FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 136

Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararı aldıktan sonra, dünyadan gelen tepkilere, yapılan çağrılara aldırış etmeden Ukrayna’ya saldırı emrini verdi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesi sonrası Avrupa’da mart vadeli kontratlarda doğal gaz fiyatları %60’dan fazla yükseldi. Avrupa’da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası Mart vadeli kontratların fiyatı dün megavatsaat başına 88 Euro’dan kapanmıştı. Doğal gaz fiyatları hafta içinde 144 Euro’yu gördü. Böylece Avrupa’da doğal gaz kontratlarının fiyatında önceki kapanışa göre %60’ın üzerinde artış yaşandı. Fiyatlar, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin gaz tedarikine yönelik endişeleri artırması nedeniyle yükseldi. AB ülkeleri, doğal gaz ihtiyacının %40’ını Rusya’dan tedarik ediyor.
Kaynak: trthaber.com

Ayrıca saldırının ardından Brent petrol 105,34 ve ABD ham petrolü WTI (West Texas Intermediate) varil başına 100.13 Doları gördükten sonra sırasıyla 94,51 ve 91,93 dolar seviyesinden haftayı tamamladı. Altının ons fiyatı da geçtiğimiz hafta 1.974 Dolar seviyesini gördükten sonra haftayı 1.890 Dolar seviyesinden kapattı.

Rusya’nın saldırısı ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısı gerçekleşti. Saldırıyı kınayan karar tasarısını Rusya veto ederken, Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri çekimser kaldı. Bunun ardından aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 43 ülkeden saldırıyı kınayan ortak bir açıklama yapıldı. ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, konuyu Rusya’nın vetosunun geçerli olmadığı Genel Kurula taşıyacaklarını belirtti.

Rusya’nın saldırısına karşılık olarak başta ABD olmak üzere Avrupa Birliği ve birçok ülke Rusya’ya karşı bazı yaptırımları hayat geçirirken, Rus finans kurumlarının finansal sistemden kopmasına neden olacak, (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication-SWIFT) bankalar arası para transferi ağından çıkarılması gündemdeki yerini koruyor. Bununla birlikte, bazı ülkeler, Rusya’nın enerji ithalatı için ödemelerin nasıl yapılacağı ve AB alacaklılarına ödeme yapılıp yapılmayacağına ilişkin endişeler de söz konusu. Paris’te Avrupa Birliği (AB) maliye bakanları toplantısında konuşan Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, SWIFT’i finansal nükleer silah olarak tanımladı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), hükümetlerin Covid-19 krizinden kurtulabilen firmaları desteklemesi ve faiz oranlarının yükselmesi ve şirketlerin borçlanma maliyetlerinin artmasına yol açması nedeniyle yapamayanları, yeniden yapılandırması veya tasfiye etmesi gerektiğini söyledi. IMF geçen ay, artan enflasyon, tedarik zinciri aksaklıkları, Omikron varyantı ve Çin’in emlak sektörüyle ilgili endişeler nedeniyle 2022 için dünya ekonomik büyüme tahminini 0,5 puan düşürerek %4,4’e indirmişti.
Kaynak: imf.org

ABD Merkez Bankası FED yeni verilerin, yüksek enflasyonun düşmesinin beklenenden daha zor olabileceğini ve yıl boyunca faiz oranlarının artma niyetini güçlendireceğini değerlendiriyor. Ayrıca yeni ve beklenmedik şekilde gelişen Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi, ekonomik görünümü öngörülemeyen bozabileceği ve potansiyel olarak küresel büyümeyi ve finansal piyasaları olumsuz yönde etkileyebileceği yönünde endişeler söz konusu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 17 Şubat 2022’de yapmış olduğu Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetini yayınladı. Toplantı özetinde Piyasa Katılımcıları Anketi Şubat ayı sonuçlarına göre cari yıl sonu enflasyon beklentisi 4,31 puan artışla % 34,06’ya yükselirken, gelecek on iki aya ilişkin enflasyon beklentisi 0,54 puan düşüşle % 24,83’e gerilemiştir. Öte yandan, uzun vadeli enflasyon beklentilerindeki yukarı yönlü güncellemeler Şubat ayında da devam etmiş ve gelecek beş yıla ilişkin enflasyon beklentisi 0,13 puan artışla % 9,05’e yükseldiği belirtilmiştir.
Kaynak: tcmb.gov.tr

Türkiye İstatisk Kurumu (TÜİK) Şubat ayı Ekonomik Güven Endeksi’ni açıkladı. Ekonomik güven endeksi ocak ayında 100,8 iken, şubat ayında %2,6 oranında azalarak 98,2 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı. Bir önceki aya göre Şubat ayında tüketici güven endeksi %2,8 oranında azalarak 71,2 değerini, reel kesim güven endeksi %1,8 oranında azalarak 109,9 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %1,2 oranında azalarak 118,7 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %3,8 oranında azalarak 119,8 değerini, inşaat sektörü güven endeksi %3,3 oranında azalarak 82,7 değerini aldı.
Kaynak: tuik.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir