FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 157

Tüm dünyayı etkisi altına alan gıda krizinin çözümü Türkiye’den geldi. Her iki ülkeyle yürütülen iyi ilişkiler, atılan tarihi imzalarla son buldu. Ukrayna limanlarına sıkışmış olan 25 milyon ton tahılın sevkiyat düğümü İstanbul’da çözüldü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde, İstanbul’da, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. Tahıl Sevkiyatı Anlaşması’nın imzalanmasında önemli rol oynaması dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Türk hükümetine Türkçe teşekkür eden BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümeti, sizin kolaylaştırıcılığınız ve ısrarınız bu sürecin her aşamasında hayati öneme sahipti.” ifadesini kullandı.
Kaynak: trthaber.com

Tahıl koridoru anlaşmasının ardından buğday fiyatları son 5 ayın en düşük değerine kadar geriledi. Tahıl koridoru için koordinasyon merkezinin İstanbul olmasına karar verildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada, hızla yayılan maymun çiçeği salgını ile ilgili olarak küresel acil durum ilan ederken, korona virüs vakalarında da dünya genelinde artışlar yaşanıyor.

Çin’de yaşanan gayrimenkul krizi nedeniyle 40 bankanın iflas ettiği belirtildi. İnşaatı tamamlanmayan konutlar için müşterilerin kredilerini ödememesi bankaları zor duruma soktu. Bankalara akın eden ve paralarını çekmek isteyen mevduat sahiplerinin polis müdahalesi ile durdurulduğu açıklandı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Merkez Bankası’nın %2 enflasyon hedefine ulaşıncaya kadar faiz oranlarını artıracağını söyledi. Euro bölgesi ekonomisi Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının etkisinden olumsuz etkilenmiş olsa bile, kontrolden çıkan enflasyon endişelerinin büyümeyle ilgili endişeleri gölgede bıraktığı düşüncesi ile ECB geçtiğimiz hafta faiz oranlarını beklenenden fazla artırdı. ECB, gösterge mevduat faizini 11 yıl aradan sonra 50 baz puan arttırdı. Lagarde, fiyat baskısı giderek daha fazla sektöre yayıldığını ve enflasyonun bir süre istenmeyen yüksek seviyelerde kalacağını beklediklerini açıkladı.

Avrupa’da yaşanan enerji krizi ve yüksek tutarlı nükleer enerji yatırımları nedeni ile zor durumda bulunan Fransız elektrik şirketi EDF (Électricité de France)’nin kamulaştırılmasının söz konusu olduğu belirtildi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve tavan fiyat uygulaması nedeni ile sıkıntılar yaşayan EDF’nin kamulaştırılması ile enerji kesintilerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Rusya Merkez Bankası, politika faizini 150 baz puan indirdi. Mevcut tüketici fiyat artış oranlarının düşük kalmasının, yıllık enflasyonun daha da yavaşlamasına katkıda bulunduğuna işaret edilen açıklamada, son dönemde hane halkı ve işletmelerin enflasyon beklentilerinin önemli ölçüde azalarak 2021 ilkbahar dönemi seviyelerine gerilediği kaydedildi. Açıklamada, işletme faaliyetlerindeki düşüşün Rusya Merkez Bankası’nın haziran ayındaki beklentisinden daha yavaş gerçekleştiğine işaret edildi.
Kaynak: aa.com.tr

ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 16 Temmuz ile biten haftada 251 bine çıkarak Kasım 2021’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. ABD Çalışma Bakanlığı, haftalık işsizlik maaşı başvurularına ilişkin verileri açıkladı. Buna göre, ülkede ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı, 16 Temmuz ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 7 bin kişi artarak 251 bine yükseldi.
Kaynak: aa.com.tr

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplandı. Piyasaların gözlerini çevirdiği toplantıda, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının %14 seviyesinde sabit tutulmasına karar verildi.
Kaynak: trthaber.com

TCMB Temmuz ayı Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE)’ni yayınladı. 2022 yılı Temmuz ayında Finansal Hizmetler Anketi sonuçları, finansal sektörde faaliyet gösteren 155 kuruluşun yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilerek değerlendirilmiştir. 2022 yılı Temmuz ayında FHGE, bir önceki aya göre 3,8 puan artarak 171,8 seviyesinde gerçekleşmiştir. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki iş durumunun ve son üç aydaki hizmetlere olan talebin FHGE’yi artış yönünde, gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisinin ise FHGE’yi azalış yönünde etkilediği görülmektedir.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve TCMB işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Temmuz ayında bir önceki aya göre %7,4 oranında arttı; Haziran ayında 63,4 olan endeks, Temmuz ayında 68,0 oldu.
Kaynak: tuik.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir