FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 126

Omikron varyantı Dünya’da hızla yayılmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), diğer varyantlara göre daha hızlı yayılan bu varyantın yol açtığı hastalığın hafif seyretmesinin korona virüsün biteceği anlamına gelmediğini ve tedbirlerin daha da arttırılması gerektiğini belirtti.

ABD Merkez Bankası (FED) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) yapmış olduğu yılın son toplantısında, politika faizinde bir değişikliğe gitmezken aylık varlık alım hızını iki katına çıkartarak 60 milyar Dolar seviyesine yükseltti. Avrupa Merkez Bankası da yapmış olduğu toplantı sonrası politika faizinde bir değişikliğe gitmezken Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nın Mart 2022’de sonlandırılacağı açıklanırken, enflasyonun halen geçici olduğu konusuna vurgu yaptı.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi’nin kasım ayı yıllık enflasyon verilerini yayımladı. Buna göre, AB’de ekim ayında %4,4 olan yıllık enflasyon, kasımda %5,2’ye ulaştı. Euro Bölgesi’nde de ekimde %4,1 olan yıllık enflasyon, kasımda %4,9 olarak belirlendi. Böylece, Euro Bölgesi’nde kasım ayında enflasyon, verilerin Eurostat tarafından toplandığı son 25 yılından beri ölçülen en yüksek seviyeye tırmandı.
Kaynak: trthaber.com

Almanya’da Üretici Fiyatları Ekim ayında %19,2 oranına artış kaydederek son 70 yılın en yüksek seviyesine yükseldi. İş dünyası endeksi de 6 aydır düşüşüne devam ederek 96,6‘dan 94,6 seviyesine geriledi.

İngiltere Merkez Bankası, politika faizini 15 baz puan artırarak %0,25’e çıkardı. Bankadan yapılan açıklamaya göre, BoE Para Politikası Kurulu (Monetary Policy Committee-MPC), %0,1 ile tüm zamanların en düşük seviyesinde olan politika faizini 15 baz puan artırarak %0,25’e yükseltti. Kurul, 875 milyar sterlin seviyesindeki varlık alım programını değiştirmedi.
Kaynak: trthaber.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (Kurul) geçen hafta toplanarak , politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının % 15’ten % 14’e indirilmesine karar verdi.
Kaynak: tcmb.gov.tr

Geçtiğimiz hafta da Türk Lirasındaki değer kaybı devam etti. Türk Lirası Dolar ve Euro karşısında haftayı sırasıyla 16,41 ve 18,45 seviyelerinden tamamladı. Türkiye’nin 5 yıllık Kredi Temerrüt Takas primi (credit default swap-CDS) önceki hafta 485 seviyesinden 522 seviyesine yükseldi. Borsa İstanbul Endeksi de uzun süren yükselişin ardından haftanın son günü %8,52 değer kaybederek 2084,47 puan seviyesinden haftayı tamamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022 yılında uygulanacak yeni asgari ücrete ilişkin yaptığı açıklamada, “2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 lira olarak uygulanacaktır. Çalışanın evli olmasına ve çocuk sayısına göre bu rakam daha da yükselmektedir. Yeni asgari ücretin çalışanlarımıza, işverenlerimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Kaynak: tccb.gov.tr

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu ile toplantı yaptı. Toplantıda küresel ve yurt içi ekonomi ile bankacılık sektöründeki gelişmeler görüşüldü.
Kaynak: trthaber.com

Kısa vadeli dış borç stoku, ekimde 2020 yıl sonuna göre %9,9 artarak 125,5 milyar dolara çıktı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Ekim 2021 dönemine ilişkin kısa vadeli dış borç istatistikleri açıklandı. Buna göre, kısa vadeli dış borç stoku, ekimde 2020 sonuna kıyasla %9,9 artarak 125,5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku %1,1 azalışla 56,7 milyar dolar, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku %20,3 yükselişle 42,7 milyar dolar oldu.
Kaynak: trthaber.com

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayı Sanayi Üretim Endeksi’ni açıkladı. Sanayi üretimi yıllık %8,5 arttı. Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2021 yılı Ekim ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %9,2, imalat sanayi sektörü endeksi %9,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %3,5 arttı.
Kaynak: tuik.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir