03 Eki FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 167
Başkent Moskova’da düzenlenen törende, Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya’ya bağlanması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rus yanlısı sözde yönetimlerin başkanları anlaşmalar imzaladı. İmzalanan sözde anlaşmalar ile bağımsızlıkları tanınan Ukrayna’nın 4 bölgesi, Kırım’ın ardından Rusya tarafından ilhak edildi. Dünyada bir çok ülke ilhak kararını kabul etmezken Türkiye’de kararın kabul edilmez olduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’nın bazı bölgelerini ilhakı hakkında yazılı açıklama yaptı. Türkiye’nin 2014’de yapılan gayrimeşru bir referandumla Kırım’ın Rusya tarafından ilhakını tanımadığı, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne, bağımsızlığına ve egemenliğine verdiği güçlü desteği her vesileyle vurguladığı hatırlatılan açıklamada, “2014’de benimsediğimiz bu tutum doğrultusunda, Rusya’nın, Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerini ilhak kararını reddediyoruz” ifadesine yer verildi.
Kaynak: trthaber.com
Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel gıda krizi nedeniyle finansal maliyetlerin arttığını belirterek gıda güvensizliğine yüksek oranda maruz kalan ülkelerin gıda ve gübre fiyatlarındaki artış nedeniyle 2022 ve 2023’te ithalat maliyetlerinin 9 milyar dolar artabileceğini bildirdi. IMF, “Küresel Gıda Kriziyle Mücadele: Etki, Politika Yanıtı ve IMF’nin Rolü” başlıklı raporunu yayımladı.Raporda, büyük fiyat şoklarının gıda güvensizliğini şiddetlendirmesi nedeniyle dünyanın bir gıda kriziyle karşı karşıya olduğuna işaret edildi.
Kaynak: aa.com.tr
Resesyon beklentileri ve yükselen tahvil getirileri nedeni ile ABD hisse senedi piyasaları 2020 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Diğer yandan ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışına devam etmesi ile işsizlik oranının da artması beklenirken 24 Eylül haftasındaki işsizlik maaşı başvuruları son 5 ayın en düşük seviyesine gerileyerek 215 bin kişi olarak gerçekleşti. Uzmanlar tarafından, resesyon beklentilerine rağmen işgücünün güçlü taleple devam etmesi sürpriz olarak yorumlandı.
Euro bölgesi öncü enflasyon verisi Eylül’de ayında %10’u geçerek, Avrupa Merkez Bankası’nın önümüzdeki ay yüksek faiz artırımı beklentisini güçlendirerek yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Euro’ya sahip 19 ülkedeki fiyat artışı, Ağustos’taki %9,1’den daha da fazla artış gösteriyor. Eurostat’tan açıklanan veriler, %9,7’lik beklentileri aşarak bazı euro bölgesi üyelerinin 70 yıldan bu yana en hızlı fiyat artışını yaşadığını gösterdi.
İngiltere Merkez Bankası (BoE), finansal varlıkların önemli ölçüde yeniden fiyatlandırılması ışığında finansal piyasalardaki gelişmeleri çok yakından takip ettiğini belirterek, Para Politikası Kurulu’nun, görevine uygun olarak orta vadede enflasyonu sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefine döndürmek için gereken şekilde faiz oranlarını değiştirmekte tereddüt etmeyeceğini duyurdu. Banka’nın web sitesinde yer alan BoE Başkanı Andrew Bailey’in açıklamasında, Banka’nın, finansal varlıkların önemli ölçüde yeniden fiyatlandırılması ışığında finansal piyasalardaki gelişmeleri çok yakından takip ettiği kaydedildi.
Kaynak: aa.com.tr
Bakan Nebati “Ekonomik Dönüşüm ve Yeni Paradigmalar Zirvesi”nde konuştu Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, “Başta ABD olmak üzere Batı’da, Uzak Doğu’da, Avrupa’da bizim söylemlerimizi destekleyecek o kadar çok literatür var ki maalesef bunlar dünyanın egemen güçleri tarafından uygulanmaması için baskılanan bir alan” dedi.
Kaynak: aa.com.tr
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2022 yılı Ağustos ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %13,1 artarak 21 milyar 337 milyon dolar, ithalat %40,4 artarak 32 milyar 531 milyon dolar olarak gerçekleşti. Genel ticaret sistemine göre ihracat 2022 yılı Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %18,2 artarak 165 milyar 608 milyon dolar, ithalat %40,7 artarak 239 milyar 43 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Kaynak: tuik.gov.tr
TÜİK Eylül 2022 Ekonomi Güven Endeksi’nin açıkladı. Ekonomik güven endeksi Eylül ayında aynı düzeyde kalarak 94,3 değerini aldı. Bir önceki aya göre Eylül ayında tüketici güven endeksi %0,3 oranında artarak 72,4 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %1,7 oranında artarak 118,2 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %2,7 oranında artarak 115,9 değerini, inşaat sektörü güven endeksi %2,1 oranında artarak 88,1 değerini aldı. Reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi %1,2 oranında azalarak 100,2 değerini aldı.
Kaynak: tuik.gov.tr
Tüzel kişilerin kur korumalı mevduatları hakkında Resmî Gazete ’de yeni bir düzenleme yayınlandı. Düzenlemeye göre “Yurt içi yerleşik gerçek kişilerin bankalardaki, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin ise 31/12/2021 ile 30/9/2022 tarihleri arasındaki herhangi bir tarihte bankalarda mevcut olan ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyeleri, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilir.” hükmü getirildi.
Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili