FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 92

ABD Başkanı Joe Biden, tarihi bir skandala imza atarak 1915 olaylarını “soykırım” olarak niteledi. Ülkemizde tepki ile karşılanan bu açıklamayı Finans Derneği olarak da kınıyor ve ret ediyoruz. Ermeni terörünün şehit ettiği diplomatlarımızı da saygı ve rahmetle anıyoruz.

Gelişmekte olan ülkelerde korona virüs ile ilgili vaka artışlarının dizginlenememesi ekonomilere ilişkin beklentilerde de olumsuz bir hava yaratıyor. Günlük vaka sayısı 350 bine, ölü sayısı ise iki binin üstüe çıkan Hindistan’da iki farklı mutasyonu bir arada bulunduran yeni mutant virüsün ortaya çıkması da dünyada ayrı bir endişe konusu. Yeni mutasyon geçirmiş Hindistan varyantına karşı aşıların ne kadar etkili olabileceği konusunda henüz net bir bilginin bulunmaması ayrıca   kaygı yaratıyor. Japonya’da da artan vaka sayıları nedeniyle 11 Mayıs’a kadar OHAL uygulamasına geçilmesi bekleniyor.

Diğer yandan nüfusunun %62’sini aşılayan ve günlük vaka sayıları 60 civarına gerileyen İsrail’de ilk defa korona virüs nedeni ile ölümün gerçekleşmediği bir gün yaşandı. Belçika’da da 8 mayıstan itibaren restoran, kafe ve barların bahçe bölümlerinin açılacağı duyuruldu.

14-20 Nisan haftasında nüfusun %55’inin yaşadığı 21 ilde toplam ölümler, önceki 3 yıl ortalamasından %58 fazla olan (kaynak: www.ttb.org.tr) ülkemizde ise korona virüs yayılımına karşı tam kapanma olup olmayacağı merak konusu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca vaka artış hızında yavaşlama görüldüğünü dile getirdi. Uzmanlar kısmi kapanmanın etkilerinin, gelecek haftadan itibaren (beklenen düşüşler ile) kendisini göstermeye başlayacağı görüşünde.

Rusya Karadeniz’e kıyısı olan üç bölgesini, diğer ülkelerin ticari olmayan tüm gemilerine kapattığını bildirdi. Diğer yandan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da, Ukrayna sınırında bulunan askerlerin geri çekileceğini açıkladı.

ABD Başkanı Biden’ın ev sahipliğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve 40 ülke liderinin katıldığı Sanal İklim Konferansı düzenlendi. İklim anlaşması kapsamında Kasım ayında yeni hedeflerin belirlenmesine karar verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, göreve geldikten sonra ABD Başkanı Biden ile ilk kez telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede iş birliği alanlarının genişletilmesi ve anlaşmazlıkları etkin ve yapıcı bir ilişki içinde yürütülmesine karar verilirken, haziran ayında gerçekleşmesi planlanan NATO zirvesinde yüz yüze görüşme konusunda anlaşma sağlandığı bildirildi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) yönetim konseyinin toplantısında Başkan Christina Lagarde, gelecek aylardan itibaren enflasyonda artış beklediklerini, aşı çalışmalarının umut verici olduğunu ve ekonomik faaliyetin canlanmasına katkıda bulunacağını ve Euro bölgesi ekonomilerin 2022 yılının ikinci yarısından itibaren pandemi öncesi seviyelere geleceğini öngördüklerini açıkladı. Toplantı sonucunda faiz oranlarının değiştirilmemesi kararlaştırıldı.

ABD’de Hizmet Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI- Purchasing Manager Index) rekor seviyelere çıkarak Nisan ayında 63,1 seviyesine yükseldi. Mart ayında da yeni konut satışları bir önceki aya oranla %20 artış kaydetti. Yine imalat sanayi PMI’da, nisan ayında bir önceki aya göre 1,5 puan artarak 60,6’ya çıktı. Almanya’da da üretici fiyat endeksi mart ayında %0,9 ve yıllık olarak da %3,7 oranında artış gösterdi.

Ülkemizde bazı kripto para alım-satım platformların zor duruma düşerek kapanması sonucu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), MASAK ve SPK’nın yeni düzenlemeler konusunda çalıştığı bildirildi. Uzmanlarca, platformların kapanması sonucu birçok kişinin mağdur olduğu ve yatırılan tutarların geri alınması konusunda net bir bilginin bulunmadığı ifade ediliyor.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu 23 Nisan akşamı katıldığı televizyon programında;

  • Hazine Müsteşarlığı ile 2017 yılında yapılan protokolün hukuki dayanağı olduğunu,
  • TCMB’nin veri açıklamada dünyanın en şeffaf merkez bankalarından biri olduğunu,
  • 2020 sonu itibarıyla reel sektörün döviz pozisyon açığı 208 milyar dolardan 157 milyar dolara indiğini ve pozisyon açıklarının Merkez Bankası rezervlerinden karşılandığını,
  • Şeffaf bir bilançonun olduğunu, kimseye 128 milyar Dolar rakamının söylenmediğini,
  • Türkiye’nin altın rezervinin 720 ton olduğunu ve ayrıca 90 milyar Dolar brüt rezervin de olduğunu dile getirdi.

Kaynak: www.trt.net.tr

Korona virüs salgını nedeniyle dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar kapsamında, kısa çalışma ödeneğinin (KÇÖ) süresi 30 Haziran 2021’e kadar uzatıldı.

Kaynak: resmigazete.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir