FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 146

Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali öncesinde küresel ekonominin yeniden açılmasıyla birlikte yükselen ve geçici olarak tanımladıkları enflasyon ile mücadele etmeye çalışıyorlar. Geçtiğimiz hafta, ABD Merkez Bankası (FED) politika faizini yarım puan artırarak % 0.75-1.0 aralığına yükseltti, bu artış 2000 yılından bu yana en büyük artış olarak gerçekleşirken, Fed Başkanı Jerome Powell sonraki iki toplantı için 50 baz puanlık ilave artışın masada olduğunu söyledi. Hafta içinde ABD 10 yıllık tahvil faizleri son üç yıldan sonra ilk kez %3,1 seviyesinin üzerine çıktı. 2 yıllık faizler de %2,80 seviyesine yaklaşarak Aralık 2018’den bugüne en yüksek seviyeyi gördü.  ABD’de FED’in şahin yaklaşımı ve yaygın jeopolitik belirsizlikler nedeniyle hisse senetlerinde sert düşüşler meydana geldi. ABD’nin İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi (ISM), Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle artan emtia fiyatlarının etkisi ile Nisan ayında 57,6 olan beklentilerin altına inerek 55,4 olarak gerçekleşti.

Geçtiğimiz hafta 113,99 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 110,90 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.26 itibarıyla kapanışa göre %0,62 artışla 111,59 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 108,88 dolardan alıcı buldu. Avrupa Birliği Komisyonunun, Rusya’dan petrol ithalatının yasaklanmasına yönelik açıklamaları fiyatlar üzerindeki etkisini sürdürüyor.
Kaynak: trthaber.com

İngiltere Merkez Bankası (BoE) da, İngiltere’nin resesyona girme riskiyle karşı karşıya olduğuna dair bir uyarı göndermesine rağmen, enflasyonu düşürmek için politika faizini %1 ile 2009’dan bu yana en yüksek seviyesine çıkardı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) rakamlarını açıkladı. Buna göre, TÜFE’de nisanda bir önceki aya göre %7,25, bir önceki yılın Aralık ayına göre %31,71, bir önceki yılın aynı ayına göre %69,97 ve on iki aylık ortalamalara göre % 34,46 artış gerçekleşti.
Kaynak: trthaber.com

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Nisan Ayı Dış Ticaret rakamlarını açıkladı. Küresel ekonomide son dönemde yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen, Türkiye’nin ihracatta 2021 yılındaki büyük başarısının ardından, 2022’nin ilk dört ayında da güçlü performansını devam ettirdiğini vurgulayan Muş, şunları kaydetti: “Geride bıraktığımız nisan ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %24,6 artışla 23,4 milyar dolar olmuştur. Bu rakam, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamıdır. 2022 yılının ilk üç ayında da en yüksek aylık rakamları açıklamıştık. Böylelikle artış serimiz devam etmiştir. Öte yandan, 29 Nisan’da gerçekleştirdiğimiz 1 milyar 956 milyon dolarlık ihracatımız, Cumhuriyet tarihinde yalnızca bir günde yapılan en yüksek ihracat olması bakımından oldukça değerlidir.” Muş, nisanda dış ticaret hacminin geçen yıla göre %30,1 artışla 52,8 milyar dolara yükseldiğini bildirdi. İthalatın ise geçen ay 2021’in aynı ayına göre %35 artışla 29,5 milyar dolara çıktığını bildiren Muş, şu bilgileri paylaştı: “Enerji kalemi, 7,7 milyar dolarlık pay ile ithalatımızda önemli bir yer tutmayı sürdürmektedir. Nitekim enerji hariç bakıldığında, ihracatımızın ithalatı karşılama oranı %100’ün üzerine çıkmıştır. Bu noktada, ocak-nisan dönemi ithalat artışında petrol ve doğal gaz başta olmak üzere, emtia fiyatlarında küresel düzeyde yaşanan artışların etkinliğini sürdürdüğünü görmekteyiz. 2022 Ocak-Nisan döneminde gerçekleşen 33,2 milyar dolarlık ithalat artışının 20,7 milyar dolarlık kısmı enerji ithalatındaki artıştan, özellikle de doğal gaz ve ham petrol ithalatındaki yükselişten kaynaklanmıştır.”
Kaynak: ticaret.gov.tr

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan geçici verilere göre, 2003=100 bazlı reel efektif döviz kuru endeksi, TÜFE bazında nisanda bir önceki aya kıyasla 3,26 puan artarak 57,05’e çıktı. Endeks, martta 53,79 düzeyinde bulunuyordu. Bu dönemde Yİ-ÜFE bazında reel efektif döviz kuru endeksi de 4,56 puan artışla 77,60’tan 82,17’ye yükseldi. Türk lirasının değeri, nisanda 2021’in aynı ayına göre TÜFE bazında 4,53 puan azalırken, Yİ-ÜFE bazında ise 6,45 puan arttı.
Kaynak: trthaber.com

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir