FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 161

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Potoçki Sarayı’nda üçlü zirvenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile gerçekleştirdikleri ikili görüşmede, ülkeler arasındaki stratejik ortaklık düzeyindeki ilişkileri tüm boyutlarıyla değerlendirdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İş birliğimizi, dayanışmamızı mevcut şartlar altında ilerletme imkânlarını ele aldık. Tabii yaklaşık altı aydır devam eden savaş, görüşmelerimizin ana konusunu teşkil etti. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteğimizi bu vesileyle bir kez daha vurguladım” ifadelerini kullandı. Yaşanan can kayıplarından duyduğu derin üzüntüyü bir kez daha ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Dün gece Kharkiv’de bir yurda yönelik gerçekleştirilen dokuz sivilin öldüğü, 35 kişinin yaralandığı füze saldırısı için de ülkemiz ve milletimiz adına taziyelerimi ilettim. Zaporijya Nükleer Santrali etrafında devam eden çatışmalardan duyduğumuz endişeyi dile getirdik. Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz. Türkiye olarak bir taraftan çatışmaların diplomatik çözümle sona ermesi için çaba harcarken diğer taraftan da Ukraynalı dostlarımızın yanında olduk, olmaya devam ediyoruz.” açıklamasında bulundu.
Kaynak: tccb.gov.tr

Rus Gazprom şirketinin, Avrupa’ya akış sağlayan Kuzey Akımın bir hattını 3 gün süreyle bakım çalışması sebebiyle kapattığını açıklamasının ardından, doğalgaz fiyatlarında  %1.14 oranında artış yaşandı.  Başta Almanya olmak üzere bir çok Avrupa ülkesinde doğalgaz tüketiminin azaltılmasına dönük olarak sıkı tedbirlerin hayata geçirilmesi için çalışmalar devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası (FED) yetkililerinin şahin açıklamaları, FED tutanakları ve gelen olumlu ABD verilerinin etkisi ile varlık fiyatlarında karışık bir seyir izlendi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi %2.979 seviyelerine çıkarken, Dolar endeksi 108 seviyesine kadar yükseldi. Dolar diğer paralar karşısındaki yükselişini sürdürürken, Euro karşısında 1.0046 seviyesine kadar geldi. Haftaya yükseliş ile giren sonrasında bir miktar gerileyen, Batı Teksas Tipi (WTI) ham petrol  90 Dolar, Brent petrol ise 96 Dolar seviyesinden haftayı  tamamladı.

Ukrayna savaşı nedeniyle artan maliyetler ve zayıflayan büyüme arasında sıkışıp kalan Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da üretici fiyatları Temmuz ayında rekor bir hızla yükseldi. Yapılan açıklamada enflasyonun önde gelen göstergesi olan üretici fiyatlarının yıllık %37,2 artarak verilerin işlenmeye başladığı 1949’dan bu yana en büyük artışı kaydettiği belirtildi. Artış aylık olarak da %5,3 ile en yüksek rekor artış olarak kayıtlara geçti. Diğer yandan, Euro bölgesi enflasyonu Temmuz ayında yıllık bazda %8,9 ile yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Enflasyonda %4,02 puanının enerjiden %2,08 puanın da daha pahalı gıda alkolü ve tütünden geldiği açıklandı. Avrupa hisseleri resesyon korkularıyla haftayı düşüşle kapattı. Büyüme ise Euro bölgesinde yılın ilk yarısında %3,9 ile beklentilerin altında kaldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 14’ten yüzde 13 seviyesinde çekti. TCMB’den yapılan açıklamada, “Kurul, mevcut görünüm altında güncellenen politika faiz düzeyinin yeterli olduğunu değerlendirmiştir.” ifadesi kullanıldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası toplam rezervleri 12 Ağustos haftasında 113 milyar 738 milyon dolara çıktı.
Kaynak: trthaber.com.tr

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Makro İhtiyati Tedbirler Hakkında Basın Duyurusu yayınladı. Duyuruda;

“Para Politikası Kurulu 18 Ağustos 2022 tarihli duyurusunda kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşmasının yakından takip edildiğini, son dönemde belirgin şekilde açılan politika-kredi faizi makasının parasal aktarımın etkinliğini azalttığını belirtmiştir. Bu çerçevede Kurul, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini desteklemek üzere, makroihtiyati politika setinin daha da güçlendirileceğini, değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımlarının da kullanılmaya devam edileceğini kamuoyu ile paylaşmıştır.

Yapılan değerlendirmeler neticesinde, 23 Nisan 2022 tarihli duyuruda belirtilen zorunlu karşılığa tabi krediler için:

  1. a) Yüzde 20 düzeyinde uygulanan zorunlu karşılık tesisinin, uygulamanın etkinliğinin arttırılması amacıyla bankalar için yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisi ile ikâme edilmesi,
  2. b) 30 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 29 Temmuz 2022 tarihine göre yüzde 10 kredi büyüme oranını aşan kredi tutarı kadar menkul kıymetin bir yıl boyunca tesis edilmesi,

c)Hariç tutulan kredi türlerinin harcama mukabili kullandırılmaması halinde menkul kıymet tesisine tabi olması kararlaştırılmıştır. Ayrıca,

  1. d) Tebliğ yayımı tarihinden itibaren 2022 yıl sonuna kadar kullandırılacak ticari nitelikteki kredilerde Merkez Bankası tarafından yayımlanan yıllık bileşik referans oranın

1,4 katı üzerinde yıllık bileşik faiz oranıyla kullandırılacak kredi tutarının yüzde 20’si

1,8 katı üzerinde yıllık bileşik faiz oranıyla kullandırılacak kredi tutarının yüzde 90’ı

nispetinde menkul kıymet tesis edilmesine karar verilmiştir.” açıklaması yapıldı.
Kaynak: tcmb.gov.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2. Çeyrek İşgücü İstatistiklerini açıkladı. Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2022 yılı II. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 43 bin kişi azalarak 3 milyon 654 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,4 puanlık azalış ile %10,6 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %8,9 iken kadınlarda %13,9 olarak tahmin edildi. İstihdam edilenlerin sayısı 2022 yılı II. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 765 bin kişi artarak 30 milyon 775 bin kişi, istihdam oranı ise 1,1 puanlık artış ile %47,7 oldu. Bu oran erkeklerde %65,3 iken kadınlarda %30,4 olarak gerçekleşti.
Kaynak: tuik.gov.tr

Geçtiğimiz hafta Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi rekor işlem hacmi ile yüzde 1,34 değer kazanarak, 3.020,01 puanla tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 40,01 puan artış kaydederken, toplam işlem hacminde 87,1 milyar lira ile rekor kırdı ve gördüğü en yüksek seviye rekorunu da 3.033,81 puana taşıdı.
Kaynak: trthaber.com

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir