FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 155

Savaşın üzerinden dört aydan fazla bir süre geçmesine rağmen parlamento liderlerine şahin bir konuşma yapan Putin Perşembe günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının daha yeni başladığını ve çatışma uzadıkça müzakere umutlarının daha da azalacağını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’da yaptığı açıklamada, Moskova’yı yaptırımlarla izole etme girişimlerinin Batı’nın ekonomik savaş ilanına benzediğini belirtti. Başkent Kiev’i hızlı bir şekilde ele geçirmeyi başaramayan Rusya, şimdi Ukrayna’nın doğu, sanayi merkezi olan Luhansk ve Donetsk bölgelerinden oluşan Donbas’ta bir yıpratma savaşına giriyor.
Kaynak: reuters.com

Bir yandan arz bir yandan da resesyon endişeleri arasında sıkışan petrol fiyatları, geçtiğimiz hafta düştü. Brent petrol 3 ay aradan sonra 100 Doların altını gördükten sonra 105 Dolar seviyesine kadar yükseldi. Gelecek dönemlerde, petrol fiyatlarının arz daralmasından mı yoksa resesyon endişelerinden dolayı mı daha çok etkileneceği merak konusu.

ABD Merkez Bankası FED’in toplantı tutanaklarından sonra Altın 9 ayın en düşük seviyesine gelerek Ons fiyatı 1.732 Dolar seviyesine kadar geriledi. FED’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) Haziran ayında yapmış olduğu toplantı tutanaklarında, yüksek enflasyonun sürmesi halinde para politikasında şahin politikanın devam edeceği, Temmuz ayında da 50 veya 75 baz puanlık faiz artışının uygun olabileceği değerlendirmeleri yer aldı.

İngiltere siyasi tarihinin en renkli isimlerinden biri olan Boris Johnson istifa etti. Avrupa Birliği’nden çıkış sürecinde kahraman ilan edilen Johnson’nun, koronavirüs salgını sürecine yönelik eleştiriler ve adının karıştığı skandallar kariyerini olumsuz etkiledi. 5 Temmuz’da ise Johnson hükümeti peş peşe gelen istifalarla sarsıldı. O istifaların ardından Johnson da görevi bırakmak zorunda kaldı.
Kaynak: trthaber.com

Japonya Devlet Televizyonu NHK’nin haberine göre, Abe, kentte Liberal Demokrat Parti adayının seçim kampanyasına destek için Nara’daki Yamato-Saidaiji İstasyonu karşısındaki açık hava etkinliğinde yaptığı konuşma sırasında göğsünden vuruldu. Bölgedeki bir hastaneye ağır yaralı şekilde kaldırılan Abe’nin hayatını kaybettiği bildirildi.
Kaynak: aa.com.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran Ayı Tüketici Fiyat Endeksi(TÜFE)’ni açıkladı. TÜFE’de (2003=100) 2022 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %4,95, bir önceki yılın Aralık ayına göre %42,35, bir önceki yılın aynı ayına göre %78,62 ve on iki aylık ortalamalara göre %44,54 artış gerçekleşti. Yıllık en düşük artış %23,74 ile haberleşme ana grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla %26,99 ile giyim ve ayakkabı, %27,76 ile eğitim ve %39,34 ile sağlık oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, %123,37 ile ulaştırma, %93,93 ile gıda ve alkolsüz içecekler, %81,14 ile ev eşyası oldu.
Kaynak: tuik.gov.tr

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, cari işlemler açığı, mayısta geçen yılın aynı dönemine kıyasla 3 milyar 151 milyon dolar artarak 6 milyar 468 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bunun sonucunda 12 aylık cari işlemler açığı 29 milyar 444 milyon dolara yükseldi. Bu gelişmede, mayısta bir önceki yılın aynı ayına göre hizmetler dengesi kaynaklı girişlerin 2 milyar 325 milyon dolar artarak 3 milyar 222 milyon dolara yükselmesi ve birincil gelir dengesi kaynaklı çıkışların 417 milyon dolar azalarak 913 milyon dolara gerilemesine rağmen, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının 5 milyar 699 milyon dolar artarak 8 milyar 753 milyon dolara yükselmesi etkili oldu. Geçen yılın mayıs ayında 1 milyar 28 milyon dolar açık veren altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında, bu yılın aynı döneminde 388 milyon dolar fazla oluştu. Bu dönemde, hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, 1 milyar 545 milyon dolar artarak 2 milyar 97 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.
Kaynak: aa.com.tr

Döviz varlığı olan şirketlerin kredi kullanımına sınırlama getiren düzenleme esnetildi. Şirketler, denetçiye onaylatarak bankalara vereceği belgeyi, yeminli mali müşavir onayıyla alabilecek. Ayrıca, kredi kullanmak için belge verme yükümlülüğü olan şirkete beyan esas alınarak kredi sağlanacak. Kredi alan şirketler beyanlarını doğrulayan belgeleri 3 ay sonra verebilecek. Kredi kartı borçları, tedarikçi finansmanı, doğrudan borçlandırma sistemi, kapsam dışında bırakıldı.
Kaynak: trthaber.com

TCMB Temmuz ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayınladı. Ankete göre;

  • 2022 yılı Temmuz ayı anket döneminde, katılımcıların 12 ay sonrasına ilişkin olasılık tahminleri değerlendirildiğinde, TÜFE’nin ortalama olarak % 23,80 olasılıkla % 30,00 – 36,99 aralığında, % 20,51 olasılıkla % 37,00 – 43,99 aralığında, % 27,03 olasılıkla ise % 44,00 – 50,99 aralığında artış göstereceği öngörülmektedir.
  • Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde %14,00 olmuştur. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi de bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde %14,00 olarak gerçekleşmiştir.
  • Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 18,89 TL iken, bu anket döneminde 18,99 TL olmuştur. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 20,70 TL ve 20,92 TL olarak gerçekleşmiştir.
  • Katılımcıların GSYH 2022 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde %3,5 iken, bu anket döneminde %3,6 olarak gerçekleşmiştir. GSYH 2023 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde %3,8 olarak gerçekleşmiştir.
    Kaynak: tcmb.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir