FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 179

Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin, Kiev ve Batılı destekçilerin istemediğini ancak kendilerinin müzakereler için görüşmeye hazır olduklarını açıkladı. Kabul edilebilir konular üzerinden görüşmelere açık olduklarını ancak batının Rusya’yı parçalamak amacında olduğunu ve Ukrayna’ya petriot füzelerinin yerleştirilmesinin süreci uzatacağını belirtti.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ile başlayan enerji krizinin halen devam ettiğini ve 2023 yılının daha zor bir yıl olarak geçmesini beklediklerini, Rusya’nın dünyada önemli bir ihracatçı olduğunu ve müşterilerini kaybettiğini, diğer yandan Avrupa’nın ve Latin Amerika, Asya ve Afrika’nın enerji krizinden olumsuz yönde etkileneceğini ve borçlarının artması tehlikesi ile karşı karşıya kalma olasılıklarının yükseldiğini belirti.

ABD’de tüketim harcamaları ve sabit yatırımlardaki artışın etkisi ile üçüncü çeyrek büyüme oranı %3,2 olarak revize edildi.  Ancak iyi gelen büyüme verileri, 216 bin ile beklentilerin altında kalan işsizlik maaş başvurularına rağmen ABD borsalarında satış baskısı devam etti.

Japonya’da %3,7’ye çıkan enflasyon son 41 yılın rekorunu kırdı. 1981 yılından bu yana Japonya’da enflasyon rekor kırarak Kasım ayında yıllık %3,7 seviyesinde gerçekleşti. Enflasyonun artışında hammadde ve gıda fiyatlarındaki artışın yanı sıra Japon yeninde yaşanan değer kaybının da etkili olduğu belirtiliyor.

İngiltere’nin üçüncü çeyrek büyüme verisi aşağı yönlü revize edildi. İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi’nden (ONS) yapılan açıklamada, daha önce İngiliz ekonomisinin bu yılın üçünü çeyreğinde yüzde 0,2 daraldığı belirtilirken, daralmanın yüzde 0,3 olarak güncellendiği kaydedildi. İngiliz ekonomisinin büyüklüğünün yılın üçüncü çeyreği itibarıyla salgın öncesindeki seviyesinin yüzde 0,8 altında olduğu duyuruldu. ONS İstatistik Direktörü Darren Morgan, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Revize edilen veriler, ekonominin bu yıl daha önce tahmin edilenden daha kötü bir performans sergilediğini gösteriyor.” ifadesini kullandı.
Kaynak: trthaber.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2023 yılı Asgari Ücreti 8.500 TL olarak açıkladı. Başkan Erdoğan sosyal medya hesabından da “2023 yılında asgari ücret net 8.500 TL olarak uygulanacaktır. Ülkemize, milletimize, çalışanlarımıza hayırlı ve uğurlu olsun. Böylelikle net asgari ücret artış oranı 2022 Ocak ayına göre %100, 2022 Temmuz ayına göre %54,66, yıllık %74 olarak gerçekleşmiştir.” açıklamasında bulunmuştur.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, % 0,14 artışla günü 5.454,79 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirdi. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 7,56 puan artarken, toplam işlem hacmi 90,3 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi %0,04, holding endeksi %0,22 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran %4,55 ile inşaat, en çok kaybettiren %1,52 ile sigorta oldu. Analistler, dünya genelinde ekonomik aktivitenin güçlü kaldığına işaret eden verilerin sıkı para politikalarının devam edeceği endişelerini artırması ile küresel pay piyasalarında dalgalı bir seyir izlendiğini söyledi.

Kaynak: aa.com.tr

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Aralık ayına ilişkin Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE) açıklandı. Finansal sektörde faaliyet gösteren 155 kuruluşun yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilen anket sonuçlarına göre, endeks aralıkta 10,2 puan artarak 164,9 seviyesinde gerçekleşti. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki iş durumu, hizmetlere olan talep ve gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisi olmak üzere tüm alt endeksler FHGE’yi artış yönünde etkiledi.
Kaynak: trthaber.com

83,85 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 80,98 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.24 itibarıyla kapanışa göre %1,33 artarak 82,06 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 78,16 dolardan alıcı buldu. Fiyatlardaki yükselişte, Rusya’nın tavan fiyat uygulamalarına karşılık ham petrol arzını düşürebileceğine yönelik haber akışı etkili oldu.
Kaynak: trthaber.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının %9 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi. Kuruldan yapılan duyuruda, açıklanan öncü verilerin sürmekte olan jeopolitik risklerin ve faiz artışlarının da etkisi ile gelişmiş ülke ekonomilerinde resesyona dair endişelerin devam ettiğine işaret ettiği belirtildi. Duyuruda Türkiye’nin geliştirdiği stratejik nitelikte çözüm araçları sayesinde temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkilerinin azaltılmış olsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici enflasyonunun yüksek seviyelerini sürdürdüğü kaydedildi.
Kaynak: trthaber.com

Türkiye Varlık Fonu, kamu bankalarının çekirdek sermayelerini artırmak için yeniden harekete geçerken, Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank’ın her biri için 20 milyar liranın üzerinde sermaye artırımı gerçekleştirecek. Finansal piyasalarda istikrar ve derinliği destekleme misyonu doğrultusunda TVF, en son şubat ayında 3 büyük kamu bankasının sermayesinin toplamda 48,6 milyar lira artırımı sürecinde rol almıştı. Söz konusu işlem sonucu Ziraat Bankası hisselerinin tamamını elinde tutan TVF’nin ortaklık payı Halkbank’ta %87,7’ye ve VakıfBank’ta %64,8’e yükselmişti. Edinilen bilgiye göre, aynı misyon doğrultusunda bir kez daha harekete geçen TVF, bu kez 3 büyük kamu bankasının her biri için 20 milyar liranın üzerinde sermaye artırımı işlemi gerçekleştirecek.
Kaynak: trthaber.com

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir