FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 138

Piyasalarda Ukrayna-Rusya krizine ilişkin belirsizlik devam ederken yatırımcılar bu hafta ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Covid-19 sonrası ilk faiz artışını gerçekleştireceğini düşündüğü toplantıya odaklanmış durumda.

ABD’de Ocak ayında yıllık %7,5 olarak gerçekleşen tüketici enflasyonu şubat ayında %7,9 olarak gerçekleşmiş ve Fed’in uyguladığı politika faizi ise %0-0,25 aralığında idi. Fed daha önce yükselen enflasyonun da etkisiyle faiz oranı konusundaki niyetini zaten ilan etmişti. İlaveten Rus petrolüne yaptırım açıklamalarının ardından artmaya başlayan enerji fiyatları sonrası 16 Mart’ta gerçekleşecek Fed toplantısında 0,25 baz puan artış beklentisi iyice kuvvetlenmiş oldu. Eğer beklenen artış gerçekleşirse, Fed Kasım 2018’den bu yana ilk defa faiz artırımına gitmiş olacak.

Koronavirüs tedbirlerinin gevşetilmesine rağmen vaka sayıları her geçen gün düşmeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta sonu 20 binli rakamları yeniden gördük. 1. Doz aşıda %93, 2. Doz aşıda %85 leri yakaladığımız ülkemizde açık alanda ve iyi havalandırılan kapalı alanlarda maske takma zorunluluğunun kaldırılmasına rağmen 12 Mart Cumartesi günü 318.846 test yapılmış, 20.465 yeni vakaya karşılık 42.751kişi iyileşmiş ve 132 kişi ise hayatını kaybetmiştir.  Bu rakamlar normalleşme açısından son derece önemli görülmektedir
Kaynak: saglik.gov.tr

Rusya-Ukrayna savaşının emtia tedarikinde sıkıntılara yol açacağı endişesiyle emtia fiyatlarında dalgalanmalar geçtiğimiz hafta da devam etti.

ABD’nin Rus petrolü, sıvılaştırılmış doğalgazı ve petro kimya ürünlerini yasaklamasının ardından vadeli işlemlerde 139,1 dolar seviyesine kadar çıkan Brent petrolün mayıs vadeli varil fiyatı, diplomasi adımları ve yeni tedarikçilere yönelik haber akışıyla haftayı %4,7 değer kaybıyla 112,5 dolardan tamamladı.

Avrupa’da nisan vadeli doğal gaz kontratları geçen hafta %106,8 artışla 192,55 euroya çıkmasının ardından, ABD’nin Rusya’ya yaptırımlarıyla hafta başında 345 avroya kadar yükselse de haftanın geri kalanında geriledi ve haftayı %31,9 azalışla 131,2 dolardan tamamladı.

Mayıs vadeli buğday kontratları da hafta içinde 1.294 doları görmesinin ardından düşüşe geçerek haftalık %8,44 değer kaybıyla 1.107 dolara indi. Altının ons fiyatı devam eden jeopolitik risklerle bu hafta da yükselişini sürdürürken, %0,84 değer kazancıyla 1.986,9 dolara çıktı.

ABD’de artan enflasyon endişeleri ve Fed’in şahinleşen tutumuyla tahvil piyasasında satış ağırlıklı seyir güçlenirken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi haftayı yaklaşık 17 baz puan artışla yüzde 2’den tamamladı.

Rusya-Ukrayna savaşıyla Avrupa borsalarında oynaklık en üst seviyede seyretmeye devam ederken, gelecek hafta da konuya ilişkin gelişmeler ile birlikte perşembe günkü İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz kararı yatırımcıların odağında olacak. BoE’nin de politika faizini 25 baz puan artıracağı beklentisi bulunmaktadır.

Hafta içinde Avrupa Merkez Bankası(ECB), piyasa beklentileri doğrultusunda faizlerde değişikliğe gitmezken, enflasyon görünümünde bir zayıflama görülmemesi halinde varlık alımlarının 3. çeyrekte sonlandırılacağını bildirdi. Banka ayrıca, büyüme beklentilerini düşürdü, enflasyon beklentilerini ise yukarı yönlü revize etti.

Bu hafta  takip edilmesi gereken diğer veriler ise;  pazartesi İngiltere’de öncü göstergeler endeksi, salı İngiltere’de işsizlik, Avro Bölgesi’nde sanayi üretim, Almanya’da Zew beklenti endeksi, Çin’de sanayi üretimi ve perakende satışlar, Çarşamba Japonya dış ticaret dengesi, kapasite kullanım oranı ve sanayi üretimi, Perşembe ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması ve Euro Bölgesi’nde TÜFE ve cuma dış ticaret dengesine ilişkin veriler, Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) faiz kararı ve Japonya enflasyon verileri.

Yurt içinde geçtiğimiz hafta açıklanan verilere göre ödemeler dengesi ocakta 7,1 milyar dolar açık verirken, sanayi üretimi yıllık %7,6 arttı.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi haftayı %3,17 artışla 2.053,85’ten puandan tamamlarken, Dolar/TL %3,89 yükselerek 14,7676’ya çıktı.

Bu hafta yurt içinde ayrıca, salı bütçe dengesi ve konut satışları ile çarşamba konut fiyat endeksi verileri takip edilecek
Kaynak: trthaber.com

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir