11 Nis FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 142
Birleşmiş Milletler,(BM) küresel gıda fiyatlarının mart ayında yeni bir rekor seviyeye ulaştığını, çünkü Ukrayna’daki savaşın dünyanın en fakir ülkelerinden bazılarında gıda kıtlığı ve Batılı gıda üreticileri için de daha derin enflasyon sorunları oluşturduğunu açıkladı. Savaş, Ukrayna’nın buğday, ayçiçek yağı ve diğer ürün ihracatını kesintiye uğratırken, Rusya’dan yapılan gıda ihracatı da etkilenerek dünyanın büyüyen küresel nüfusunun beslenmesi konusunda önemli bir tehdit haline geldiği belirtildi. Rusya, küçülen ekonomisini desteklemek için faiz oranlarını %20’den %17’ye indirdi. Savaşın, dünyada daha da genişleyerek uzun bir mücadeleye dönüşmesinden endişe ediliyor.
Araştırmacılar, önceki varyantlardan %10 daha fazla bulaşıcı olabilen hibrit bir omikron koronavirüs varyantı belirlediler. Yeni varyantın, dünyada kovid enfeksiyon sayılarını arttırabileceği belirtilirken, Çin dışında diğer ülkeler tedbirleri gevşetmeye devam ediyorlar. Ülkemizde de Kovid-19 ile ilgili yayınlanan genelge ile 30/06/2021 tarihli ve 31527 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “COVID-19 Kapsamında Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Normalleşme ve Alınacak Tedbirler” konulu 2021/13 sayılı Genelge yürürlükten kaldırıldı.
ABD Merkez Bankası’nın son toplantı tutanaklarında yer alan ifadeler ve FED üyelerinin yapmış olduğu şahin açıklamalar, ABD hisse senetlerini geçtiğimiz haftada aşağı çekti. ABD’de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) İmalat Dışı (hizmetler sektörü) Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) önceki ay 56,5 seviyesinden 1,8 puan artışla Mart ayında 58,3 seviyesine yükseldi. Söz konusu veri Rusya Ukrayna savaşına rağmen ekonomik genişlemenin devam ettiğini göstermesi bakımından piyasalarca olumlu karşılandı.
Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yapmış olduğu son para politikası toplantı tutanaklarının şahin bulunması, yılın üçüncü çeyreğinde tahvil alımlarının bitirilmesinden sonra faiz artırımına gidebileceği endişelerini doğurdu. Bu nedenle de geçtiğimiz hafta Euro bölgesi tahvil faizlerinde de artışlar yaşandı.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yapmış olduğu açıklamalar, ABD Başkanı Biden’ın petrol fiyatları konusunda mücadeleye geçileceğini söylemesi ve Batılı ülkelerin stratejik rezervlerin kullanıma açılması kararı petrol fiyatlarının sakinleşmesine ve bir miktar gerilemesini sağladı.
Rusya daha önceden yasakladığı, ülkemizden 7 (kabak, patlıcan, nar, biber, üzüm, greyfurt ve portakal) adet tarım ürününün ithalatını yeniden başlatma kararı aldı. Kararın Rus heyetinin Antalya’daki üretim ve paketleme tesislerinin incelenmesinin ardından alındığı açıklandı.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, mart ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre %19,8 artışla 22,7 milyar dolar olduğunu belirterek, “Bu rakam, tüm zamanların en yüksek mart ayı ihracat rakamıdır.” dedi. İhracatta 2021 yılında yakalanan ivmenin bu yıl da devam ettiğini vurgulayan Muş, “Bu rakam, tüm zamanların en yüksek mart ayı ihracat rakamıdır. Ocak ve şubat aylarında da en yüksek aylık rakamları açıklamıştık. Bu yıl 3’te 3 yapmış olduk.” diye konuştu. Muş, mart ayı ithalatının ise 30,9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini aktararak, söz konusu ithalat rakamında enerji ithalatının önemli bir yer tuttuğunu söyledi.
Kaynak: ticaret.gov.tr
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,06 değer kazancıyla tamamlayarak hem günlük hem de haftalık kapanış rekorunu 2.393,39 puana taşıdı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 48,20 puan artarken, toplam işlem hacmi 48,5 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 5,41, holding endeksi yüzde 3,27 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran bankacılık, en çok gerileyen ise yüzde 1,31 ile turizm oldu. 6 hafta üst üste yükseliş eğilimini sürdüren BIST 100 endeksi, bankacılık hisseleri öncülüğünde günü yüzde 2,06 değer kazancıyla tamamlayarak hem günlük hem de haftalık kapanış rekorunu 2.393,39 puana taşıdı.
Kaynak: aa.com.tr
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 2022 yılının ilk çeyrek uçak ve yolcu verilerini paylaştı. Bakan Karaismailoğlu’nun paylaştığı verilere göre Türkiye genelindeki havalimanlarında 2022 Ocak- Mart döneminde hava yolunu kullanan yolcuların sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 67,6 artış göstererek 29 milyon 633 bin oldu.
Kaynak: aa.com.tr
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayınladı. Katılımcıların,
-Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde % 40,47 iken, bu anket döneminde % 46,44 ,
-BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde % 14,22 iken, bu anket döneminde % 14,00 ,
-Cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 16,68 TL iken, bu anket döneminde 16,85 TL,
– GSYH 2022 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde % 3,4 iken, bu anket döneminde % 3,2 olmuştur.
Kaynak: tcmb.gov.tr
Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili