FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 172

Tahıl koridoru anlaşmasını askıya alan Moskova, sürecin kaldığı yerden devam etmesi kararını aldı. Rusya’nın masaya geri döndüğünü, Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu. Dünyanın dört gözle beklediği gelişmeyi uluslararası medya ve haber ajansları son dakika olarak geçti.Türkiye devreye girdi. Rusya, askıya aldığı tahıl anlaşmasına döndü. Dünya basını, gelişmeyi son dakika bilgisi olarak verdi. Türkiye’nin rolüne dikkat çekildi.
Kaynak: trthaber.com

ABD Merkez Bankası (FED) Kasım ayı toplantısında (Eylül ayında beklentilerin üstünde %8,2 olarak açıklanan enflasyon sonrasında beklendiği üzere) politika faizinin 75 baz puan daha arttırılmasına karar verdi. Bu karar sonrası faiz oranı 3,75*4,00 aralığına gelmiş oldu. FED Başkanı Powell, çekirdek enflasyonun da %4,1’e geldiğini ve satın alma gücünün azaldığını, borçlanmanın arttığını ve enflasyonda hedefledikleri %2 seviyesine ulaşmaları gerektiğini dile getirdi.

İngiltere Merkez Bankası’ndan (BoE) yapılan açıklamada, para politikası faizinin 75 baz puan artırılarak yüzde 2,25’ten yüzde 3’e yükseltildiği bildirildi. Banka böylece, tek seferde 1989 yılından bu yana en sert faiz artışını gerçekleştirirken, politika faizi 2008 yılının kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bankanın karar metninde, para politikası faizinin artırılması yönündeki kararın kurulun iki üyesinin oyuna karşı yedi üyesinin oyu ile alındığı bildirildi. Metinde, kurulun bir üyesinin politika faizinin 50 baz puan artırılması, bir diğer üyesinin ise 25 baz puan artırılması yönünde oy kullandığı belirtildi.
Kaynak: trthaber.com

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun kalıcı olma ihtimalinin artması durumunda gereken tedbirlerin de arttırılacağını belirtti. Yüksek enflasyonun kalıcı hale gelmesine izin vermeyeceklerini ve bu konuda kararlı bir tutum içinde olacaklarını da sözlerine ekledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayı Tüketici Fiyat Endeksi’ni yayınladı. TÜFE’deki (2003=100) değişim 2022 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %3,54, bir önceki yılın Aralık ayına göre %57,80, bir önceki yılın aynı ayına göre %85,51 ve on iki aylık ortalamalara göre %65,26 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %33,48 ile haberleşme oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %117,15 ile ulaştırma oldu.
Kaynak: tuik.gov.tr

Ticaret Bakanı Mehmet Muş Ekim Ayı İhracat Rakamlarını Açıkladı. Bakan Muş, ihracatın geçtiğimiz yıl yakaladığı ivmeyi bu yılın ilk 10 ayında da devam ettirdiğini ve her ay olduğu gibi en yüksek aylık ihracat değerine ulaşıldığını belirterek, “Ekim ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 3 artışla 21,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Ocak-Ekim dönemi ihracatımız yüzde 15 artışla 209,5 milyar dolara yükselmiş bulunuyor.” dedi. Muş, şu bilgileri paylaştı: “Ekim ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 3 artışla 21,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Ocak-ekim dönemi ihracatımız ise yüzde 15 artışla 209,5 milyar dolara yükselmiş bulunuyor. Enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artışın etkisi ile ithalatımız ekim ayında 29,3 milyar dolar olurken, bu rakamın yüzde 26’sı enerji ithalatı kaynaklıdır. Benzer şekilde ocak-ekim dönemindeki ithalat artışımızın yüzde 51’i enerji ithalatından oluşmuştur. Bu dönemde, enerji hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 89 olarak kayıtlara geçmiştir. Öte yandan, son dönemde altın ithalatındaki yükseliş de ithalatımızda yaşanan artışta etkili olmuştur. Söz konusu artış ocak-ekim döneminde de devam etmiş olup, toplam altın ithalatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 198 artarak 15,2 milyar dolara yükselmiştir. Öte yandan, paritenin dış ticaret rakamlarımız üzerindeki olumsuz etkileri de devam etmektedir. Bu yılın ilk 10 ayında parite kaynaklı dış ticaret açığımız 2,8 milyar dolar daha fazla olmuştur.”
Kaynak: ticaret.gov.tr

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,72 kazançla 4.216,98 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 4.233,58 puana taşıdı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 111,52 puan artarken, toplam işlem hacmi 92,9 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 3,44, holding endeksi yüzde 2,24 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 7,70 ile metal ana sanayi, en çok gerileyen ise yüzde 1,20 ile inşaat oldu. ABD’de tarım dışı istihdam ekimde 261 bin kişiyle beklenenden fazla arttı. Analistler, yatırımcı fiyatlamalarında enflasyon ve resesyon ikileminin yeniden ön plana çıktığını belirterek, tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden iyi gelmesiyle piyasalarda risk iştahının arttığını ifade etti.
Kaynak: trthaber.com

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir