FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 173

Geçtiğimiz haftanın son günü, Çin’in ağır COVID-19 kısıtlamalarını hafifletmesi ile ekonominin canlanacağı ve buna bağlı olarak ham petrol talebinin artacağı beklentileri ile petrol fiyatlarında artış meydana geldi. Kısıtlamaların kaldırılmasına rağmen Çin’de Covid vakaları yüksek seyrini koruyor.

ABD’de enflasyonun düştüğüne dair işaretlerin ardından yatırımcıların daha diğer para birimlerini tercih etmesiyle dolarda düşüş yaşandı. Beklentilerin altında gelen enflasyon ABD Merkez Bankası’nın (FED) yüksek faiz artırımlarını hafifleteceği beklentilerini arttırdı. ABD tüketici enflasyonunun Ekim ayında Ocak ayından bu yana en düşük değere ulaşarak yıllık %7,7 olarak gerçekleşti. Gerçekleşen oranın beklenen %8’lik tahminlerin altında kalması ile birlikte Euro/Dolar paritesi de yükselerek haftayı 1,0359 seviyesinden tamamladı.

ABD’de enflasyon verisinin açıklanmasının ardından Türkiye’nin 5 yıllık CDS değeri, 600 baz puanın altına inerek Nisan’dan beri en düşük seviyesine geriledi. Analistler, Türkiye’nin son zamanlarda ekonomide attığı adımların yanı sıra Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşında insanı merkeze alan diplomatik faaliyetleri, tahıl koridorunun açılması ve ülkenin ihracatına ilişkin olumlu gelişmelerin de risk primini azaltan faktörlerden olduğunu kaydetti.
Kaynak: trthaber.com

Kripto Ticaret Platformu olan FTX’in likidite krizi nedeni ile iflas ettiği açıklandı. Bu açıklamanın ardından başta Bitcoin olmak üzere kripto paraların değerlerinde ciddi kayıplar yaşandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Eylül ayı Ödemeler Dengesi Gelişmelerini yayınladı. Bir önceki yılın Eylül ayında 2.719 milyon ABD doları fazla veren cari işlemler hesabı, bu ayda 2.966 milyon ABD doları açık kaydetmiştir. Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler açığı 39.164 milyon ABD doları olmuştur. Bu gelişmede, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 6.971 milyon ABD doları artarak 8.097 milyon ABD dolarına yükselmesi etkili olmuştur. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, bir önceki yılın aynı ayında 6.656 milyon ABD doları fazla vermişken, bu ay 6.807 milyon ABD doları fazla vermiştir. Hizmetler dengesi kaynaklı girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 1.324 milyon ABD doları artarak 6.083 milyon ABD dolarına yükselmiştir. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, 743 milyon ABD doları artarak 4.558 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Birincil gelir dengesi kaynaklı çıkışlar, 12 milyon ABD doları azalarak 947 milyon ABD dolarına gerilemiştir. Bir önceki yılın Eylül ayında 45 milyon ABD doları net giriş kaydeden ikincil gelir dengesi kalemi, bu ayda 5 milyon ABD doları net çıkış kaydetmiştir.
Kaynak: tcmb.gov.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül ayı Sanayi Üretim Endeksini yayınladı. Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2022 yılı Eylül ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %16,5 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi %1,7 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %2,4 azaldı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2022 yılı Eylül ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %2,6, imalat sanayi sektörü endeksi %1,6 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %1,7 azaldı.
Kaynak: tuik.gov.tr

TÜİK Eylül ayı İşgücü İstatistiklerini yayınladı. Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2022 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre 120 bin kişi artarak 3 milyon 482 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,3 puanlık artış ile %10,1 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %8,8 iken kadınlarda %12,8 olarak tahmin edildi. İstihdam edilenlerin sayısı 2022 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre 54 bin kişi azalarak 30 milyon 867 bin kişi, istihdam oranı ise 0,1 puanlık azalış ile %47,6 oldu. Bu oran erkeklerde %65,0 iken kadınlarda %30,6 olarak gerçekleşti.

BIST 100 endeksi, 4.552,44 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinin ardından saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 42,89 puan ve %0,96 değer kazancıyla 4.509,99 puan oldu. Toplam işlem hacmi 48,7 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. İlk yarıda bankacılık endeksi %0,19, holding endeksi %0,17 yükseldi. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran %3,22 ile turizm, en çok gerileyen ise %0,32 ile ticaret oldu.
Kaynak: trthaber.com

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir