeffaflık ve öngörülebilirlik ilkeleri doğrultusunda tüm paydaşlar ile iletişim kanalları etkin bir şekilde kullanılacaktır” açıklamasında bulundu.

TCMB Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17’den yüzde 19’a yükseltilmesine karar verdi. Bu kararın ardından Dolar/TL haftalık %4 düşüş ile 7,26 seviyesine, Euro/TL’de haftalık %4,9 düşüş ile 8,59 seviyesine geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak 2021 Dış Ticaret Endekslerini açıkladı. İhracat birim değer endeksi Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,8 arttı. İthalat birim değer endeksi Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,9 arttı.

Kaynak: tuik.gov.tr

TÜİK İstatistiklerle Yaşlılar 2020 Bültenini yayınladı. Yaşlı nüfus olarak kabul edilen 65 ve daha yukarı yaştaki nüfus, 2015 yılında 6 milyon 495 bin 239 kişi iken son beş yılda %22,5 artarak 2020 yılında 7 milyon 953 bin 555 kişi oldu. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı ise 2015 yılında %8,2 iken, 2020 yılında %9,5’e yükseldi. Yaşlı nüfusun 2020 yılında %44,2’sini erkek nüfus, %55,8’ini kadın nüfus oluşturdu.Nüfus projeksiyonlarına göre yaşlı nüfus oranının 2025 yılında %11,0, 2030 yılında %12,9, 2040 yılında %16,3, 2060 yılında %22,6 ve 2080 yılında %25,6 olacağı öngörüldü.

Kaynak: tuik.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir