FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 93

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda alınan, ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelemesini kınayan, reddeden ve yok hükmünde sayan karar, Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara ilişkin bildirinin ilk paragrafında; “ABD Başkanı Joe Biden’ın 24 Nisan 2021 tarihli açıklamasıyla 1915 olaylarına ilişkin Ermeni lobilerinin iddialarını içeren tezleri sahiplenmesini, TBMM olarak esefle ve şiddetle kınıyor, tarihin siyasi saiklerle tahrifinden başka anlam taşımayan bu temelsiz iftiraları en güçlü şekilde reddediyoruz. Tarihi konularda hüküm vermeye hukuken ve ahlaken yetkisi bulunmayan ABD Başkanı’nın yaptığı bu açıklama, nezdimizde yok hükmündedir” açıklaması yer aldı.

Kaynak: aa.com.tr

Gözler korona virüs vakalarının en yoğun yaşandığı ülke Hindistan’a çevrilmiş durumda. Uzmanlar günlük vaka sayısının 400 bine ulaştığı ülkeye yardım edilmemesi halinde büyük bir dram yaşanacağı görüşünde. Ayrıca Hindistan’da yayılan virüsün mutasyona uğraması sonucu aşıya karşı direnebilecek yeni varyantların çıkmasından ve bunun dünyaya yayılmasından da endişe ediliyor. Birçok ülke gibi ABD’de Hindistan’a uçuş yasağı getirirken, 100 milyon Dolar tutarında yardım malzemesi de göndereceğini açıkladı.  Diğer yandan Almanya, Fransa ve İtalya’da aşı çalışmaları hız kazanırken, tam aşılananların nüfusa oranı ABD’de %30, İngiltere’de %22, İsrail’de %56, Şili’de %35 ve ülkemizde de %11’e ulaşmış durumda. Zengin ülkelerin ihtiyaçtan fazla aşı sipariş etmeleri nedeniyle yoksul ülkelerin zor durumda kalabileceği ve bu ülkelerin aşılanamaması halinde korona virüsün yeni varyantlarla birlikte insanlık için uzun yıllar tehdit olmaya devam edebileceği değerlendiriliyor. Ülkemizde alınan 17 günlük tam kapanma kararları etkisini göstermeye başladı ve günlük vaka sayısı 30 binin altına düştü.

ABD’de yılın ilk çeyreğinde (yıllıklandırılmış olarak) büyüme %6,4’e ulaşırken tüketici güven endeksi Nisan ayında 121,7 ile Şubat 2020’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) yaptığı toplantı sonrası Başkan Powell, para politikasında değişikliğe gitmediklerini, ekonomik faaliyetlerin güçlendiğini, enflasyonun geçici nedenlerle yükseldiğini, risklerin halen devam ettiğini ve tahvil alım programlarına devam edeceklerini ifade etti.

Japonya’da perakende satışlar aylık %1,2 ile beklentilerin üzerinde artarken, Çin’de Satın alma yöneticileri (PMI- Purchasing Manager Index) İmalat Sanayi beklenti endeksi 51,1’e geriledi.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından, Avrupa Birliği (AB) ekonomisinin, yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyrek döneme göre % 0,4 ve bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %1,8 küçüldüğü açıklandı. Almanya ekonomisi de bir önceki çeyreğe göre %1,7 daralma gösterdi. Ayrıca Almanya’da Nisan ayında işsiz sayısı önceki aya oranla 9 bin kişi artarak 2,76 milyon kişiye yükseldi.

Yılbaşından bu yana %32’lerin üzerinde artış kaydeden petrol fiyatları ekonomik canlanma beklentileri ile haftayı WTI petrolde 65,1 (haftalık %5,8 artış) ve Brent petrolde ise 68,6 ( haftalık %4,8 artış) seviyesinden tamamladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ikinci enflasyon raporunu yayınladı. Başkan Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, yaptığı 2021-II Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı’nda; Temel varsayımlarımız ve kısa vadeli öngörülerimiz çerçevesinde, politika faizinin güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, gerçeklesen ve beklenen enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edileceği bir görünüm altında, enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakınsayacağını öngörüyoruz. Bu çerçevede, enflasyonun 2021 yıl sonunda yüzde 12,2 olarak gerçekleşeceğini, 2022 yıl sonunda yüzde 7,5’e ve 2023 yıl sonunda ise orta vadeli hedef olan yüzde 5 seviyesine gerileyerek istikrar kazanacağını tahmin edildiğini açıkladı.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Ticaret Bakanlığının “çeklerin ibrazı ve ödemelerine” ilişkin uygulama tebliği yayımlandı. Tebliğe göre ibraz süresinin son günü, 30 Nisan-31 Mayıs arasına isabet eden çeklerin, belirtilen tarihler arasında bankaya ibraz edilmesi halinde, çek hesabı sahibinin hesabında çekin karşılığının bulunması kaydıyla çek bedeli ödenecek.

Kaynak: aa.com.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart 2021 Turizm istatistiklerini yayınladı. Turizm geliri Ocak, Şubat ve Mart aylarından oluşan I. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %40,2 azalarak 2,4 milyar Dolar oldu. Turizm gelirinin (cep telefonu dolaşım ve marina hizmet harcamaları hariç) %68,8’i yabancı ziyaretçilerden, %31,2’si ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi.

Kaynak: tuik.gov.tr

TÜİK Mart 2021 Dış Ticaret İstatistiklerini yayınladı. Geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2021 yılı Mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %42,2 artarak 18 milyar 984 milyon Dolar, ithalat %25,6 artarak 23 milyar 637 milyon Dolar olarak gerçekleşti. Genel ticaret sistemine göre ihracat 2021 yılı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %17,2 artarak 49 milyar 986 milyon Dolar, ithalat %9,6 artarak 61 milyar 29 milyon Dolar olarak gerçekleşti.

Kaynak: tuik.gov.tr

TÜİK Nisan 2021 Ekonomik Güven Endeksini açıkladı. Ekonomik güven endeksi Mart ayında 98,9 iken, Nisan ayında %5,1 oranında azalarak 93,9 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.

Kaynak: tuik.gov.tr

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KOSGEB’in 5 milyar TL bütçeli yeni programını açıkladı. Pandemiden etkilenen imalat sektörlerinde çalışan mikro ve küçük ölçekli işletmeler ile teknoloji tabanlı start-up’ların desteğe başvurabileceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mikro işletmeler 30 bin liraya kadar, küçük işletmeler 75 bin liraya kadar 3 yıl geri ödemesiz, tamamı faizsiz olacak şekilde bu destekten faydalanacaklar.” dedi.

Kaynak: sanayi.gov.tr

 

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir