FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 133

Avrupa, Omikron sonrası rekor vaka artışlarına rağmen salgın önlemlerini kaldırıyor. Bazı ülkeler, Kovid-19’u kritik hastalık kategorisinden çıkarırken, bazıları aşı pasaportu uygulaması, maske zorunluluğu ve seyahat önlemlerini terk ediyor. Omikronla büyük bir sınav veren Danimarka, normal hayata dönüşte Avrupa’ya öncülük ediyor. İngiltere’de 27 Ocak itibarıyla enfeksiyon durumunda izolasyon hariç, tüm Kovid-19 önlemleri kaldırıldı.

Fransa’da hükümet, artan vakalara rağmen, Kovid-19 tedbirlerini kısmen kaldırma kararı aldı. Kovid-19’a yönelik “sürü bağışıklığı” yöntemini uygulayan İsveç de Kovid-19’u kritik hastalık kategorisinden çıkarmaya hazırlanıyor. Hollanda, vaka sayılarındaki artışa rağmen hastanelerde tedavi gören Kovid-19 hastalarının sayısının artmaması sebebiyle yaklaşık 2,5 ay yürürlükte kalan kapanma tedbirlerine 25 Ocak’ta son verdi.
Kaynak: aa.com.tr

Rusya Ukrayna gerginliği dünya gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Hem Rusya ile krizde Türkiye’nin tansiyonu düşürmek için devreye girme niyeti hem de Türkiye-Ukrayna arasındaki yeni iş birliği alanlarının sergilenmesi, sadece Ukrayna’da değil dünyada da yankı buldu.
Kaynak: aa.com.tr

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, “Kırım da dâhil olmak üzere, Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemeye devam ettiğimizi tekrarlamak istiyorum” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: tccb.gov.tr

Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş’da twitter hesabından, “Uzun süredir müzakerelerini sürdürdüğümüz Türkiye-Ukrayna Serbest Ticaret Anlaşması’nı  (STA) bugün Ukrayna’da imzaladık. Mal ve hizmet ticaretini konu edinen ve ikili ticaretimizin dengeli bir biçimde artırılmasını hedefleyen yeni STA’mızın hayırlı olmasını diliyorum” açıklamasında bulundu.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyondaki rekor artışlara rağmen politika faizini değiştirmedi. Avrupa bölgesinde enflasyon Ocak ayında %5.1′lik rekor seviyeye ulaştı. ECB, yüksek enflasyonun yıl boyunca azalacağını söylerken, birçok ekonomist tüketici fiyatlarının daha uzun süre yüksek kalıp kalmayacağını merak ediyor. ECB Başkanı Christine Lagarde perşembe günü yaptığı açıklamada, “Enflasyonun daha önce beklenenden daha uzun süre yüksek kalması muhtemel, ancak bu yıl içinde düşecek” dedi. Lagarde, son fiyat artışlarının çoğunlukla yüksek enerji ve gıda maliyetlerinden kaynaklandığını da sözlerine ekledi.

Uzun vadeli işsizlik, son aylarda yüksek seviyeleri gördükten sonra pandemi dönemindeki zirvesinden aşağı yönlü bir seyirle Ocak ayında önemli ölçüde düştü. ABD Çalışma Bakanlığı’nın Cuma günü yayınlanan verilerine göre, en az altı aydır işsiz olan Amerikalıların sayısı Aralık ayından bu yana 317.000 azalarak Ocak ayında yaklaşık 1,7 milyona geriledi.

Petrol fiyatları jeopolitik gerilimler arasında rekor seviyelere yakın seyrederken, OPEC+ olarak bilinen etkili petrol ittifakı, geçtiğimiz hafta yaptığı toplantı sonrası üretimde daha fazla planlı artış üzerinde anlaştı. OPEC+, mart ayı için günde 400.000 varil olarak üretimin arttırılmasına karar verdiler. Beklentilere paralel bu karar, grubun üretim artışını kademeli olarak yeniden açma stratejisinin bir devamı niteliğinde olduğu değerlendiriliyor.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)’nde (2003=100) 2022 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %11,10, bir önceki yılın Aralık ayına göre %11,10, bir önceki yılın aynı ayına göre %48,69 ve on iki aylık ortalamalara göre %22,58 artış gerçekleşti. Yıllık en düşük artış %10,76 ile haberleşme ana grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla %18,67 ile eğitim, %25,32 ile giyim ve ayakkabı ve %28,63 ile sağlık oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, %68,89 ile ulaştırma, %55,61 ile gıda ve alkolsüz içecekler, %54,53 ile ev eşyası oldu.
Kaynak: tuik.gov.tr

2022 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre;

  • İhracat, %17,3 artarak 17 milyar 593 milyon dolar,
  • İthalat, %55,2 artarak 28 milyar 32 milyon dolar,
  • Dış ticaret hacmi, %38 artarak 45 milyar 625 milyon dolar
  • İhracatın ithalatı karşılama oranı 20,3 puan azalarak %62,8 ,
  • Enerji verileri hariç tutulduğunda, İhracatın ithalatı karşılama oranı 5,6 puan azalarak %88,3 olarak gerçekleşti.

Ocak ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla; Almanya %11,4 artışla 1 milyar 616 milyon dolar, ABD %32,6 artışla 1 milyar 233 milyon dolar ve İtalya %18,8 artışla 1 milyar 27 milyon dolar oldu. İhracatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ihracat içerisindeki payı % 49,1 oldu. Ocak ayında en fazla ithalat yaptığımız ülkeler sırasıyla; Rusya %149,8 artışla 4 milyar 564 milyon dolar, ABD %328,6 artışla 3 milyar 109 milyon dolar ve Çin %40,8 artışla 3 milyar 94 milyon dolar oldu. İthalatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ithalat içerisindeki payı %58,6 oldu.
Kaynak: ticaret.gov.tr

Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) Hesapları Hakkında Tebliğe İlişkin Uygulama Talimatı yayınlandı. Bu uygulama ile yurt dışında yerleşik vatandaşların yurt dışı bankalardan transfer ettikleri döviz tutarları karşılığında bankalarda açtıracakları döviz tevdiat hesapları ile döviz cinsinden katılım fonlarının Türk lirası cinsinden yurt dışında yerleşik vatandaşlar mevduat ve katılım sistemi (YUVAM) hesaplarına dönüştürülmesi amaçlanıyor.
Kaynak: tcmb.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir