FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 118

Bültenimize başlamadan önce güzel bir atama haberini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Derneğimiz Yönetim Kurulu II.Başkanı, Denizli Pamukkale Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü Başkanı Prof.Dr. İlhan Küçükkaplan Mercan Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. Bağımsız Yönetim Kurulu üyeliğine atanmıştır. Kendisini tebrik eder başarılar dileriz.

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulunun sosyal medya hesabından paylaşılan açıklamada, 10 ülkenin büyükelçisinin Türkiye’de yargı süreci devam eden Kavala ile ilgili açıklamasına tepki gösterildi. Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsız bir devlet olarak egemenlik yetkilerini demokratik meşruiyete dayanan anayasal organları marifetiyle anayasa ve kanunlara uygun şekilde yerine getirdiğine işaret edilen açıklamada, temel erkler arasında yer alan yargı yetkisinin de bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanıldığı vurgulandı.
Kaynak: aa.com.tr

Aşı karşıtlarının tutumları korona virüs ile mücadelede önemli bir engel oluşturuyor. Ülkeler mücadelede engelleri aşabilmek için birçok uygulamayı hayata geçirmeye çalışıyor. Kanada aşı uygulamalarında belirli bir seviyeye gelindiği için seyahat uyarısını kaldırdı. New York Belediyesi 160 bin çalışanının henüz aşı yaptırmadığını tespit ettikten sonra, çalışanlarına aşı zorunluluğu getirdi. Avusturalya’da ise aşı uygulaması arttıkça kısıtlamaların hafifletileceği duyuruldu.  Aşılama çalışmaları geciken Doğu Avrupa’da ise korona virüs vaka sayısı 20 milyonu aştı. Dünyada en fazla ölüm bildiren ilk beş ülke içinde Rusya, Ukrayna ve Romanya bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi, kışın yaklaşması ve kapalı mekanlarda daha fazla sosyalleşmenin, Avrupa genelinde birçok ülkede korona virüs vakalarında artışa neden olmasından endişe edildiğini ifade etti.

Chicago Opsiyon Borsası’nda (Chicago Board of Options Exchange CBOE) piyasalarca korku endeksi olarak da bilinen volatilite endeksi (VIX) Şubat 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Diğer yandan geçen hafta işsizlik yardımına başvuranların sayısı da son 19 ayın en düşük seviyesine inmesi piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Açıklanan bilançolarda gelen olumlu veriler piyasaları desteklese de küresel faizlerdeki yükselişler risk iştahının sınırlı kalmasına yol açtı.

ABD’de bütçe açığı 2,8 trilyon Dolara ulaşırken, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, tahvil alımlarının azaltılmasının gerektiğini, ancak istihdamın düşük seviyede olması ve enflasyonun gelecek yıl düşme olasılığının yüksek olması nedeni ile şu anda faiz arttırma konusunun henüz erken olduğunu dile getirdi. Ayrıca enflasyonun kalıcı olma ihtimaline karşı da sabırlı ve dikkatli olduklarını ifade etti.

Borcu 300 milyar Doları aşan China Evergrande Group, geçen hafta 83,5 milyon Dolarlık faiz ödemesini yaparak temerrüt riskinden kurtularak bir hafta daha zaman kazanırken, Grup Shenzhen’de 10’dan fazla projeye devam ettirdiğini duyururken hangi projeleri durdurduğu konusunda bir bilgi vermedi. Çin ekonomisinin dörtte birini oluşturan emlak piyasası, yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor.

FED’in Ekim ayına ilişkin Bej Kitabı (Beige Book) yayınlandı. Kitapta tedarik zinciri aksaklıkları, işgücünün teminindeki eksiklikler ve Delta varyantına bağlı belirsizlikler nedeniyle büyüme hızının yavaşladığı, ancak kısa vadeli ekonomik faaliyete ilişkin görünümlerin genel olarak olumlu kalmaya devam ettiği, bazı bölgelerin artan belirsizlik nedeniyle daha temkinli bir tutum içine girdiği belirtildi.

Artan enerji maliyetleri Avrupa’da Ekim ayı Tüketici Güveninin düşmesine yol açtı. Eylül ayında -4 olan endeks Ekim ayında -4,8’e geriledi. İngiltere’de Eylül ayı perakende satışları %2 azalarak beklentilerin altında kaldı.

Dünya Bankası yayınladığı raporda enerji fiyatlarının 2022 yılının ortasına kadar yüksek kalabileceğini, talep büyümesinin yavaşlaması ve arz imkanlarının artmasına paralel olarak gelecek yılın ikinci yarısından itibaren düşmeye başlayacağını ve bu durumun enerji dışı emtia, tarım ve metallere de yansımasının beklendiği açıklandı. Yüksek emtia fiyatlarının devam etmesi halinde, enerjiye bağımlı ülkelerde büyümenin yavaşlaması, enflasyonun artması ve buna bağlı gıda temininde sıkıntılar yaşanabileceği belirtilen raporda, tahmine yönelik riskler arasında olumsuz hava koşulları, ilave arz kısıtlamaları ve yeni korona virüs salgınları yer alıyor.
Kaynak: worldbank.org

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Piyasası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının %18’den %16’ya indirilmesine karar verdi. Beklentilerin üzerinde faiz indirimine gidilmesi yurt içi piyasalarda faiz ve kurların yükselmesine neden olurken BİST 100 endeksi haftayı %4,8’lik artışla 1.479 seviyesinden tamamladı. Dolar Türk Lirası haftayı 9,60 ve Euro Türk Lirası ise 11,18 seviyesinden tamamlayarak tarihi zirvelere gelirken, 10 yıllık Tahvil faizleri %20,31 seviyesine yükseldi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) “gri liste”de yaptığı güncellemeye ilişkin, “Yapılan uyumluluk çalışmalarına rağmen ülkemizin gri listeye alınması hak edilmeyen bir sonuç ortaya çıkarmıştır. Bundan sonraki süreçte, FATF ve ilgili tüm kurumlarla iş birliği içinde gerekli adımlar atılmaya devam edilecek ve ülkemizin hak etmediği bu listeden en kısa sürede çıkması sağlanacaktır.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: aa.com.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir