FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 116

Global ölçekte haftalık vaka sayılarındaki düşüş devam ediyor. Haftalık vaka sayıları 420 bine kadar geriledi.

Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) yayınladığı rapora göre, gelişmekte olan ülkelerde parasal ve mali desteğin erken geri çekilmesi nedeniyle ekonomilerde kırılganlığın artabileceği, dünyada ekonomilerin toparlanmasının dengeli olamayabileceği ve Delta varyantının iyileşmeleri geciktirdiği ve bu nedenle 2022 yılı küresel büyüme tahmininin %4,8’e çekildiği belirtildi.

Geçtiğimiz haftaya enerji arzına dönük endişeler ile girilirken, petrol fiyatlarında ve ABD tahvil getirilerindeki yükseliş devam etti. ABD borç tavanı ile ilgili uzlaşının sağlanması, Rusya’nın enerji arzı ile ilgili yaptığı olumlu açıklamalar ve Avrupa’da doğalgaz fiyatlarının gerilemesi piyasaların rahatlamasını sağladı.

ABD Eylül ayı istihdam verisi artışı 500 bin olan beklentinin oldukça gerisinde kalarak, 194 bin kişi artarken işsizlik oranı ise %4,8’e geriledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Eylül ayı Para Politikası toplantı tutanakları açıklandı. Tutanaklarda; Pandemi Acil Varlık Alım Programı (PEPP) kapsamındaki desteklerin sona ermesi konusunda hazır olunduğu, ekonomiye ilişkin risklerin dengeli olarak göründüğü ve fiyat artışlarının para politikasında bir sıkılaşmaya gitmeyi gerektirmediğine vurgu yapıldı.

İngiltere Eylül ayında Türkiye’yi seyahat edilebilir ülkeler listesine almış ancak Türkiye’de aşı olanları geldiklerinde 10 günlük karantina da tutma kararı almıştı. İngiltere ülkeye gelmeden 14 gün önce Oxford/AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Moderna ve Janssen aşılarından herhangi birinin çift dozunun yaptıranlar için karantina zorunluluğunu yürürlükten kaldırdı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) açıklandı. TÜFE’de (2003=100) 2021 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %1,25, bir önceki yılın Aralık ayına göre %13,04 bir önceki yılın aynı ayına göre %19,58 ve on iki aylık ortalamalara göre %16,42 artış gerçekleşti.

Yine TÜİK tarafından Ağustos ayı Dış Ticaret İstatistikleri açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2021 yılı Ağustos ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %51,9 artarak 18 milyar 916 milyon dolar, ithalat %23,6 artarak 23 milyar 175 milyon dolar olarak gerçekleşti. Genel ticaret sistemine göre ihracat 2021 yılı Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %36,9 artarak 140 milyar 195 milyon dolar, ithalat %25,5 artarak 169 milyar 975 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, video konferans yöntemi ile gerçekleştirilen yatırımcı toplantısı kapsamında değerlendirmelerde bulundu. Finansman koşullarına daha duyarlı olan dayanıklı mal talebinde yavaşlamanın dikkati çektiğini belirten Kavcıoğlu, dayanıksız mal talebinde ise güçlenme gördüklerini söyledi.

Kavcıoğlu, hizmet sektöründeki açılma ve turizmin katkısı ile istihdam piyasasının salgın dönemi etkilerini büyük ölçüde atlattığını vurgulayarak, “Mevcut durumda ihracattaki güçlü seyir, ithalatta miktar bazlı yavaşlama ve altın ithalatındaki kayda değer düşüş dış dengede devam eden iyileşmeyi destekliyor. Enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların Türkiye’de de etkisini yitireceğini öngörüyoruz. Para politikası duruşumuzu belirlerken, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirdik.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: www.aa.com.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir