19 Ara FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 178
finansal-piyasalara-bakis-178ABD Merkez Bankası FED beklentiler doğrultusunda faiz kararını 50 baz puan artış olarak açıklarken politika faizini 4,25-4,5 aralığına çıkarttı. Mart ayından bu yana FED faizi 7. Kez arttırmış oldu. FED Başkanı Powell gelecek toplantılarda daha yavaş faiz artışlarının olmasını beklediklerini yüksek gıda ve enerji fiyatlarının enflasyonu tetikleyen en önemli faktörler olduğunu ve fiyat artışlarına yol açacak tüm risklerin yakından takip edildiğini ifade etti. FED yetkililerinin 2023 yıl sonu faiz tahmini %5,1 olurken büyüme beklentileri ise aşağı yönlü oldu.
Avrupa Merkez Bankası da (ECB) politika faizini 50 baz puan arttırarak %2,5 ile 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkartmış oldu. Yapılan açıklamada enflasyon görünümünün yukarı yönlü devam ettiği, %2 seviyesine inene kadar faiz artışlarının ölçülü bir şekilde devam etmesi gerektiği vurgusu yapıldı.
FED ve ECB’nin faiz artırım kararlarına diğer merkez bankalarının da katılması ile tahvil piyasalarında faizlerde artışlar meydana gelirken hisse senedi fiyatlarında düşüşler gözlemlendi. Altın ve petrol fiyatları gerilerken dolar endeksi yükselerek 104,6 seviyelerine geldi.
ABD’de Aralık ayı İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri (PMI) endeksi Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyeye gerileyerek 46,2 olarak gerçekleşti. Hizmet PMI endeksi de yine Aralık ayında 1,8 azalarak 44,4 seviyesine geriledi. Her iki endeksinde düşüş oranları piyasa beklentilerinin üzerinde oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, enflasyonu hedeflediğimiz şekilde 2023 sonunda %20’ler seviyesine, 2024’te tek haneli rakamlara düşürmek için ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız. Açıkça söylüyorum, herkes hesabını 2023’te %20’ler seviyesinde enflasyona göre yapsın, aksi yönde hareket edenlere hükümet olarak biz kendi yetkilerimizi, milletimiz de tercihleriyle kendi iradesini kullanarak gereken cevabı verecektir dedi.
TÜSİAD 2022 yılının ikinci Yüksek İstişare Konseyi toplantısını Ankara’da gerçekleştirdi. Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan konuşmasında enflasyona vurgu yaparken, üretim yapısını değiştirmeden, ithalata bağımlılığı azaltmadan, ihracatın katma değer içeriğini yükseltmeden, yüksek teknolojili ürünlerin payını artırmadan döviz sorununu çözemeyiz. Döviz sorununu çözemezsek enflasyonu düşüremeyiz. Enflasyon bir ekonomideki bütün parametreleri bozan en büyük sorundur. Enflasyonu düşüremezsek, öngörü ufkunu uzatamaz, yatırım ortamını iyileştiremeyiz. Enflasyonu tek haneli düzeylere indiremezsek büyümeyi kalıcı olarak hızlandıramayız. Enflasyon sorununu çözemezsek, istihdam yaratamayız; refah artışı sağlayamayız, gelir adaletsizliklerini düzeltemeyiz. Bu nedenle ekonomi politikasının bir numaralı önceliği enflasyonun kalıcı olarak tek hanelere indirilmesi olmalı dedi.
Kaynak: tusida.org.tr
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aralık ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayınladı. Katılımcıların;
-Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde % 68,06 iken, bu anket döneminde % 66,80 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde % 37,47 iken, bu anket döneminde % 34,92
-BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde %9,47 iken, bu anket döneminde % 9,18
-Cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 19,54 TL iken, bu anket döneminde 18,78 TL
– GSYH 2022 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde % 5,1 iken, bu anket döneminde % 5,0
-GSYH 2023 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de % 4,1 olmuştur.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Ekim 2022 dönemine ait özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu gelişmeleri yayımlandı. Buna göre, ekim ayında özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu 2021 sonuna kıyasla 7,5 milyar dolar azalarak 160,9 milyar dolara geriledi. Bu dönemde, özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu 8,3 milyar dolar düşüşle 152,7 milyar dolar, kısa vadeli kredi borcu (ticari krediler hariç) ise 779 milyon dolar artarak 8,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Bankaların uzun vadeli kredi biçimindeki borçlanmaları ekimde 2021 sonuna göre 4,2 milyar dolar azalırken, tahvil ihracı borçlanmaları da 5,1 milyar dolar düşüşle 14,9 milyar dolar oldu.
Kaynak: trthaber.com.tr
Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili