FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 177

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in, Suudi Arabistan’da Çin-Arap Ülkeleri Zirvesi’ne katıldı. Zirve’de konuşan Şi, petrol ve gaz ticaretinde yuan para biriminin kullanılması için çalışma başlatacaklarını açıkladı. Diğer yandan Çin ve Suudi Arabistan arasında Stratejik İşbirliği Anlaşması imzalandı.

ABD Çalışma Bakanlığı, kasım ayına ilişkin ÜFE verisini açıkladı. Buna göre, ÜFE kasımda bir önceki aya kıyasla %0,3 arttı. Piyasa beklentilerinin üstünde kalan verinin bu dönemde %0,2 artması öngörülüyordu. ÜFE, eylül ve ekimde de %0,3’lük artış kaydetmişti. Üretici fiyatları, kasımda yıllık bazda ise %7,4 arttı. Önceki aya kıyasla yavaşlama göstererek beklentilerin üstünde gerçekleşen üretici enflasyonunun bu dönemde %7,2’ye gerilemesi öngörülüyordu. Üretici enflasyonu, ekimde ise yıllık %8,1 olmuştu.
Kaynak: trthaber.com

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı 10. Ayına girerken Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) Yüksek Konseyi toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin savaşın basit bir çözümünün olmayacağını, uzun süreceğini ve nükleer bir savaşa dönüşme ihtimalinin de olduğunu belirtti. Petrole şu anda uygulanan tavan fiyatın kendi belirledikleri fiyata uygun olduğunu ve bütçeye olumsuz bir yönde etkisinin olmayacağını açıkladı. Ancak tavan fiyat uygulamasına dahil olacak ülkelere petrol satılmayacağını da sözlerine ekledi.

Küresel büyüme endişeleri, Çin’deki ticaret verilerinin zayıflaması ve düşük gelen Satın Alma Yönetici (PMI) endeksi verileri sonrası başta petrol fiyatları olmak üzere emtia fiyatlarında gerilemeler yaşandı. Mart 2022 ayında 127 dolar seviyelerini gören Brent petrol geçtiğimiz hafta 76 Dolar seviyelerine kadar geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayı Tüketici Fiyat Endeksini açıkladı. TÜFE’deki (2003=100) değişim 2022 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %2,88, bir önceki yılın Aralık ayına göre %62,35, bir önceki yılın aynı ayına göre %84,39 ve on iki aylık ortalamalara göre %70,36 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %35,87 ile haberleşme oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %107,03 ile ulaştırma oldu. Enflasyonda 1,5 yıl aradan sonra ilk defa gerileme görüldü.
Kaynak: tuik.gov.tr

Hazine ve Maliye Bakanı Dr.Nureddin Nebati sosyal medya hesabından Fiyat İstikrarı Komitesi’nin yedinci toplantısını gerçekleştirdiklerini duyurdu. Sayın Nebati, Komite’de daha önce değerlendirdiğimiz üzere Kasım ayında tepe noktasından gerileyen yıllık enflasyonun, beklentilerdeki iyileşme ile önümüzdeki dönemde daha da gerileyeceğini öngördüklerini belirtti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK) Resmi Gazete’de yayınlanan, Yabancı Para Net Genel Pozisyon/Özkaynak Standart Oranının Bankalarca Konsolide ve Konsolide Olmayan Bazda Hesaplanması ve Uygulanması Hakkında Yönetmelik”te yapılan değişikle, bankaların net döviz pozisyonunun öz kaynakları içindeki payına ilişkin üst sınır % 20’den % 5’e indirildi. Bu kararın ardından bankaların toplamda yaklaşık 11 milyar Dolar tutarında döviz satması bekleniyor.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, %3,08 artışla günü 5.005,30 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirdi. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 149,38 puan artarken, toplam işlem hacmi 95,6 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi % 3,45, holding endeksi % 2,01 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran %5,31 ile inşaat, tek kaybettiren % 0,60 ile sigorta oldu. Analistler, Çin’in COVID-19 salgını kapsamında “sıfır vaka” politikasını terk etmeye yönelik adımları ve ABD’de iş gücü piyasasının yavaşlama belirtileri gösterdiğine işaret eden verilerle pay piyasalarında toparlanma eğiliminin öne çıktığını söyledi.
Kaynak: trthaber.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu TRT Haber canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sn.Kavcıoğlu canlı yayında; TCMB rezervlerinin 125 milyar dolara çıktığını, Dünyada 2022 yılının başından beri rezervi artan tek merkez bankası Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası şeklinde konuştu. Ayrıca Kavcıoğlu Enflasyon bizim de dünyanın da en önemli sorunlarının başında geliyor. Enflasyonu artıran tüm etkenlerin artık sona erdiğini düşünüyorum. Enflasyon artık gerilemeye başladı. Enflasyondaki gerilemeyi daha fazla göreceğiz. Süreçte uyguladığımız politikalarda bizim bütünleşik politika çerçevemiz bu noktaya bizi getirdi. Sürdürülebilir fiyat istikrarı da oluşturuldu. Faiz, kur politikası, rezerv politikası gibi birçok politika enflasyonu daha da gerilemeye sebep olacağını ifade etti.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir