FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 131

Ülkelerin birçoğunda omikron kaynaklı vaka sayılarında artışlar devam etmesine rağmen İngiltere 27 Ocak’tan itibaren korona virüs tedbirlerini kaldırmaya hazırlanıyor. Ayrıca İngiltere’de pozitif vakaların tecrit edilmesi uygulamasının da 24 Mart’tan itibaren kaldırılacağı açıklandı. Bu kararların alınmasında hastaneye giden ve yoğun bakıma yatan hasta sayısının azalması ve vaka sayısında %40’a yakın düşüşlerin etkili olduğu değerlendiriliyor. Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü direktörü Dr. Anthony Fauci ise yeni ve daha tehlikeli varyantların çıkabileceğine dikkat çekerken pandeminin sonuna gelinmediğini belirtti.

Geçtiğimiz hafta piyasalarda Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik risk algısını arttırırken, borsalarda düşüşlere neden oldu. Gerginlik nedeni ile başta buğday olmak üzere bazı gıda ürünlerinin fiyatlarında da artışlar meydana geldi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Euro bölgesinin, ABD’dekine benzer bir enflasyonla karşı karşıya olmadığını, enerji fiyatları ve jeopolitik nedenlerden dolayı enflasyonun baskı altında olduğunu, varlık alımlarının sonlandırılması sonrası enflasyonun düşürülmesi için faizlerin arttırılması dahil gerekli çalışmaların dikkate alınacağını dile getirdi. Lagarde tedarik zincirindeki sorunların çözüleceğine dair bazı işaretler aldıklarını ve enflasyonun bu yıl kademeli olarak düşmesini beklediklerini de ayrıca belirtti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva küresel ekonomi açısından 2022 yılının 2020’den daha zor geçeceğini, enflasyon ile mücadelenin sadece merkez bankalarının görevi olmadığını, diğer para politikası yapıcılarının da görevi olduğunu söyledi. Georgieva aynı zamanda, dünyanın dört bir yanındaki ekonomiler yüksek enflasyon, devam eden Covid-19 krizi ve buna bağlı tedarik zinciri sorunları ve yüksek borçla boğuşurken, ülkelerin önündeki zorluklara yaklaşımlarında esnek ve veri odaklı olmaları gerektiğini belirtti.

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında 69 bin Dolara kadar yükselen kripto para Bitcoin geçtiğimiz hafta Cuma günü son altı ayın en düşük düzeyine inerek 38.200 Dolar seviyelerini gördü. Uzman kripto para fiyatlarındaki gerilemenin, Nasdaq teknoloji endeksi ile yüksek korelasyonu olması ve buna bağlı olarak teknoloji hisselerindeki düşüşün etkili olduğu belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı ve Yönetim Kurulu üyelerini Vahdettin Köşkü’nde kabulünde; büyüme ve ihracat gibi alanlardaki rekorlara ilave olarak istihdamımız salgın öncesine göre 2,7 milyon artmıştır ve bu çok büyük bir başarıdır.” dedi.
Kaynak: aa.com.tr

Geçtiğimiz hafta toplanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının % 14 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi. Karara ilişkin yapılan duyuruda “sıkı para politikası” ifadesinin yer almadığı dikkat çekti.
Kaynak: tcmb.gov.tr

TCMB, ülkeler arası ilişkilerin geliştirilmesi, yerel para birimleri ile ticaretin desteklenmesi ve finansal iş birliklerinin güçlendirilmesi amacıyla yaptığı swap anlaşmalarına bir yenisini daha ekledi. Dün yapılan duyuruya göre, Türkiye ile BAE merkez bankaları arasında 18 milyar dirhem ve 64 milyar liralık (5 milyar dolar) swap anlaşması imzalandı. TCMB’nın Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası ile imzaladığı son swap anlaşması ile birlikte bankanın toplam swap anlaşmalarının büyüklüğü 28 milyar dolara ulaştı.
Kaynak: trthaber.com

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), internet üzerinden satışı her geçen gün artan bazı ürünlerin fiyatını da enflasyon hesaplamasında dikkate alacak. TÜİK’ten edinilen bilgiye göre, internet üzerinden mal ve hizmet satın alımları her geçen gün daha da yaygınlaşırken istatistik ofislerinin söz konusu zengin veri kaynağını göz ardı etmemesi önem taşıyor. İnternet fiyatlarının TÜFE’ye entegre edilmesinin gerekli hale geldiği değerlendirilirken, böylece istatistik üretiminde veri derleme sıklığının daha yüksek ve daha büyük hacimli olması hedefleniyor. Söz konusu verilerin mevcut yapıyı geliştirmek ve yeni değişkenleri elde etmek için büyük bir fırsat sunduğu düşünülüyor.
Kaynak: trthaber.com

Tüketici güven endeksi, ocakta aylık bazda %6,2 artarak 73,2’ye yükseldi. TÜİK, ocak ayına ilişkin tüketici güven endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Ocak ayında bir önceki aya göre %6,2 oranında arttı; Aralık ayında 68,9 olan endeks, ocak ayında 73,2 oldu.
Kaynak: trthaber.com

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir