FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 97

Korona virüsün ortaya çıktığından bugüne Dünyada vaka sayısı 170 milyonu aşmış durumda. Halen 14,5 milyon kişi korona virüs hastası. ABD’de can kaybı 594 bine çıkarken, Hindistan’da bu sayı 320 bini aştı. İngiltere’de normalleşme sonrası günlük vaka sayısı üç binin üzerine çıkmış durumda. Dünya genelinde 1,8 milyar kişiye aşı uygulaması yapılırken, en fazla aşı yapılan ülke 567 milyon ile Çin olurken onu 291 milyon ile ABD izliyor.

Avrupa Birliği’nde yapılan aşı sayısı (AB) 235 milyona ulaşmış durumda. Ülkemiz ise 28,8 milyon doz aşı uygulaması ile Dünyada onuncu sırada yer alıyor. Diğer yandan yurt içinde gözler hafta başında yapılması planlanan Bakanlar Kurulu’na çevrilmiş durumda. Vaka sayılarının 10 bine inmesi ile birlikte normalleşme adımları konusunda önemli kararların alınması bekleniyor.

ABD Başkanı Joe Biden altyapı, sağlık ve eğitim gibi harcamalara yönelik 2022 yılında 6 trilyon Dolarlık bütçe teklifini Kongre’ye sundu.  Bütçe teklifi ve beklentilerden düşük gelen işsizlik başvuruları piyasalar tarafından olumlu karşılandı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu, yıl sonuna kadar yüksek seyrin devam edebileceğini ve faizlerin ekonomiye yükünün de önümüzdeki on yıl boyunca yönetilebilir seviyeye geleceğini ifade etti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, AB içinde finansal entegrasyonun güçlendirilmesinin, ekonomiyi şoklardan ve finansal istikrarsızlıktan korumak için hayati önem taşıdığını belirtti. Ayını zamanda iklim değişikliğinin getirdiği riskler nedeniyle de acil olarak harekete geçilmesi gerektiğine işaret etti.

ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,61’e yükselirken ve altın fiyatlarında yükseliş̧ dururken, petrol fiyatlarında haftalık bazda %5’e yakın artış meydana geldi. Yuan Dolar karşısında son 3 yılın en yüksek seviyesine yükselerek Dolar Yuan paritesi haftayı 6,36 seviyesinden tamamladı. Dünya genelindeki borsa endekslerinin birçoğu haftayı yükselişle tamamladı.

Türk Lirası geçtiğimiz hafta 8,6093 seviyesi ile Dolar karşısındaki tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Hafta içinde gelişmekte olan para birimlerine göre Dolar karşısında negatif ayrışan para birimleri arasında Türk Lirası ve Güney Afrika Randı yer aldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Bankalar Birliği’nin 64. Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı konuşmada; salgının başından bugüne kadar Merkezi Yönetim Bütçesi’nden 79 milyar liralık destek sağlandığını, yılın ilk çeyreğine ilişkin göstergeler finansal koşullardaki sıkılaşmaya ve piyasa oynaklığına rağmen %6 civarında büyümeye işaret ettiğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mayıs 2021 Finansal İstikrar Raporu’nu yayınladı. Raporun ön sözünde Sn. Başkan Kavcıoğlu, “Bankaların ihtiyatlı karşılık politikaları, yüksek sermaye ve likidite tamponları ile güçlü̈ bilanço yapısı sonucunda aktif kalitesi kaynaklı riskler yönetilebilir seviyede seyretmeye devam etmektedir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrarın, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış̧ eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmektedir. Sıkı parasal duruş̧; enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve finansal piyasa gelişmeleri bağlamında dışsal ve geçici oynaklıklara karşı önemli bir tampon işlevi görecektir.” açıklamasına yer verdi.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayı Dış Ticaret İstatistikleri’ni açıkladı. Genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2021 yılı Nisan ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %109,2 artarak 18 milyar 786 milyon dolar, ithalat %61,1 artarak 21 milyar 844 milyon dolar olarak gerçekleşti. Nisan ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %33,2 azalarak 4 milyar 581 milyon dolardan, 3 milyar 58 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2020 Nisan ayında %66,2 iken, 2021 Nisan ayında %86,0’a yükseldi.

Kaynak: tuik.gov.tr

25/05/2021 tarihli ve 31491 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 7319 Sigortacılık ile Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair yasa kapsamında, ilave olarak istihdam edilen çalışanlar için ödenecek sigorta primleri, 30 Haziran 2022’ye kadar kullanılan kredi faiz veya kar payı bakiyesinden düşülme imkanı getirilirken 18 yaş altındaki vatandaşların da Bireysel Emeklilik (BES) Kapsamına alınmasına karar verildi.

Kaynak: resmigazete.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir